少年成長

跳至

首頁

尾頁

洋房

女兒由第一次經期來臨,便表現得十分抗拒,不出門口,不返學直到經期完結,試過經期期間情緒激動,動手打我甚至倒亂屋企,自困自己在房,學校社工、心理學家連精神科亦住過,問題仍未得到解決,至今5個月,真的很無助

男爵府

回覆樓主:

佢係小學生? 班上只有佢有M,其他女同學未有?

水晶宮

回覆:女兒不懂面對經期

是否有不愉快的經歷,要先解決心病。

洋房

我由佢一上小學已給佢看過甚麼是經期,經血是怎樣,但發生在佢身上,表現係十分抗拒,周圍D同學都陸續來經,佢亦有吿訴我,但當同佢討論時佢就想逃避問題,自問對代女兒已採用朋友方式溝通,但怎樣亦想不明白要接受經期來臨會是這麼難面對,好多專業人士都解釋俾我聽,並不能要求幾個月就能解決,要令佢知道爸爸媽媽會同佢一齊去克服呢個難關,可惜香港既教育制度,你有問題去讀醫學院學校甚或返羣育學校,對家長只有不停說或者呢間學校唔啱小朋友嘗試轉校,六年級可以轉去邊,只有令我壓力更大

水晶宮

回覆:Christy1120 的帖子

不明白不能面對經期,為何會變成要轉校?

洋房

因為佢一到經期就唔敢出門口,學校社工就提轉讀群育學校或住褔利署家舍,班主任就提議過可能呢間學校唔係太適合她,或者有無D更啱佢既學校

水晶宮

回覆:女兒不懂面對經期

媽媽 你要俾多點耐性,已經是P6,不贊成轉校,嘗試將不返學的日子減短,如只是經血多果幾天不回校,一面妥協,一面再心理輔導,也可以講下有經期的好處,如有經期,才可以有仔女,有雌性荷爾蒙令皮膚滑一點,希望將來會返學,也跟學校社工說一聲,由於囡囡有心理方面問題,最好選一間中學,夏天校服不要穿白裙,好似很無理,但穿白裙在經期真的比較煩。

男爵府

樓主恕我大膽假設, 她是否對自己女孩子的身份不認同?

男爵府

Christy1120 發表於 16-9-1 08:29
我由佢一上小學已給佢看過甚麼是經期,經血是怎樣,但發生在佢身上,表現係十分抗拒,周圍D同學都陸續來經 ...

有点不明白,在阿女上小一就比佢看過經血定解釋月經? 太細個就被嚇親? 因為覺得似有病痾血,所以好抗拒

好似有童年陰影咁,我都唔知点克服

洋房

我個女表示過唔鍾意嗰種感覺,好似有嘢拮住,感覺唔舒服

禁止訪問

洋房

軟硬兼施,我知係要時間俾佢慢慢接受、適應,我都有尋求專家幫助,係要俾時間,要支持她,但大家都明白香港嘅教育制度係唔等人,最好有問題你哋去揾過間學校,一係讀醫學院

水晶宮

回覆:Christy1120 的帖子

你真的要俾時間囡囡,不要迫她太緊,講真,這件事真的不關學校事,因為不是學業問題,只是心理問題,學校所做到真的有限,所以,媽媽要加油!或者有無一些表姐之類親友,可以跟囡囡傾下,同年紀容易明白。

男爵府

Christy1120 發表於 16-9-3 17:40
我個女表示過唔鍾意嗰種感覺,好似有嘢拮住,感覺唔舒服

試吓用液態M巾? 無拮住嘅感覺

洋房

我個女係將來經期同唔返學分唔開,佢未面對到就算經期都唔會影響我地日常生活,佢分唔開呢個位

伯爵府

你試下自己來經時,叫佢倍你一齊去買M巾,返到家又唔記得拎入廁所,等佢知你要用,換完M巾又話唔記得買野要落街,俾佢知道M係唔會影響日常生活,唔係病

男爵府

社工同老師到底搞咩, 一有事就叫人轉校, 係唔係儍架根本就無好好處理問題.

樓主女兒六年級, 身邊同學應有不少開始有經期, 照計已在同學處聽過少少分享, 而且學校會有講座比五六年級的女仔聽.

佢係唔係有經痛困擾? 定係怕漏M? 同佢傾時不要好似好大件事咁, 要輕鬆溫柔同佢分享吓媽咪成長時的經驗, 下次來M, 鼓厲佢返學, 如果真係好唔想返, 咁第一天陪吓佢出街, 等佢有信心就算M來也可以一樣出街, 鼓厲佢第二天返學, 同佢講唔舒服妳會立即接佢走, 令佢有信心來經時出街

妳係佢最大支持, 努力

大宅

係咪讀男女校?呢個年紀會否都介意男同學的目光?會唔會試轉女校?或問下睇下個問題係咪同男同學有關?

大宅

會唔會係驚漏m/換m巾煩/唔舒服呀?
我細個都有段時間好抗拒「嚟m」呢樣嘢,一諗到每次嚟幾日,一個月嚟一次,要煩足幾十
十年就癲啦!
跟住過一排我諗住解決佢,返學出街都用比較長嘅m巾,勤小小換飲多啲水,然後就好快過咗一次,慢慢覺得唔可怕,每個月一次啫~
你有冇問吓佢對嚟m有咩睇法?試吓從佢擔心嘅嘢落手解決!

提外話:我自己好驚,某次睇到話係會避開嚟緊經期嘅女人,我就有段時間好享受嚟m

首頁

尾頁

跳至