親子旅遊

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

分享: 輕鬆深圳觀瀾湖三天遊(大小20人)

人數
:
大小老幼共20人 (13位大人+5位小童+2位嬰兒)

套票: 6套2晚親子套票, (其中兩間加RMB300/晚/間, upgrade去兒童主題房)
房間: 兩間兒童主題房(6樓海洋及甜果), 4間高級客房(1樓)
費用: 大約2萬6千

** 兒童主題房, 好靚, 小朋友好喜歡, 內有一張大床, 一張兒童雙層床, 瞓三個小朋友都無問題, 房內有少少玩具, 如積木, 還有兩本書仔, 可以拎返家, 用品係提供兩個小朋友的量, 每晚都免費提供一份兒童下午茶( 是送上房的, 內有前菜+主菜+甜品) > 加RMB300 抵住

D1: 皇崗 > 酒店

早上: 大約10點左右在皇崗關口左手邊17舖, 報到坐shuttle bus去酒店, (因為比預約的時間早咗到, 所以我們要waitinglist坐車, 最後分咗三架車坐, 每架車係相隔20mins), 車程大約半小時, 是小巴, 約22坐位, 有分去東菄及深圳的觀瀾湖酒店小巴。 (大家記得Book酒店時, 一定要提前10日預約坐車, 如即場有機會要付錢, RMB60/位)

到酒店check-in後, 只有兩間房ready, 另外4間未有房, 我們到中餐廳食午餐, 價錢跟香港的酒樓價錢相約 (但是人仔計), 價錢可以接受。食完飯後, 其他4間房, 還未有房鎖匙, 酒店即時提供幾張免費飲品券給我們。

下午2:00-3:00, 我們預約了烹飪課程,做湯圓, 整完會即場煮比我們食, 小朋友都玩得好開心。做完後, 終於拎整房鎖匙, 可以返房休息, 有的游泳, 10月的關係, 水有啲凍, 泳池邊有提供4-5個圓水泡。

酒店自助6:30開始, 食物種類不算太多, 食一晚就夠。我們覺得早餐自助餐較好食。第二晚, 酒店無自助晚餐提供,但可以去東莞觀瀾湖食自助餐,或留深圳觀瀾湖餐廳用現金券食。

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

D2: 酒店 > 觀瀾新城(MH Mall)

早餐: 自助餐可以食到10:30, 早餐後, 我們坐Shuttle Bus去觀瀾生態園, package住客, 可以免費入場, 可以用親子券玩入面的活動, : 旋轉木馬遊樂場跳床水上艇等....

中午, 我們行去觀瀾新城(MH Mall), 就係對面, Mall入面有好多野食, 價錢比酒店的餐廳平宜午餐, 我們係3樓食順德菜, 大小20, 叫咗十幾碟餸, 食到好飽, 都係1千人仔左右。

之後,我們去了3樓溜冰, 親子package包一小時溜冰, 可以租手套/護膝/護手/頭盔等(幾元人仔)。

而打保齡球係B1, 注意: 保齡球有時段限制, 星期日下午2點後, 一條line要補20, 三張券, 可以有5個人打, 租鞋要RMB5, 我們只要了2lines, 一條比小朋友玩, 一條比大人玩, 補了RMB40, 另租了9對鞋, 點都平過香港玩。保齡旁邊有啲遊戲機, RMB1 換一個幣, 平均都係1, 2個幣一次, 平。

晚餐: 我們去了3樓的小蝶(新派中菜), 價錢好合理, 又好食, 份量都大份, 我們又係叫了十幾碟,食到飽, 都係千一左右, 好抵。

之後, 在B1 坐shuttle bus回酒店。

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

D3: 酒店 > 皇崗

早餐後, 原本打算去打高爾夫球, 原來星期一草場要休息, 唔開。我們只好轉去游泳。12點check-out後, 寄存行李係酒店, 我們就去玩波波池/玩沙畫/打乒乓球, 波波池門口, 可以免費打印相片一張。

午餐, 我們用package的現金券, 係酒店中餐廳食野, 我們6間房, 有RMB3000, 叫了十幾碟餸+甜水, 最後埋單都係2千6左右。

午餐後, 大約3點左右, 我們就離開, 由於我們過了預約的shuttle bus時間, 我們又要waitinglist坐車, 最後都要分三架車, 先走得晒。

** 注意: 要提前去會所換shuttle bus 券。

** 總結: 老人家、大人、小朋友都玩得好開心, 近近地唔一定要去外國渡假, 觀瀾新城(MH Mall)都好多野玩, 觀瀾酒店環境又好好, 內有兩個泳池, 一個係住客那邊, 一個係會所那邊。

大宅

回覆樓主:

會唔會有相睇下

大宅

寶貝豬豬234 發表於 16-10-14 14:16
會唔會有相睇下

唔好意思呀! 因為大部份都係同屋企人合影, 所以唔會post相了
酒店的相, 可以上website睇, 或一啲酒店網睇, 都有好多

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

thx for sharing...好詳細

大宅

ViolaKin 發表於 16-10-14 14:52
唔好意思呀! 因為大部份都係同屋企人合影, 所以唔會post相了
酒店的相, 可以上website睇, 或一啲酒店網睇, ...

OK, thx!

大宅

ViolaKin 發表於 16-10-13 11:08

人數: 大小老幼共20人 (13位大人+5位小童+2位嬰兒)

請問親子套票喺邊度買?

男爵府

請問係酒店怎樣去觀瀾新城(MH Mall)?
商場多唔多人? 有沒有超市行下?

大宅

Piggy-Baby 發表於 16-10-15 11:14
請問親子套票喺邊度買?

我係官網買, 因為我買6套兩晚, 所以我係用email溝通, 之後留visa 保證, 但唔會即刻過數, 去到酒店先比錢。
Email:

[email protected]

大宅

rip 發表於 16-10-16 10:59
請問係酒店怎樣去觀瀾新城(MH Mall)?
商場多唔多人? 有沒有超市行下?

係酒店大堂門口, 就有shuttle bus去 MH Hall, 20分鐘一班, 啲酒店職員會教你點搭。
商場唔算多人, 好好行, 都好安全, 超市未開, 但有屈臣氏。
商場都有好多合小朋友班的, 如:playhouse等

大宅

Thx for sharing

大宅

回覆 ViolaKin 的帖子

thanks!!

大宅

ViolaKin 發表於 16-10-13 11:08

人數: 大小老幼共20人 (13位大人+5位小童+2位嬰兒)

兒童房是否比一般房大。我已買package , 問過一樣大,只係多張上下格,係米甘?

大宅

HealthyB 發表於 16-10-19 10:55
兒童房是否比一般房大。我已買package , 問過一樣大,只係多張上下格,係米甘?
...

唔係呀, 我覺得比普通大床房為大, 除多咗上下格床, 還有一角有地墊, 及少量玩具如拼圖, 小朋友可以係地墊度玩, 還有一張小朋友枱及4張椅。 

別墅

我今年5月份都去過JOIN左家庭套票人仔$1599 二大1細, 包早餐及晚餐. 以及有好多遊戲券可以玩. 不過我住的是東莞觀蘭湖, 不是深圳. 我自己覺得有小朋友的話東莞那間正好多. 有小朋友GOLF玩, 有PLAYHOUSE免費玩, 有泳池等等.

大宅

ViolaKin 發表於 16-10-17 11:02
我係官網買, 因為我買6套兩晚, 所以我係用email溝通, 之後留visa 保證, 但唔會即刻過數, 去到酒店先比錢。 ...

我剛電郵訂房,份確認書話要影印信用卡,但同我聯絡既人只說要我提供信用卡資料,所以想請問你當時有沒有影印信用卡給他們作訂房之用呢?謝謝

大宅

aidaau 發表於 16-10-19 21:46
我剛電郵訂房,份確認書話要影印信用卡,但同我聯絡既人只說要我提供信用卡資料,所以想請問你當時有沒有 ...

我沒有影印, 我只是在email內給她信用卡資料。沒有attach信用卡影印本

大宅

ViolaKin 發表於 16-10-20 12:26
我沒有影印, 我只是在email內給她信用卡資料。沒有attach信用卡影印本

謝謝你

大宅

ViolaKin 發表於 16-10-19 13:04
唔係呀, 我覺得比普通大床房為大, 除多咗上下格床, 還有一角有地墊, 及少量玩具如拼圖, 小朋友可以係地墊 ...

Thanks, 我訂左太空。又想upgrade多間糖果。係米都係6樓?Also, 甘廁所呢?同普通房一樣嗎?

大宅

HealthyB 發表於 16-10-22 23:49
Thanks, 我訂左太空。又想upgrade多間糖果。係米都係6樓?Also, 甘廁所呢?同普通房一樣嗎?
...

太空同糖果是不同層, 只有糖果及海洋是六樓, 太空好似在一樓定二樓 (忘記了, 可以打去酒店問問)。

洗手間, 有浴缸同企缸, 仲有小朋友毛巾/杯/牙膏/企椅等用品...

大宅

請問你係住深圳還是東莞呢?

首頁
12345...7

尾頁

跳至