親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

由於真係抵到冇朋友,bk 又多人問哩個topic, 長氣d都要出post講吓:

曾經喺哩版見過有人分享ctrip book車,8月去台北,膽粗粗試吓book. 橫掂平到笑。
接機:4人車,包car seat, 人仔78一架車。
送機:6人車,人仔108一架車。
以上價錢,暑假做緊6折,正價都唔係貴。價錢會因所揀承接公司/車款而有唔同,我揀咗"皇包車公司"
坐完後comment: 以後都會喺ctrip book車。車新,司機態度好,重點係,咁既價錢,冇野好講!

不過ctrip大陸網book車(留意:係大陸嗰個網,香港網唔會有book 車) ,要有大陸電話no., 因為book完之後既confirmation, 所派司機基本資料,係send去大陸電話no. sms, 之後司機都會keep住contact.
Book台北送機就要留意,我張大陸卡出咗香港就冇辦法收msg., 所以dl埋皇包車apps, 上面有我訂單detail, 司機可以喺個apps直接contact我, or喺飛台灣前,問皇包車攞定送機司機資料,add定司機wechat, 咁就唔怕到時contact唔到。

另外,除咗機場接送,個網仲有包車/租車,好多國家都有,有需要時,可以比較吓,但我就冇用過哩d, comment唔到。

男爵府

mayumikyo 發表於 16-9-8 01:08
由於真係抵到冇朋友,bk 又多人問哩個topic, 長氣d都要出post講吓:

曾經喺哩版見過有人分享ctrip book車 ...

Oh要大陸電話,有難度tim

複式洋房

jj213 發表於 16-9-8 01:42
Oh要大陸電話,有難度tim

我係4月頭買咗張1卡2號電話卡同朋友上深圳,之後keep住,估唔到有用。

男爵府

mayumikyo 發表於 16-9-8 02:01
我係4月頭買咗張1卡2號電話卡同朋友上深圳,之後keep住,估唔到有用。

其實個電話係咪只是留紀錄,多數用wechat聯絡呢?如果是問留朋友個電話都ok wo

複式洋房

jj213 發表於 16-9-8 02:04
其實個電話係咪只是留紀錄,多數用wechat聯絡呢?如果是問留朋友個電話都ok wo
...

只係for ctrip send confirmation sms, 之後既contact, 自已已可以直接contact司機。
我今次係第一次用,直接book晒接送,出發前,司機都係send sms俾我,叫我add佢wechat, 但送機司機未有contact, 我又醒唔起就飛咗,去到台北,臨返香港先醒起未有司機contact, 又豬,唔識dl皇包車apps check訂單,結果當日係,司機周圍諗辦法揾我,而佢contact唔到我,都照約定時間地點出現,好彩遇得上個司機,如果唔係,就要打的去機場喇

wcpcelia    發表於 16-9-9 15:08

複式洋房

回覆樓主:

咁照你講其實即係,如果屋企人or朋友有大陸電話no. , 幫手收sms, 之後copy返去ws or wechat俾你,咁你都係照收到所有msg喎,即係所有contact都唔會斷,咁真係work喎,我都冇諗過哩點添

男爵府

mayumikyo 發表於 16-9-8 02:17
咁照你講其實即係,如果屋企人or朋友有大陸電話no. , 幫手收sms, 之後copy返去ws or wechat俾你,咁你都係 ...

應該係

伯爵府

其實我覺得個大陸電話係第一次註冊時用, 跟著訂車email會收到SMS收到的資料, 所以唔太大作用. 通常我收到email後, 會send sms比個司機, 同佢講我個wechat ID. 之後就大家用wechat聯絡.

複式洋房

happylogin 發表於 16-9-8 16:49
其實我覺得個大陸電話係第一次註冊時用, 跟著訂車email會收到SMS收到的資料, 所以唔太大作用. 通常我收到em ...

用車前唔知幾多日先會收到司機詳細contact 資料既sms, email冇司機資料,但email有個cs電話,for客有咩事可以主動打返去問,哩方面我係忽略咗,直接飛咗,又冇睇email, 所以先會令到送機司機周圍揾我,而我又傻等既情況出現,如果我出發前有主動攞齊接送司機既contact, 就冇任何問題,但我唔肯定每次訂車,填大陸no. 嗰欄係咪可以skip

大宅

我岩岩昨日book天接機,格過價,用阿里旅行book皇包車比ctrip平,不過我唔係去台北市區,係機場直去宜蘭。
阿里好處係可以留香港電話,只要加852係前面就會收到sms,而阿里個app亦會msg司機資料俾你,好快就可以用wechat聯絡到司機

而佢派俾我果個司機都好熱情友善~~

別墅

anyasze 發表於 16-9-9 10:50
我岩岩昨日book天接機,格過價,用阿里旅行book皇包車比ctrip平,不過我唔係去台北市區,係機場直去宜蘭。
...

正喎!我都打算包車由台北去宜蘭,可以PM的資料(link)比我嗎?你包車幾$?

大宅

LamLingLing 發表於 16-9-9 11:36
正喎!我都打算包車由台北去宜蘭,可以PM的資料(link)比我嗎?你包車幾$?

...
你直接DOWNLOAD阿里旅行個App就得我BOOK左9月25日~~舒適5人車191rmb

複式洋房

thx for sharing...

珍珠宮

熱血金章 睛靈勳章 BK Milk勳章

...
可以留HK電話仲方便喎~

最簡潔的一個抱擁, 也覺熱烘

複式洋房

...

我當時book機場市區接送,唔係去宜蘭,就ctrip平最多,所以兩邊格吓價。

大宅

回覆樓主:

我想問車資係直接比師機定係預付家

複式洋房

kfc7464 發表於 16-9-9 22:19
我想問車資係直接比師機定係預付家

直接ctrip埋單,同司機無錢銀往來,接送完就直接走,都冇咩tips需要俾。

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:Quote:LamLingLing+發表於+16-9-9+11:36+正

原帖由 anyasze 於 16-09-09 發表
你直接DOWNLOAD阿里旅行個App就得我BOOK左9月25日~~舒適5人車191rmb

伯爵府

而家ctrip得平30人仔
啱啱訂咗
希望ok
我訂6人車送機
要港幤$188
要用大陸電話
跟著會sms司機名同wechat no比你
自己再add返司機就可以
我都係用朋友電話

子爵府

引用:由於真係抵到冇朋友,bk 又多人問哩個topic

原帖由 mayumikyo 於 16-09-08 發表

曾經喺哩版見過有人分享ctrip book車 ...
臺中接機有無service?

首頁

尾頁

跳至