懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

tcms16 發表於 16-10-13 23:32
他有冇好趕咁快快照完就算?我約左下星期一三點。怕他求求其其,因爲其他bk jm 都覺得佢麻麻。你照左幾耐 ...

孫醫生幫我照結構大約用左20分鐘,因為第一次照果時阿女唔合作,睇唔到樣,照左十分鐘就叫我落街行下食啲野,轉頭再照過!
我同老公食完野返去再照,孫醫生就從頭到尾幫我照多次,20分鐘左右
不過你預佢講得好快,但其實都係照得好仔細既,可能因為佢太有經驗同埋佢照完就問有冇問題,如果冇咩問題佢會走得好快,因為出面好多人等但我就慣左咁既模式,所以冇咩野,有啲jm就會覺得咁樣好冇禮貌,所以睇你自己心態

用戶要求終止服務

bellebelleching 發表於 16-10-18 10:07
孫醫生幫我照結構大約用左20分鐘,因為第一次照果時阿女唔合作,睇唔到樣,照左十分鐘就叫我落街行下食啲 ...

我星期一照完,全程用了50分鐘,超正超抵,照的時候慢慢解釋慢慢講,仲有埋其他consultation! 如果唔係等咁耐,他其實是一個好好的醫生

別墅

要等好耐啊, 次次去到到走最少3個鐘, 孫醫生係好人, 佢都有開藥同埋俾假我,
但可能要睇太多人, 覺得佢好似好趕咁....所以做結構我係到諗緊去唔去佢到做?定係去林X行到. 始終結構好緊要

別墅

因為我初期係咁吐, 所以要食藥同假

大宅

我係搵孫醫生照結構,個人認為如果你想細心又舒適地照,就搵另一位醫生。
個CLINIC好多人好焗。又等得耐。即使早到遲到準時到,都最少要等2個鐘以上。

孫醫生好趕,但你問佢一個問題,佢每次都要遊個花園先回應。其實浪費我地CONSULTATION時間。
最後既意思就係,我講乜你聽乜就得。咪問咁多否則我再BLAH BLAH BLAH多你3分鐘重覆又重覆咁講一D明星例子。其實關我咩事呢?
然後就話"你地D媽媽咪聽埋D上網FORUM,健康院講既野"

其實我自己想關心下,學下野了解多D。YES OR NO 加埋幾句解釋OK架喇。

大宅

我上胎搵佢生,照結構好似照左10分鐘,不過佢有講曬所有器官手指腳趾,咁我覺得佢睇得症多應該專業的,加上我第一胎好緊張睇得好密,所以都相信佢的~

複式洋房

alexia924 發表於 17-10-28 18:21
我係搵孫醫生照結構,個人認為如果你想細心又舒適地照,就搵另一位醫生。
個CLINIC好多人好焗。又等得耐。 ...

身同感受,我平時睇另一個醫生,不過佢無得照結構,所以先搵孫醫生,feel到佢勁趕,我入去即刻瞓上床,佢係隔離房行過黎,講得好快,老公問下野,佢話你唔明GA la,跟住又係話唔好睇埋網上同媽媽gp講D野。照完,我都未落地,佢已經去左隔離房。總之,感覺麻麻地

別墅

回覆樓主

我今胎有因為唔想等咁耐而轉第2個,結果「第2個」都唔係唔洗等(可能等少半個鐘?),架機又唔清、講野又唔firm,嚇都比佢嚇死
最後都忍唔住睇返孫醫生。我有問佢我擔心嘅野,佢都好好咁安慰左我,雖然都係安慰幾句,但醫生講嘅野真係好影響孕婦心情,尤其未夠3個月真係唔嚇得
我之後會轉返睇佢

別墅

回覆樓主

個人覺得如果你只係唔想等,其實可以轉其他醫生,我都覺有時得等得耐。另外,佢有一兩個姑娘真係麻麻地

但係我自己覺得值得等,我本身之前睇緊其他醫生,因為某些原因轉睇孫醫生,我初初有咗仲係少於3個月,孫醫生留咗whatsapp號碼,因為突然流啡多咗,我星期六朝早留message,又打過去診所,我諗住都好大可能星期一先有人覆,點知孫醫生打比我,我講咗情況比佢知,佢即刻開藥加車去我屋企附近叫我老公去攞藥,佢仲話之後覆診先比錢。

因為咁我有孫醫生手提電話,有一次大約晚上十,十一點,我食咗軟便藥肚痛但又痾唔出,休克兼標冷汗,我老公打比佢,佢比咗指引教我老公點做,隔半個鐘又打嚟check一次我狀況,其實講真,佢可以叫我立即去醫院,然後唔理。

跟著一次少於三個月大量出血(我公司係佢尖沙咀診所隔離),我又打比佢,佢立即叫我睇佢,即刻睇咗先(我之後知道有急診,我自己亦有比人扒咗頭睇先)。但坦白講,個個大肚媽咪都緊張自己BB,將心比已,如果人地有事要睇先,我等多陣,我會覺得醫生係醫人為先,而唔係只顧賺錢。

我到四個月嗰陣我宮頸短,威爾斯check唔到,得返1.x,如果唔係孫醫生發現我可能已經小x咗,我聽到宮頸得返1.X嗰陣超灰,我覺得佢講咗一句,令我覺得佢係有心醫人,佢話孫醫生救過好多宮頸短BB,孫醫生一定保住你BB,然後整咗2張3D相比我,同我講BB幾得意,媽媽要加油。

睇醫生真係人夾人,所以你自己感覺最緊要。

別墅

回覆樓主

另外照結構,因為我排咗上午威爾斯照,但我又怕佢照得hea,所以我保險少少下午就約孫醫生照。

因為我孖B,我預咗自己照得耐,威爾斯我第一個照,一入去姑娘已經話唔比問野,老公要坐一邊,照完有問題會比醫生打比我,我照咗30分鐘,其間可能照唔到因為我feel到2個B勁郁,姑娘叫我又反左又反右,政府張床其實幾唔舒服,然後姑娘叫我行半個鐘再照,因為其中一個B照唔到腎仔,之後返咗去又重新照過,照完姑娘無講咩,然後話2個B心跳正常,就叫我地走,時間共用咗2個鐘。

因為咁我十五十六,最後下午都去咗搵孫醫生照,佢用咗15分鐘,好快就照咗大細B心肝肺腎,眼耳口鼻有無兔唇,十隻手指十隻腳指等等,我覺得佢快,可能係熟手,唯一不足之處,佢姑娘比少我2個B既3D相

我唔覺得照長時間就好,睇威爾斯照得夠耐,不過可能因為照唔到先耐⋯⋯

珍珠宮

我搵孫醫生照結構,
去石門既診所,唔洗點等,
不過只有星期二可以book.

BB合作,pose良好,孫醫生可以清楚照晒所有要check既地方。
佢講野清楚,態度良好,令人感覺輕鬆。
有咩問題你可以問佢,佢會答。

我會推薦佢。

別墅

kellylooib 發表於 17-10-30 00:12
個人覺得如果你只係唔想等,其實可以轉其他醫生,我都覺有時得等得耐。另外,佢有一兩個姑娘真係麻麻地:wah ...

聽你咁講孫醫生又好好!應該冇咩醫生會俾私人電話病人呀!係咪因爲你嗰時都嚴重呀?

別墅

yvonne520 發表於 17-10-30 23:18
聽你咁講孫醫生又好好!應該冇咩醫生會俾私人電話病人呀!係咪因爲你嗰時都嚴重呀?
...

我又唔覺喎,只不過我有B之前搵佢照過卵泡,有睇過其他醫生食緊藥,而嗰個醫生叫我搵孫醫生。

別墅

kellylooib 發表於 17-10-30 23:38
我又唔覺喎,只不過我有B之前搵佢照過卵泡,有睇過其他醫生食緊藥,而嗰個醫生叫我搵孫醫生。
...

另外我估嗰個係公司手提電話

別墅

kellylooib 發表於 17-10-30 00:12
個人覺得如果你只係唔想等,其實可以轉其他醫生,我都覺有時得等得耐。另外,佢有一兩個姑娘真係麻麻地:wah ...

係呀!我覺得佢講野可以令病人安心,呢個好重要。
我明大肚、尤其頭3個月係大風險,唔係話為左保持心情好要隱瞞病情,但醫生點演繹件事真係好重要!

可能佢真係睇得症多,比較識講野,但係咁真係好重要、好過d唔經大腦講野、或者唔講野嘅醫生。

坦白講,我而家仲係比第一個醫生講嘅野嚇親,可能要過左3個月先可以放鬆到

別墅

hahawewe 發表於 17-10-31 00:02
係呀!我覺得佢講野可以令病人安心,呢個好重要。
我明大肚、尤其頭3個月係大風險,唔係話為左保持心情好 ...

我有B前睇仁X某醫生,佢照咗我子宮後就話我子宮衰退,應該無得生,又無幫我驗血檢查子宮機能,我返去喊咗2日之後轉睇其他西醫+中醫,結果係我子宮非常活躍!諗返起就嬲!

別墅

回覆樓主

我係石門照結構覺得幾好喎,診所又新又整齊,都唔會好多人(三個左右),冇要等好耐。佢又同我講咗好耐嘢,講順產、開刀個啲嘢,同我講咗啲利弊個啲,都講咗幾耐下。

大宅

kellylooib 發表於 17-10-31 00:15
我有B前睇仁X某醫生,佢照咗我子宮後就話我子宮衰退,應該無得生,又無幫我驗血檢查子宮機能,我返去喊咗2 ...

仁x 之前叫我去領養,之後我去左台灣愛群做ivf~

孫醫生照親我都痛幾日,但因為佢有同愛群個邊合作,所以佢好了解台灣做法,開藥又方便d..但佢野野都好大力,同d姑娘 2-3個都完全唔掂,寫錯我電話搵我唔到,之後我打去問報告,佢叫我唔好催佢,痴線架,仲一句唔好意思都冇,最後係醫生道歉。。
不過我之後都應該搵佢,但會去石門,

我尋日去睇另一個婦科醫生蘇x林,我放胎day7佢走去照超音波,我陰道流左幾個鐘血,嚇到我癲,之後佢係咁話「台灣比呢d藥你食,wa! wa!我真係唔識野!」 我聽完覺得好難受~都好唔尊重人

大宅

Ngamimi 發表於 17-10-31 02:35
我係石門照結構覺得幾好喎,診所又新又整齊,都唔會好多人(三個左右),冇要等好耐。佢又同我講咗好耐嘢, ...

我都覺得石門比tst好,可能大D,冇咁焗促,不過我唔明點解佢地冇換衫位比人,下下就係佢面前除褲

別墅

namnam2016 發表於 17-10-31 09:12
仁x 之前叫我去領養,之後我去左台灣愛群做ivf~

孫醫生照親我都痛幾日,但因為佢有同愛群個邊合作,所以 ...

叫你領養?唔係話,講到咁嚴重?

咁你愛群成功咗未?

首頁

尾頁

跳至