在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

queenie3y 發表於 17-1-17 11:14
有咩付出呀?對個社會?

我講反話!你get吾到咩?

大宅

queenie3y 發表於 17-1-17 11:32
我講反話!你get吾到咩?

get唔到

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

仲有請個假,想仔放假時(又非紅日)帶佢去廸廸尼都難,迫住星期六,日或公眾假期先可以去,大部分時間要排隊

大宅

引用:今年大女反小一,先發覺小一書薄津貼,車船

原帖由 queenie3y 於 16-09-20 發表
今年大女反小一,先發覺小一書薄津貼,車船津貼,午膳,學學興趣班,家居上網等等好多費用只要你係綜援,關 ...
完全認同

別墅

回覆:阿女反小一先覺得雙職家庭係「白無」!

香港個社會不嬲都係咁架啦,乜x都冇, 交税就有我地份, 班吾返工,大模C樣日日飲茶打麻雀既就乜資助都攞齊。 我同我老公就挨到暈低, 乜都冇, 連電費補貼咁小錢既資助都冇埋!! 如果全民退休,我即刻吾撈,全職做私人上門補習算!!

男爵府

自力更生既香港人真係好慘! 呢個政府就係養懶人
我個女好細, 凈係講我想幫佢打支流感針, 問10間診所都話冇, 有就話要去比左錢先會幫你留針, 我日日要返工又去唔到比錢, 叫我打去健康院問, 健康院話綜援人士先可以打, 仲要免費! 我問咁我比錢係健康院打得唔得? 佢話唔得.............
點解拎綜援連打支針都實有兼唔洗錢, 我地日日死做爛做想打支針都咁難!

男爵府

YAC0601 發表於 17-1-19 10:36
自力更生既香港人真係好慘! 呢個政府就係養懶人
我個女好細, 凈係講我想幫佢打支流感針, 問10間診所都話冇, ...

贊同!佢地係窮,但吾代表樣東都優先,人有佢地有囉!

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

所以唔好同情攞綜援的人。但 BK 一日都有人問點攞綜援。

自己亂嚟,但要他人找數。

男爵府

jodyfan 發表於 17-1-19 20:29
所以唔好同情攞綜援的人。但 BK 一日都有人問點攞綜援。

自己亂嚟,但要他人找數。

如果一些真正有需要攞綜援的,我吾會有意見,只係討厭d偽綜援,加上政府咩鬼野都就晒佢地,而吾理我地呢d真正負出的

男爵府

Aprilacm 發表於 16-9-23 13:56
拉布浪費?!大白象工程仲浪費,當中有幾多錢係無良商人用不同理由去claim 錢?佢地以低標價投得工程,之 ...

拉布浪費納稅人金錢呢啲論調係政府講,仲有人信
再講白啲,啲錢唔係拉布用左,最後咪又係唔會落你袋!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

JoyceHoHo 發表於 16-9-21 15:35
呢個世界真係咁唔公平, 定係香港制度先會係咁....

係世界唔公平,不過香港某d 政策係堅衰。

首頁

尾頁

跳至