自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

emilylam 發表於 16-9-29 12:24
我覺未必關家長事,如果家長放棄就唔會搵補習,似乎係個小朋友心態唔鐘意讀書,逼唔來,唔係個個人都鐘意讀 ...
謝謝你安慰

珍珠宮

畀面勳章

個個小學生都你錦架啦................

你唔係覺得得果十歲人仔會知道顫邊間好呀...........

你問佢阿媽好過啦

珍珠宮

zitzai 發表於 16-9-29 12:16
細路讀書問題大多數同屋企狀況有關,父母婚姻不和,偏心,拎兄弟姐妹比較,咩都有。 唔知咩事無得根治,有 ...
AGREE
我有個同輩親戚,係佢中2果年,父母婚姻有D事,NG想個仔擔心就送佢去外國讀書,但最後外國叫佢返HK讀

但自此之後佢成績一落千丈,本身係讀名校年年考全級三甲(因為咁,學校先比佢直入中4,當佢係外國時學曬中3 D野)
但就幾乎包尾而學校又發現佢D情緒......

最後,考會考時,0分,考左3次會考之後就出黎做野LA

男爵府

甘似講緊我個仔,但有時家家有本難念的經,有邊個做父母唔想自己小朋友好,唔系自己推卸責任,但當有D問題發生在自己家庭身上就有不同答案了

水晶宮

雲妮彭 發表於 16-9-29 12:24
如果真係有心教好佢既,
其實可以再試下用一D方法提起佢既學習興趣.
至於咩方法,我都唔係好識,
有冇睇過屈穎賢所講的0感世代, 佢對賞罰已冇感覺, 獎勵好早期試過係行唔通的, 佢想要咩,屋企唔富有但都會提供, 所以賞咩比佢, 佢都唔至在. 罰呢, 其實我冇罰, 係比數佢操, 佢唔想做, 但最後都會交, 錯晒對少咁囉! 對佢, 都係無效

佢對讀書講明冇興趣, 將來做咩工作又係冇想法, 冇目標, 冇方向, 只想開心每一天渡過

水晶宮

myaisha0435 發表於 16-9-29 12:29
個個小學生都你錦架啦................

你唔係覺得得果十歲人仔會知道顫邊間好呀...........
又唔係咁講, 我識唔少係好有想法的, P4-5已心儀某中學, 然後盡力比心機讀書, 最後當然大部份都如願啦! 佢地比較識諗, 知自己要D咩!

男爵府

回覆樓主:

樓主, 你覺得個學生可以入到band幾學校? 如果唔願讀都可以入到唔錯既中學, 盡左力就算吧……

水晶宮

kaka1128 發表於 16-9-29 12:43
樓主, 你覺得個學生可以入到band幾學校? 如果唔願讀都可以入到唔錯既中學, 盡左力就算吧……
...

謝謝安慰!

就係唔想佢係緊急關頭唔好好把握機會.

珍珠宮

chocolatebean 發表於 16-9-29 11:43
P.6學生懶散, 無方向, 想讀邊間中學無意見
就嚟呈分仍然懶洋洋
作為補習老師,你會加緊同佢操嗎?佢根本唔至 ...
作為補習老師的你, 很好, 很有責任感. 但孩子是家長的, 家長乜都唔做, 你只要盡你本份, 再同家長講小朋友情況就可以. 你根本無乜可以做

水晶宮

紫翹 發表於 16-9-29 12:54
作為補習老師的你, 很好, 很有責任感. 但孩子是家長的, 家長乜都唔做, 你只要盡你本份, 再同家長講小朋友 ...

我都係只有咁做

伯爵府

好媽媽勳章

chocolatebean 發表於 16-9-29 12:34
有冇睇過屈穎賢所講的0感世代, 佢對賞罰已冇感覺, 獎勵好早期試過係行唔通的, 佢想要咩,屋企唔富有但都會提 ...
都明既,教育係雙向的,你輸出,佢唔接收,
都係白費!

既然係甘,
你盡左力,無愧於心,
就可以交待了!
相信佢父母都知自己孩子難教先假借於人..

子爵府

回覆:想問大家意見, 關於小朋友冇心向學

我仔都係小六,佢只係出去補數專。
我地都係覺得,個仔讀b1 or b2冇所謂,人生流流長,佢自己現時未緊張,問題都不大!

象牙宮

回覆樓主:

唔會加操,讀書係小朋友自己,唔係佢父母,除非父母要求,人地父母都求其,仲理咁多煩到自己為咩呢?覺得難為自己咪唔教囉!仲有硬谷小朋友,對小朋友未必係好事,你諗下年年開學,總係有初中生自殺

伯爵府

chocolatebean 發表於 16-9-29 11:43
P.6學生懶散, 無方向, 想讀邊間中學無意見
就嚟呈分仍然懶洋洋
作為補習老師,你會加緊同佢操嗎?佢根本唔至 ...

投其所好,得閒ws下佢,傾下佢鍾意嘅野,例如打機,响Facebook, Instagram like下佢d post,佢同你friend左之後就會合作。六年級男仔多數仲未成熟,只想每日開心過

水晶宮

do-re-me 發表於 16-9-29 13:37
投其所好,得閒ws下佢,傾下佢鍾意嘅野,例如打機,响Facebook, Instagram like下佢d post,佢同你friend ...
個個係女仔

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你位學生無目標但又成績好,所以你希望佢去B1中學?

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

呈分不是由P5下學期已開始嗎?

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

做老師, 你已做了本份...加油

chocolatebean    發表於 16-9-29 14:11

公爵府

回覆樓主:

盡左力就算 ,我都係中學後期先發奮

chocolatebean    發表於 16-9-29 14:11

水晶宮

CALVEN 發表於 16-9-29 13:44
你位學生無目標但又成績好,所以你希望佢去B1中學?
原本是B2, 上次呈分上到B1/2邊緣, 想幫佢上B1C學校

首頁

尾頁

跳至