在職全職

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

vpo0615 發表於 16-9-23 12:53
見到D議員成日拉布, 浪費納稅人D$$, 我都好火滾架.....
之前南亞海嘯, 咪有一對獲救嘅男女被踢爆攞綜緩去旅 ...

拉布浪費?!大白象工程仲浪費,當中有幾多錢係無良商人用不同理由去claim 錢?佢地以低標價投得工程,之後不停咁廷工程目的係claim 更多的錢,麻煩你了解下凡政府工程都廷誤,何解私人發展商的工程從無廷誤?

gtg435i    發表於 17-1-18 11:29
APIGMA    發表於 16-10-21 15:59
yukitong    發表於 16-9-23 16:34

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:good_pig 發表於 16-9-22 19:59 都冇

原帖由 Aprilacm 於 16-09-23 發表
呢d唔係施,呢d係政策問題。
我自問交唔多稅,一直響香港讀書都算係拎左福利隨

別墅

queenie3y 發表於 16-9-20 08:14
你講起稅單,我都應該差不多收到了,加埋再之前的差餉,有幾萬樣野都未交!儲極都極吾到錢!
今朝我女d媽 ...
見到呢D人就嬲... "唔係全免"咩??? 真係頂你~

別墅

李家新抱 發表於 16-9-22 12:08
其實真係好唔公平,我自己小朋友未出世,但住隔離ga大部份都係新移民,一係話聽日去邊飲茶,一係話免費俾自 ...
我都覺得好唔公平, 香港土生土長冇福利, 但隔離D新移民日日開行喇叭喺公園跳老舞嘈嘈閉, 飲茶吹水冇文化, 仲要反咬你歧視佢, 巴巴閉閉真係火都黎...

別墅

Aprilacm 發表於 16-9-23 13:56
拉布浪費?!大白象工程仲浪費,當中有幾多錢係無良商人用不同理由去claim 錢?佢地以低標價投得工程,之 ...
講得好~

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

月餅勳章

kk0626 發表於 16-9-23 00:45
我唔會咁諗,攞自己同某啲靠呃人度日嘅新康港淫來比,太過侮辱自己嘅身份喇。就算佢仔女參加好多免費活動, ...
同意。
我自己係未婚單親,雖然受惠於學費全免,交津,社區保母的費用資助,我仍然努力工作。

日日撲來撲去之餘,睇見D新香港人日日送完小朋友返學相約嘆茶,條氣一定唔順。

不過呢,能夠自食其食,係一種尊嚴,亦是對小朋友最好的身教,

何必同呃人度日的新香港人比較﹖

anna59    發表於 16-10-21 23:27

大宅

good_pig 發表於 16-9-23 14:17
我自問交唔多稅,一直響香港讀書都算係拎左福利隨

問題係政策不公呀嗎,納稅人有義務交稅同時也希望個政府施政公平點,而唔係傾斜,中層個班人得到什麼?低層個班有政府照,而商家更加得到政府加持。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:good_pig 發表於 16-9-23 14:17 我自

原帖由 Aprilacm 於 16-09-23 發表
問題係政策不公呀嗎,納稅人有義務交稅同時也希望個政府施政公平點,而唔係傾斜,中層個班人得到什麼?低 ...
十幾年免費教育,公立醫院,圖書館,體育館都好多呀

禁止訪問

回覆:阿女反小一先覺得雙職家庭係「白無」!

大宅

認識瑞士牛牛第一回

李家新抱 發表於 16-9-23 20:32
申請公屋已經感覺,新移民果d,一黎香港就有屋,我地,都唔知幾時先有
其實暫時還是要7年才可以有公屋,還有至少個阿爸應該是香港人…

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回

所以與其交稅既錢最終係比左D人去食蝦餃燒賣買名牌著靚靚印印腳唔洗做...
我倒不如將D錢捐左去.....
起碼因戰亂流離失所、痛失親人甚至食都冇得食既,比佢地話冇錢參加興趣班、遊學團果D人...更加逼切需要幫助!!!!

大宅

good_pig 發表於 16-9-23 22:59
十幾年免費教育,公立醫院,圖書館,體育館都好多呀

我講政策傾斜。

男爵府

Aprilacm 發表於 16-9-23 13:56
拉布浪費?!大白象工程仲浪費,當中有幾多錢係無良商人用不同理由去claim 錢?佢地以低標價投得工程,之 ...

大白象工程會促進未來社會的效益,只是現階段未睇到啫,好似以往港英政府起新機場玫瑰園一樣,當時亦受猛烈抨擊。

相反,拉布真係無益。某類議員,成日幫大陸人爭取居港權,司法覆核,替新移民爭取福利,攞綜援,取公屋,另一方面,又以"頂住大陸化"做宣傳口號,為自己爭取政治本錢。真是罄竹難書都費事寫咁多。

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆:阿女反小一先覺得雙職家庭係「白無」!

大宅

farm712 發表於 16-9-24 23:05
大白象工程會促進未來社會的效益,只是現階段未睇到啫,好似以往港英政府起新機場玫瑰園一樣,當時亦受猛 ...

麻煩睇下宜家大白象的成本可以造到幾到基建,香港part條高鐵造價已經造到三條日本新龫缐去北海道(如無記錯)仲要新幹缐長度比香港part長度長好多,最重要日本的新幹線比香港part複雜幾多日本人就可以用咁低成本造成而香港反而咁過?點解反對大白象是基於政府無把關係咁比承建商用不同方法claim 錢,你又有無見高私人發展商的project 係咁超預算?點解次次政府project 會超支?請好好了解下成本及往後的經濟效益幾多十年都未回到本仲要係咁燒錢維修。再者香港已經有好多陸路通往國內,何解仲要建港珠澳大橋、高鐵,你又再睇下呢d基建主要辦商係邊班人。

gtg435i    發表於 17-1-18 11:30

大宅

Silly.Silly 發表於 16-9-23 17:16
我都覺得好唔公平, 香港土生土長冇福利, 但隔離D新移民日日開行喇叭喺公園跳老舞嘈嘈閉, 飲茶吹水冇文化, ...

我身邊都有新香港人...佢地都算係善良的,但唯一唔好就係成日覺得唔駛付出就有生活費有屋住,當我係度煩緊全日k班$3300學費,$7500租屋...請工人$4210 等有難度時,佢只需要俾$500學費仲可以再免...租有關愛基金幫下手...
生夠3個小朋友,申請間屋又大d...
所以我盡量不聞不問 免得我比較就唔開心.

複式洋房

回覆樓主:

夾係中間真係好慘好慘,月月清。。。

珍珠宮

回覆樓主:

超級認同。

學校有功課輔導班,都唔明綜援可以好平或免費並且可以優先。佢地唔洗返工可以照顧小朋友,都可以優先參加功輔班,乜在職唔係更加有需要咩??

首頁
12345...6

尾頁

跳至