用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

湊B百科 今日: 7|主題: 859

發脾氣丟玩具

複式洋房

國民生產總值:107

女女21個月,以前冇脾氣,唔會丟玩具,呢排接觸表姐密佐(因為表姐經常發脾氣搶玩具)頭幾次女女俾人搶玩具佢唔會反抗,淨係喊,又唔會發脾氣,呢排佢學到發脾氣丟嘢丟玩具,俾人搶玩具仲會反抗,我作為媽咪擔心女女會吸收其他唔好嘅習慣,如何是好……

王國熱話
小朋友近視藥水
今年2月第一次黎m, 到現在都係時多時少...
孩子9岁眼睛用力眨得好快
如何和初中生約法三章?

回覆 JoeyFan 的帖子

您好 JoeyFan,囡囡唔想同人分享玩具,俾人搶玩具會唔開心發脾氣都好自然嘅,媽媽要比囡囡知佢將玩具比咗人哋玩,其實都可以攞番,亦可以叫表姐借一件玩具俾女女,等大家可以一齊分享,咁大家可以開心地有得玩,等佢慢慢就識得同人哋交換一齊玩、一齊分享,比一啲時間,好多小朋友都會學到呢個互相分享嘅樂趣。

複式洋房

Angela護士媽咪@牛欄牌 發表於 16-10-14 18:04
回覆 JoeyFan 的帖子

您好 JoeyFan,囡囡唔想同人分享玩具,俾人搶玩具會唔開心發脾氣都好自然嘅,媽媽要 ...

問題係表姐唔肯分享,佢玩乜表姐就搶乜,我都冇曬符

JoeyFan 發表於 16-10-14 18:10
問題係表姐唔肯分享,佢玩乜表姐就搶乜,我都冇曬符

都明白您的難處! 表姐/囡囡仲細未明白分享的概念都係好自然,2~7歲係引導小朋友學習分享的好時間,媽媽可以訂立輪流/限制時間玩具既方法,每人只可以玩10分鐘唔玩既就耍俾人玩,等佢地明白分享不是永遠失去玩具,如果佢地唔遵守就收起玩具,大家一齊無得玩。係安全的情況下俾佢地一齊玩,大人儘量唔干涉,囡囡可以係同表姐既相處中學習同小朋友相處,對佢既社交能力都有幫助。

複式洋房

Angela護士媽咪@牛欄牌 發表於 16-10-17 17:33
都明白您的難處! 表姐/囡囡仲細未明白分享的概念都係好自然,2~7歲係引導小朋友學習分享的好時間,媽媽可 ...

OK,多謝你

JoeyFan 發表於 16-10-20 01:19
OK,多謝你
佢地做得好要俾多D讚賞,鼓勵係小朋友進步最大既動力,支持您呀
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎