在職全職

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

今年大女反小一,先發覺小一書薄津貼,車船津貼,午膳,學學興趣班,家居上網等等好多費用只要你係綜援,關愛基金,社會低收入家庭都係全免或半免!
今日學派通告,學樂器要成$2000,20堂,仲要買樂器約1500,一次過要比幾千蚊,但又吾知阿女有無興趣喎!萬一無興趣真係晒左我d錢!一係就吾比佢學!但心想自己兩公婆早出晚歸,甘辛苦搵錢,洗錢要想過度過呀!但眼見人地d全免半免,日日送完小朋友反學就去飲茶吹水,自己就要做餐死,又要養家活兒,又交埋稅比政府,人地小朋友話學就學反正吾使錢,我地呢d有貢獻的,小朋友學咩都要自己掏荷包!世上真不公平!
大家不要話我甘吾抵得可以拎綜援呀!我吾會囉!我只係覺得我地納稅人的錢係可以多d用反響我納稅人的身上!我今晚上收到通告好嬲,仲未決定比吾比阿女參加!要想一晚!(emoji)(emoji)(emoji)

侯爵府

queenie3y 發表於 16-9-20 00:12
今年大女反小一,先發覺小一書薄津貼,車船津貼,午膳,學學興趣班,家居上網等等好多費用只要你係綜援,關 ...

係,我都覺得好唔公平,食飯/輔導班/課外活動/興趣班乜都唔洗錢,我地呢d做到死就乜都冇,果度都幾仟蚊一個月,功課輔導班仲要講到明受助小朋友係優先……所以學校既野我已經冇參加,今日仲要收埋稅單真係想喊

大宅

今年大女反小一,先發覺小一書薄津貼,車船津貼,午膳,學學興趣班,家居上網等等好多費用只要你係綜援,關 ...

納稅人根本就是百無,住屋要自己解決一係供樓一係租樓,返工一日幾十蚊車費自付,低收入就有跨區交通費,睇醫生就自費因爲排政府要鬥時間,有汗出有納稅但丁屎福利都無。仲要捱生捱死個個月都無幾多閒錢用(emoji)

wcpcelia    發表於 16-9-20 15:37

男爵府

ming1020 發表於 16-9-20 06:09

係,我都覺得好唔公平,食飯/輔導班/課外活動/興趣班乜都 ...

你講起稅單,我都應該差不多收到了,加埋再之前的差餉,有幾萬樣野都未交!儲極都極吾到錢!
今朝我女d媽咪問我有無參加興趣班,我話無幫佢報呀!要交甘多錢!好吾抵!個媽咪話:吾係全免既咩?我話我無!個媽咪話:吾使錢緊係咩都比佢玩下啦!
我心想:你拿全免?成日新光頸靚,同身名牌!送完個仔反學,幾個媽媽就走去飲茶吹水,我地呢d就做生做死,反工趕頭趕命!
PS:呢d媽媽都係新移民!

侯爵府

queenie3y 發表於 16-9-20 08:14
你講起稅單,我都應該差不多收到了,加埋再之前的差餉,有幾萬樣野都未交!儲極都極吾到錢!
今朝我女d媽 ...

我只係覺得好唔公平……自己真係做到死

伯爵府

回覆樓主:

.

子爵府

貓狗褓姆 畀面勳章

回覆樓主:

我女都剛入小一,校內好多都係新移民/綜緩家庭!所有書簿雜費午餐費我地都冇得申請資助!
所以所有其他活動我都冇俾個女參加~

侯爵府

回覆:阿女反小一先覺得雙職家庭係「白無」!

係百無。。但俾子女學野,無得咁斗氣。小朋友有興趣有能力去學野,做父母點都要支持。。人地要先使下下下世既錢,我理得佢,我做人就心安理得。。。小朋友校內既野已經比外面學平好多,而且學校環境點都比外面安全,所以我照俾佢學。。學唔黎再算啦。。佢唔學點知得唔得呢?

侯爵府

引用:Quote:queenie3y 發表於 16-9-20 00:12 今

原帖由 Aprilacm 於 16-09-20 發表
納稅人根本就是百無,住屋要自己解決一係供樓一係租樓,返工一日幾十蚊車費自付,低收入就有跨區交通費, ...
我成日講如果有一日全民退保實行左。。我立即唔撈啦。。老公做就夠啦。。唔儲錢嫁啦。,反正我要養埋人地既老豆老母阿仔阿孫。。我做咩唔俾人養番我。。我做咩仲要咁辛苦去賺錢。。做個FTM湊下子女。。反正老左都有政府養。。

大宅

我諗起都好嬲。。。

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

綜緩個d 小朋友仲可以有資助去exchange 團添..我地細個無錢咪唔好學人去旅行囉! 點解e家窮既都可以咁惡要求小朋友都要去旅行呀?
佢地白食白住...咩都有津貼...

kerrykwok3736    發表於 17-3-16 15:22
karchoice1    發表於 16-11-2 16:44
TwinWong    發表於 16-9-26 14:56
little_lovebb    發表於 16-9-22 15:12
wcpcelia    發表於 16-9-21 15:09
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

侯爵府

lemontea520 發表於 16-9-20 16:01
綜緩個d 小朋友仲可以有資助去exchange 團添..我地細個無錢咪唔好學人去旅行囉! 點解e家窮既都可以咁惡要求 ...

遊學團真係幾貴,如果我仔學校有我都未必捨俾佢去,亦相信好多係唔洗錢去

男爵府

回覆樓主:

有d低收入及攞綜援既家庭經常發牢騷話被社會歧視,實情係我地呢群交稅但百無既家庭先被政府歧視。

男爵府

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

咁講法我米要好好計下條數, 考慮下做FTM, 又可以跟小朋友日常既學習, 又可以拎D咩咩津貼?

家庭收入上限係幾多呢??

BTW, 我地尼類靠自己既要繼續努力!! 自強!!

男爵府

2018復活節勳章

我係中學到做OFFICE

其實呢D家長真係好討厭

其實只要係綜援 全免半免 真係唔洗點俾錢

好多都死霸D課外活動位 一年都唔知有無8成出席率

試過有D樂器班 報果時就FULL晒 但上2-3堂唔見左8成人

一係就個個都死R要去

有D係台灣升學團... 老師都真係想FOR一D真係考慮去台灣升學既同學參加

但有D綜援既又係到死R爛R 又話要投訴學校歧視佢地

好啦... 到俾佢地去~ 又想R埋資助學生去果時既旅費

曾經要求學校俾個位家長跟埋去既都有

男爵府

呢個世界真係咁唔公平, 定係香港制度先會係咁....

男爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

我都覺得吾公平!
~~~ LOVE & PEACE ~~~

大宅

其實係香港生活真係好辛苦,猶其我地呢D香港人。
做生做死咩福利都冇我地份,交稅就有份。
人地咩都唔駛付出就可以攞福利,我地想攞反少少福利都要過5關6將。
10幾年前我係村校做, 個個學生都係新移民,屋企大部份都攞綜緩。
日日飲茶不在話下,生3,4個小朋友攞多D錢。
D錢差唔多攞哂返大陸起樓(因為佢地大把資助,根本唔駛用錢)。
依家個個都成為暴發戶(大陸樓升到爆爆升)。佢地繼續唔駛做。
反觀我地依家, 唉

kerrykwok3736    發表於 17-3-16 15:23

禁止訪問

禁止訪問

首頁
12345...6

尾頁

跳至