烹飪搵食

跳至
[用具] 不鏽鋼鑊

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

減齡達人勳章

kenstin 發表於 16-9-7 14:46
不如唔好搞甘多野啦,用來用去始終都係鐵鑊最好用,唔好將個鐵鑊洗得太乾淨,要有層油系面先有防鏽防黏作用 ...

我分5到咩叫生鐵咩叫熟鐵

係咪磁石貼得到就係鐵?我買咗陳X記嗰隻平底鑊比電磁爐用。洗完塗油用廚房紙抹都係黑忟忟,但煮餸又5多覺,好迷惘

同埋5洗得乾乾淨淨又擔心會有曱甴,好茅盾

珍珠宮

大廚勳章

gigi19810326 發表於 16-9-7 15:54
cheap嘢!最cheap個隻,7年前,日本城,$199 返屋企影你睇
多謝回覆 ~
照咁睇 .... 似乎 silver star 隻鑊 真係幾掂啵
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

伯爵府

減齡達人勳章

wkyeungcuhk 發表於 16-9-7 10:30
老婆大人要換鑊, 傾向揀不鏽鋼. 請問好唔好用, 邊隻牌子好的? 請幫忙碌!

雖然我5識答,但好欣賞你關心太太嗰份情。

大宅

2018復活節勳章

回覆 印第安公主 的帖子

^.^

大宅

2018復活節勳章

回覆 khman 的帖子

又好似唔係想像中咁煩

大宅

2018復活節勳章

回覆 kenstin 的帖子

坦白講, 我以前一向都唔係好理哩樣野。厨房一向老婆話事, 鐵鑊由我亞婆年代到宜家都係咁用. 正路都應該冇問題. 但宜家行百貨公司, 見到林林總總的鑊, 賣到三千幾蚊個, 都唔少款. 又有唔少人買. 個心都係度諗, 點解人地幾廿蚊個鑊唔用, 係多要俾咁多錢出去? 再加上, 的確見到用厨紙抺完, 成張紙都污糟晒, 都有的唔係咁開胃. 雖然都覺得自己有的羊群心態, 但再諗一諗, 不如對屋企人好的, 先至叫老婆轉鍋. 點知又唔係咁易揀.

大宅

2018復活節勳章

可否講下SILVER STAR同果的五層鑊, 甚至乎同幾隻德國牌子X人牌, W?F比, 有咩唔同? 點解個價錢可以差幾倍?

大宅

2018復活節勳章

回覆 印第安公主 的帖子

就係哩個原因, 我先至要老婆轉鑊

珍珠宮

大廚勳章

wkyeungcuhk 發表於 16-9-7 16:49

可否講下SILVER STAR同果的五層鑊, 甚至乎同幾隻德國牌子X人牌, W?F比, 有咩唔同? 點解 ...

所謂自由市場 (資本主義) 價格嘅高低會有好多原因 .....
孖人、牛頭牌 呢 d 較早出現嘅5層鑊 自然地 壟斷市場 , 價錢自然高 ....

而 silver star , 我相信應該內地生產 .... 我聽聞內地鋼材生產商有 "補貼" , 所以 silver star 嘅成本 應該會較輕

再加上 silver star 嘅牌子 仲未夠響 , 所以 .... 叫價 未唔敢太 "進取" 囉 ....
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~

子爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

khman 發表於 16-9-7 16:03
多謝回覆 ~
照咁睇 .... 似乎 silver star 隻鑊 真係幾掂啵

我搵到啦,係美的牌

我睇過呢到好多jm都話銀星唔好嫁,幾痴底咁話,可能個個人用都唔同啦我真係唔痴

珍珠宮

大廚勳章

gigi19810326 發表於 16-9-7 18:10
我搵到啦,係美的牌

我睇過呢到好多jm都話銀星唔好嫁,幾痴底咁話,可能個個人用都唔同啦我真係唔痴

多謝你分享寶貴嘅經驗啊 !
希望你唔介意我太多嘢問啊 ..... 我想再問問 .....

第一次用 銀星 時 , 你有冇特別用 d 檸檬、白醋 之類嘅酸性液體去清洗鑊身啊 ?

另外 , 你預熱隻鑊時 , 你用 中火、中大火 抑或 大火呢 ?
同埋 , 你有冇將隻鑊 向前/向後 來回 推吓佢 , 令到隻鑊可以受熱均勻 d 呢 ?

唔該啊 ~

ご馳走様

子爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

khman 發表於 16-9-7 18:21
多謝你分享寶貴嘅經驗啊 !
希望你唔介意我太多嘢問啊 ..... 我想再問問 .....

你所講嘅所有嘢我都完全無做過,
第一次時,我只係煲左一大煲水,五分四滿,到佢大滾(記住上蓋,如果唔係飛哂啲滾水出黎嚇死人),由得佢,放一陣到暖暖地,倒哂佢,用廚紙大力抹,抹乾淨後~~~~~用得
完全無推前推後,我煮飯一般多數都係大火(我電磁爐係220),我係唔會較大又較細,又較大咁嘅,係220就220

珍珠宮

大廚勳章

gigi19810326 發表於 16-9-7 18:59
第一次時,我只係煲左一大煲水,五分四滿,到佢大滾(記住上蓋,如果唔係飛哂啲 ...
咦 ~ 咁隻銀星真係好掂啵 !!!

ご馳走様

大宅

2018復活節勳章

第一次時,我只係煲左一大煲水,五分四滿,到佢大滾(記住上蓋,如果唔係飛哂啲 ...

大宅

2018復活節勳章

照咁睇, 的不鏽鋼鑊又唔係傳說中咁哈人用, 今個星期六日, 一於去百貨公司揀個返來

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

印第安公主 發表於 16-9-7 16:01

我分5到咩叫生鐵咩叫熟鐵
生鐵和熟鐵主要分別是,熟鐵通常手柄位置都會被鑽窿安裝,生鐵因為較脆,鑽窿後好易爆裂,所以手柄是碑死或焊死,生鐵鑊面較粗,熟鐵就滑啲,生鐵較脆,熟鐵較有彈性,所以熟鐵可以承受更強的撞擊,它們用法一樣,開鑊的程序也大同小異,熟鐵因為較滑身所以短時間就能開得好,開好鑊後如果表面有油層,基本上用紙巾抹都乾淨,抹到黑色的應該是表面還未食夠油,還需要高溫空燒,空燒可以使粗表面的鐵紋軟化,更容易食油,生熟鐵鑊最麻煩的就是開鑊,一旦開好都應該很好用,我有個朋友用了近20年的生鐵鑊用到甩底,結果她拿去補,原來這世界真係有人補鑊架,雖然補鑊唔平,但因為太好用了,所以都願意補。

珍珠宮

大廚勳章

kenstin 發表於 16-9-8 11:58
生鐵和熟鐵主要分別是,熟鐵通常手柄位置都會被鑽窿安裝,生鐵因為較脆,鑽窿後好易爆裂,所以手柄是碑死或 ...

我想加點補充 ....
傳統 生鐵鑊 嘅 鑊耳 的確係 同鑊身 一起鑄造 , 所以係 一體成形 , 唔需要再鑽窿 去鑲隻鑊耳 .
因此 , 上一代人 (例如 陳枝X、萬X 嘅 sales) , 仍然會教大家 靠 有/冇 "鑽窿" 去分辨 是否 生鐵 .

但近年 好多 內地 生鐵鑊 生產商 已經改為 鑽窿 去 鑲上鑊耳 或 手柄 㗎嘞 .

FYI :
生鐵 能否被鑽窿 , 主要視乎該鑄鐵 係 "白口"生鐵 抑或係 "灰口"生鐵 ....

"白口"生鐵 極其 "硬" 兼且 "脆" , 所以 不單會把 鑽咀 鑽壞 , 而 "白口"生鐵 更會被 鑽至 "爆裂" 㖭 !!!

而 "灰口"生鐵 就唔會 "太硬" , 亦冇咁 "脆" , 它所包含的 石墨結構 不單止可以讓 鑽孔 較容易 , 而且 仲會有較快嘅 傳熱 速度㖭㗎 ~

ご馳走様

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

khman 發表於 16-9-8 12:58
我想加點補充 ....
傳統嘅 生鐵 嘅 鑊耳 的確係 同鑊身 一起鑄造 , 所以係 一體成形 , 唔需要再鑽窿 去鑲 ...

,我的確系上一代的人。
的而且確市場上有不少話說是生鐵的產品,但在我看來是類似熟鐵的東西,但又無熟鐵的表面咁滑溜,好似天上野甚至我也買了的ikea生鐵鑊,他們的表面鐵紋相當幼細而且極其規則,根本不像鑄造出來似的,跟舊式生鐵鑊的不規則鑄造坑紋相差甚遠,所以我不能定性它是生鐵,我肯定它們是經過泡製的。

伯爵府

減齡達人勳章

kenstin 發表於 16-9-8 11:58
生鐵和熟鐵主要分別是,熟鐵通常手柄位置都會被鑽窿安裝,生鐵因為較脆,鑽窿後好易爆裂,所以手柄是碑死或 ...

好深奧嘅學問

咁我係咪要再乾燒隻鑊先5會抺到黑色嘅嘢?

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

印第安公主 發表於 16-9-8 14:04
好深奧嘅學問

咁我係咪要再乾燒隻鑊先5會抺到黑色嘅嘢?
乾燒是開鑊時用的,如果平時多用都起到同樣效果,但就唔好把食在坑紋裡的油份洗去就得了。

首頁
12345...7

尾頁

跳至