嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB 1歲7個月大,之前好肯食野,前幾日開始唔食自己d飯,食幾啖就吐返出來大人野就肯食少少,有無媽媽有咁既經驗?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

佢開始要say no, 要自己揸主意. 我3個仔女都係咁, 大仔到5歲至開番口食野, 二仔而家6歲仲細食過細女好多.

試下煮唔同野食去引佢食, 佢肯就肯, 唔肯就冇法子. 最緊要佢唔係餓到無力, 其實唔駛擔心.

男爵府

cherriel328 發表於 16-10-10 11:48
BB 1歲7個月大,之前好肯食野,前幾日開始唔食自己d飯,食幾啖就吐返出來大人野就肯食少少,有無媽媽有咁既 ...

我仔20個月都係甘,飯,菜唔食,最鐘意食麵包,擺飯落口吐返出尼

大宅

20個月一樣

男爵府

一樣。21個月,我怕佢跌出生長線。

大宅

大斗夫人 發表於 16-10-11 18:43
我仔20個月都係甘,飯,菜唔食,最鐘意食麵包,擺飯落口吐返出尼

我仔21個月都係咁,想問咁樣要唔要食啲咩補充劑?

大宅

我囡由18m開始唔太食固,之前一直好好地。
只肯食奶,餓佢都唔食,一定要奶奶。點算。。。
已經4個月啦。。。。依家22M.

男爵府

減齡達人勳章

回覆樓主:

我仔一歲到宜家喇。。。。
唔係完全唔食,但就比1歲前食小一半有多,又揀野食,煩到嘔,咩都吐返出嚟,激死,已持續左6個月

別墅

cherriel328 發表於 16-10-10 11:48
BB 1歲7個月大,之前好肯食野,前幾日開始唔食自己d飯,食幾啖就吐返出來大人野就肯食少少,有無媽媽有咁既 ...

我仔现在岁半,今天去健康院打针,榜重轻左好多,因为我仔最近几个月唔肯吃野,静系中意吃香口野同面包(emoji),奶又饮得少,连生果都唔食,姑娘一问就狂闹我,话我煮来煮去d野无新意,我都唔知点煮他先中意食,好烦

首頁

尾頁

跳至