嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

bellebelleching 發表於 16-9-14 11:04
不話時話,打歲半針係咪又會發燒?
我女12月打喇
我驚佢又發燒抽筋

我兩個女打歲半針都連發幾日高燒。不過各各小朋友反應唔同

大宅

bellebelleching 發表於 16-9-14 11:00
感冒定玫瑰疹呀?
抽筋時間一次比一次長真係好驚
上次阿女抽3分幾4分鐘都嚇到我喊,未試過抽咁耐

感冒。之前抽3-4分鐘,今次抽超過5分鐘,眼見係咁抽唔停,好彩响診所,醫生就打咗支針,止咗抽筋。所以好擔心。去到醫院,都係留院觀察,退燒就出院。

複式洋房

Babycheese 發表於 16-9-14 17:58
感冒。之前抽3-4分鐘,今次抽超過5分鐘,眼見係咁抽唔停,好彩响診所,醫生就打咗支針,止咗抽筋。所以好 ...

咁好彩當時在診所,如果唔係又超擔心我地啲心血真係會俾佢嚇到愈來愈少

複式洋房

Babycheese 發表於 16-9-14 17:53
我兩個女打歲半針都連發幾日高燒。不過各各小朋友反應唔同

我真係勁擔心又發燒特登去私家醫生度問打歲半針詳情,原來依家政府診所同私家診所支歲半針係一樣既
希望冇咩副作用啦我真係唔想到時細女出世,個大既又發燒抽筋,我真係唔知顧得邊個好喇

洋房

回覆樓主:

我bb上幾星期第一次發燒抽筋,當時嚇死,住左医院一星期,見到有你們都是同路人,大家都明白那種心情。我衣家好担心又有下一次,但聽你們的經驗,好似好易會再有,我這段日子已經快要崩溃了

複式洋房

yoyomama1415 發表於 16-9-19 10:18
我bb上幾星期第一次發燒抽筋,當時嚇死,住左医院一星期,見到有你們都是同路人,大家都明白那種心情。我衣 ...

係呀!你要加油:mother:
第一次係真係會嚇到半死!
之後就日日擔心
幾時先捱到等佢5,6歲

洋房

回覆樓主:

我仔下個月打歲半針希望唔好發燒啦
搞到我衣家唔敢生第二個,但又好想生…………

別墅

回覆樓主:

見到有同路人真好, 身邊冇朋友試過, 未必明白唔到我哋感受。上星期阿仔低燒已經食緊退燒藥, 突然高燒全身抽筋, 反白眼, 皮膚變紫, 做阿媽真係好心痛又無助, 立即入院仲要抽多次, 醫生懷疑腦膜炎, 又抽血照CT, 好彩冇事, 下個月仲要打歲半針, 醫生話有50%機會再發生, 我真係好驚

洋房

回覆樓主:

我都好驚支歲半針,你醫生話會有50%再抽筋?肯定到時又要24小時望住bb了

複式洋房

BabyEunice520 發表於 16-9-21 08:50
見到有同路人真好, 身邊冇朋友試過, 未必明白唔到我哋感受。上星期阿仔低燒已經食緊退燒藥, 突然高燒全身抽 ...

50%死喇!我諗緊遲少少先打依支針,等個細女出左世先!如果唔係兩頭唔到岸

複式洋房

我女尋晚又發燒
夜晚塞左肛都唔退燒,好驚即刻去一轉法國醫院睇門診,再塞埋佢地隻勁退燒藥先退到
半夜四點阿女又突然上到38.7-8度,仲震震下,啲手腳起哂格仔紋即刻又塞藥同狂用暖水抹身兩小時不間斷,終於退左燒,幾驚佢又抽筋

今日要繼續努力幫阿女退燒,次次餵藥都好似打仗咁

別墅

回覆樓主:

因為上次太突然, 我哋唔識處理, 所以係call白車入咗QE, 50%係嬰兒病房醫生同我講嫁

大家同路人會唔會開個whatsapp group交流吓?

複式洋房

BabyEunice520 發表於 16-9-28 18:32
因為上次太突然, 我哋唔識處理, 所以係call白車入咗QE, 50%係嬰兒病房醫生同我講嫁

大家同路人 ...

好呀!
有興趣既Jm pm電話俾我丫
我開個group交流下

洋房

佢好有可能是打左針之後的反應
我仔打左個月針後幾日就發燒出玫瑰疹, 是排噃疫苗針裡的寒先出疹的

大宅

bellebelleching 發表於 16-9-29 12:44
好呀!
有興趣既Jm pm電話俾我丫
我開個group交流下

Interest to join the group....but how to pm ?

民房

回覆:請問有冇發燒抽筋bb 媽媽既同路人?

May I join this group too? I have the same experience with my boy...so many times already

男爵府

回覆樓主:

我仔15個月時發41.6度抽筋入院,我驚到手震。而家4歲半,雖然冇再抽,但都成日發好高燒,over 40.5好多次 , over 41度都三次。所以成日入院。希望我仔唔好再入院,連我自己大人都身心疲倦。每次佢一發小小燒37.5,我巳好緊張,每半個鐘就要check温度,因為佢度數急升得太快。每次小小病,我一定冇得訓。

複式洋房

我仔仔得九個月,第一次八個月抽,但今個月又抽第二次。我見大家小朋友都歲幾幾歲先發生,我仔噤細個就開始有,兩次都叫了白車,入院真係心力交綷,同其他人講真係無人明,佢噤細個又吾識講自己吾舒服,真係好心痛。唯一可安慰自己係醫生話抽筋是無害的。
但想請教大家係吾係次次抽都會同佢入院?有無人自己處理完就算?因為我兩次都叫了白車,入了政府再轉私家好麻煩,但我見佢抽又吾敢自己送佢去私家吾知私家肯吾肯即刻上房。大家有無咩提議,仔仔先得九個月,預了一定再有機會,好想知點處理最好!

別墅

仔仔尋晚發燒⋯搭的士去醫院途中抽筋⋯塊面紫左⋯⋯嚇死⋯要跑入急症室⋯⋯⋯留院⋯12個鐘後又抽⋯⋯⋯⋯大叫醫生⋯⋯⋯⋯⋯😭😭😭😭😭😭😭😭
仔7.5個月大⋯⋯⋯超心痛⋯⋯⋯

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

我女10月尾抽一次,而家又抽。真係嚇到半死。
仲要唔係典型發燒抽筋,我都唔知點算

首頁

尾頁

跳至