烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

大廚勳章

今年 年初 , 美國 CBS 報導 , 市面有不少 偽冒嘅橄欖油 :
http://www.cbsnews.com/news/60-m ... w-to-buy-olive-oil/

請問 , 有冇 JM 試過用呢招 綠色鐳射筆 去鑑別真偽 啊
http://www.appledaily.com.tw/rea ... ew/20140411/377341/

其實 , 我好懷疑 綠色鐳射筆 呢招仲係未 work 㗎 ?
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

珍珠宮

大廚勳章

近日 想轉吓用 初榨橄欖油 , 於是我專程去買咗枝 綠色鐳射筆 嚟 check 吓超市 有冇邊隻 extra virgin olive oil 可以 又平又靚 ......

嘻嘻 ~ 竟然真係畀我搵到啵 .... 2公升 , around $102 , 仲有 5% discount 㖭 ~

與名牌子嘅 extra virgin olive oil 比較 , 我買嗰隻嘅價錢 平咗 1倍有多 , 計埋 我枝 綠色鐳射筆 嘅成本價 $40 , 都可以 break even 兼有多少 賺㖭啊 !

另外 , 我仲發現 有兩隻本地牌子 (咁啱呢兩隻牌子嘅名稱 都係用個 "嘜" 字結尾嘅) , 佢哋標明係 "初榨" 橄欖油 , 竟然在 綠色鐳射筆 嘅測試中 同告失敗 , 真係醜怪 lor

其中一隻 , 竟然仲寫明成份係 溝咗 "亞麻子油" , 咁即係並非 100% 純橄欖油 啦

而另一隻 , 佢個成份標示係 100% 純橄欖油 ; 不過 綠色鐳射筆 嘅測試結果 , 證明佢係 溝咗 色素 (嚟假扮 "初榨" 橄欖油) , 應該可以去海關 告鬼佢 , 證據確鑿、"斷正" 㗎 ~
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~

大宅

開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

請問你買什麼牌子?

珍珠宮

大廚勳章

回覆 Amywong1978 的帖子

已 PM.

ご馳走様

大宅

收到,多謝你! 我平時買意大利樂家,這個唔知好唔好

珍珠宮

大廚勳章

Amywong1978 發表於 17-1-15 11:54
收到,多謝你! 我平時買意大利樂家,這個唔知好唔好
You are welcome !
我印象中 , 所有歐洲牌子嘅 extra virgin olive oil 都 ok 嘅 .
圓柱型樽身嗰隻 colavita , 因為樽身較深色 , 我只可以隱約見到 綠色鐳射光束 反映 出少量 紅光 , 我覺得都係合格 ok .

ご馳走様

大宅

首頁

尾頁

跳至