用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 3105|主題: 870055

c6郁手郁腳  

男爵府

國民生產總值:6084

唔係對我,係對仔女

每次教/氹仔女到火滾時,失去耐性時佢就會毫無預兆突然郁手例如從後拉、扯、推仔女,突然將佢地從地面舉起,將打直抱嘅細b突然打橫,伴隨怒吼或呼喝。通常仔女會即刻嚇到大喊,但唔知爸爸嬲咩,因為好多時無預兆。

每次呢d情況發生我都會一秒爆發,喝止佢,然後控制唔到咁鬧佢咁做好有問題。其實我已經試過勸佢唔好咁做,會嚇親仔女,教導成效不大因為肢體衝突教唔到仔女錯咩,佢地只知爸爸好嬲好惡(試過大女被扯跌狂喊,問佢知唔知爸爸點解嬲佢真係茫無頭緒),我亦試過提供方法,例如佢自己覺得越來越嬲時對仔女提出警告,例如提示再繼續曳會罰,而家最後一次警告等,但佢聽而不行。

求先細b唔肯訓,佢抱起氹左10秒bb 都扭,佢就好突然咁將佢打橫而且鬧佢,細b勁喊,大女嚇到又勁喊,我亦控制唔到喪鬧佢唔好再咁對仔女郁手郁腳。

我知我喺仔女面前鬧佢都唔好,但我嘅感覺係好似見到人傷害我仔女,而唔係教/氹佢地咁。我真係覺得好夠啦,講、勸、氹、討論、鬧左n次啦!求先個殘局咪又係我收尾,佢自拍去左隔離房大覺訓。

我而家真係嬲到失眠!

珍珠宮

國民生產總值:32565

回覆樓主:

你先生係咪有情緒病?不如睇下醫生

funfun759    發表於 16-10-13 15:50
sabrina_cherry    發表於 16-10-13 13:44

大宅

國民生產總值:2649

回覆:c6郁手郁腳

是否有情緒問 以前未有小朋友會唔會咁? 係唔係工作壓力大所姪? 找找原因。

大宅

國民生產總值:1530

黑色誘惑 發表於 16-10-13 00:04
唔係對我,係對仔女

每次教/氹仔女到火滾時,失去耐性時佢就會毫無預兆突然郁手例如從後拉、扯、推仔女, ...

病向淺中醫,快啲去睇醫生

水晶宮

國民生產總值:69030

好恐怖喎

男爵府

國民生產總值:6314

育兒性格勳章 2015xmas

你2個都咁唔好老皮點教育小朋友呀

funfun759    發表於 16-10-13 15:50
natjosejim    發表於 16-10-13 09:47
whoami?    發表於 16-10-13 09:30
wcpcelia    發表於 16-10-13 09:05

大宅

國民生產總值:1120

真係好驚

侯爵府

國民生產總值:22453

揾次佢再咁發脾氣。。安排子女入房之後。。攞把刀劈下張飯台。。佢可能會收歛下。。。呢D仆街一係有病,一係蝦人。。無得忍佢。。愈忍佢愈變態。。子女身心發展就一世。。

tsung    發表於 16-10-13 15:21
懿仔媽媽    發表於 16-10-13 12:57

伯爵府

國民生產總值:16802

我諗你要好好搵機會同老公傾下,因為大人發脾氣會令小朋友好無安全感

男爵府

但佢唔係咁樣時勘稱眾人眼中的模範爸爸
放假多數陪仔女,每晚陪講故事等
我覺得佢整體係鍚仔女,但真係火滾時太多次毫無預警的爆發

我真係為呢樣野覺得好苦惱

大宅

國民生產總值:4509

動物勳章 畀面勳章

lazywife 發表於 16-10-13 00:23
揾次佢再咁發脾氣。。安排子女入房之後。。攞把刀劈下張飯台。。佢可能會收歛下。。。呢D仆街一係有病,一 ...
下?如果樓主真係咁做而令佢先生失控,導致家庭暴力,你過到自己良心嗎?

公爵府

國民生產總值:25712

認識瑞士牛牛第二回 2015xmas

回覆樓主:

好恐怖喎,一陣d 無情力整到點算,樓主要同你 c6 認真傾下,唔係有咩事真係後悔莫及
[img][/img]

男爵府

揾次佢再咁發脾氣。。安排子女入房之後。。攞把刀劈下張飯台。。佢可能會收歛下。。。呢D仆街一係有病,一 ...

我其實內心已抑壓緊,我鬧爗佢同時其實真係好想郁手打佢,等佢試下兩句唔埋比人郁嘅感覺

男爵府

yipsiumee 發表於 16-10-13 00:33
我諗你要好好搵機會同老公傾下,因為大人發脾氣會令小朋友好無安全感

係,求先佢突然打橫妹妹,家姐見到就話爸爸唔愛護妹妹,而我鬧佢亦令家姐唔開心

我都好內疚好似家嘈屋閉咁

男爵府

birdisfreedom 發表於 16-10-13 00:21
你2個都咁唔好老皮點教育小朋友呀

我對小朋友自問好有耐性
亦會睇書學唔同方法,點樣可以唔洗打/鬧而教到小朋友

但每次見到老公對仔女郁手郁腳真係忍唔到,會立即爆發,唉

子爵府

國民生產總值:14000

回覆樓主:

可能有情绪病,睇下医生好

別墅

國民生產總值:584

唔好打,小朋友會有樣學樣架!

男爵府

pooh02070 發表於 16-10-13 00:12
是否有情緒問 以前未有小朋友會唔會咁? 係唔係工作壓力大所姪? 找找原因。

...

佢淨係對自己仔女先會咁,對任何其他兒童或大人都唔會咁

我都明有時小朋友係好挑戰你嘅耐力耐性EQ眼訓等人嘅極限,但我真係接受唔到動粗,而且係毫無預兆

翡翠宮

國民生產總值:75008

樂桃猴年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 我的育兒心得勳章 2015xmas 2016夢想成真

吓。。。。 我驚到時樓主會有危險喎!

佢老公已經突發性火爆,仲咁做。。
唔好用自己既諗法,夾硬套落人地身上囉~ 唔該!!!!

伯爵府

國民生產總值:18666

黑色誘惑 發表於 16-10-13 00:04
唔係對我,係對仔女

每次教/氹仔女到火滾時,失去耐性時佢就會毫無預兆突然郁手例如從後拉、扯、推仔女, ...

樓主,妳啲小朋友幾多歲?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎