用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

網購天地 今日: 158|主題: 57078

[淘寶] 唔識喺淘寶買衫

別墅

國民生產總值:852

買過兩次,兩次都係大咗。唔知係咪我唔識睇呢,發覺淘寶嗰啲衫好似好多都係偏大件咁嘅,不論係韓系,日系等等都係好大件!

王國熱話

大宅

國民生產總值:2138

引用:買過兩次,兩次都係大咗。唔知係咪我唔識睇

原帖由 kf08058 於 16-10-13 發表
買過兩次,兩次都係大咗。唔知係咪我唔識睇呢,發覺淘寶嗰啲衫好似好多都係偏大件咁嘅,不論係韓系,日系等 ...
我想買大碼衫,但次次都係細

伯爵府

國民生產總值:16531

kf08058 發表於 16-10-13 01:25
買過兩次,兩次都係大咗。唔知係咪我唔識睇呢,發覺淘寶嗰啲衫好似好多都係偏大件咁嘅,不論係韓系,日系等 ...

全國服裝鋪,肯定好參差,大多按圖仿製,只能靠彩數,我同事買天貓所謂品牌服裝一樣中伏,當然亦有滿意嘅貨品啦。

珍珠宮

國民生產總值:41135

淘寶網買衫千萬唔好睇S, M,L碼就算。 要睇清楚每個碼既實際呎吋。 如果無列既我通常都唔會再睇。 因為我胸圍比較大, 所以有時寫XXL, 但胸係98cm。最後可能要揀XXXL或更大碼(如有)。

333s    發表於 16-10-14 16:49

健康的生活態度 - 其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。

「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

別墅

PCCW2319 發表於 16-10-13 08:04
淘寶網買衫千萬唔好睇S, M,L碼就算。 要睇清楚每個碼既實際呎吋。 如果無列既我通常都唔會再睇。 因為我胸 ...

如果我度我自己嘅衫,胸寬係42cm,咁即係淘寶嘅幾多cm呀,佢哋寫嘅8Xcm,9Xcm係點計出嚟咖?

珍珠宮

kf08058 發表於 16-10-13 09:59
如果我度我自己嘅衫,胸寬係42cm,咁即係淘寶嘅幾多cm呀,佢哋寫嘅8Xcm,9Xcm係點計出嚟咖?
...

42cm胸圍??? 有無寫錯? 42cm=16.5吋胸圍?? 係咪42吋胸圍呀? 如果42吋=107吋胸圍。 通常我都會自己胸圍加3-4cm

健康的生活態度 - 其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。

「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

珍珠宮

kf08058 發表於 16-10-13 09:59
...

唔好量衫, 量自己身體比較實際。

別墅

PCCW2319 發表於 16-10-13 11:38
42cm胸圍??? 有無寫錯? 42cm=16.5吋胸圍?? 係咪42吋胸圍呀? 如果42吋=107吋胸圍。 通常我都會自己胸圍加3 ...

唔係,我講嘅42cm係指攤平件衫度出嚟嘅長度。
咁胸圍34,想買件唔鬆唔緊嘅t恤咁應該係淘寶嘅幾多cm呀?唔該!

珍珠宮

kf08058 發表於 16-10-13 11:50
唔係,我講嘅42cm係指攤平件衫度出嚟嘅長度。
咁胸圍34,想買件唔鬆唔緊嘅t恤咁應該係淘寶嘅幾多cm呀?唔 ...

咁你件平放胸圍42cm既衫, 你覺得OK唔OK先? 如果OK就將42cm x 2囉。 如果唔OK, 覺得太鬆, 你睇下自己覺得要減少幾多cm。 但如果你問我, 我就會自己胸圍加3-4cm。 如你34吋胸圍=87cm(34x2.54), 即87cm + 3-4cm = 90-91cm。 但呢個係我個人喜好, 唔知你對鬆緊要求會唔會唔同。 而且呢個係講襯衫/上餐。 外套我會加10cm。 而且, 不論襯衫或外套, 都要留意 shoulder 闊度

pansy888hk    發表於 16-10-14 00:41

子爵府

國民生產總值:11551

畀面勳章

回覆:唔識喺淘寶買衫

留意版型唔同的衫,尺寸可能唔同。

333s    發表於 16-10-14 17:03

別墅

PCCW2319 發表於 16-10-13 12:53
咁你件平放胸圍42cm既衫, 你覺得OK唔OK先? 如果OK就將42cm x 2囉。 如果唔OK, 覺得太鬆, 你睇下自己覺得要 ...

唔該晒呀,你好好人,解釋得好詳細。

珊瑚宮

國民生產總值:109881

畀面勳章

kf08058 發表於 16-10-13 22:07
唔該晒呀,你好好人,解釋得好詳細。

除咗睇 SML (要睇埋佢實際S / M/ L 嘅尺寸外),仲要睇佢有無彈性同評價,通常d 買家都會講偏大 / 細

別墅

I9528 發表於 16-10-13 23:12
除咗睇 SML (要睇埋佢實際S / M/ L 嘅尺寸外),仲要睇佢有無彈性同評價,通常d 買家都會講偏大 / 細
...

好吖,我會留意咖喇。
唔該晒!

珊瑚宮

國民生產總值:122738

九成, 成功率 :
1. 學看呎寸明細表。
2. 學怎量自己的衫。 當然首要你要有量呎。
3. 把自己最舒服的衫, 量一下。

4. 購接近自己的衫。
5. 一切以cm, 為單位。 別和對方說 多少呎, 多少寸

尺码信息 Size Info

尺寸

肩宽

胸围

袖长

衣长

备注

均码

31-36

60-88

修身短款

备注:宝贝均为平铺测量,由于测量的差异,会有2-3CM的误差,不能接受的勿拍
请注意显示器的不同可能会造成颜色的差异

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。愛理性交流討論。 *本人文化水品有限, 無法與公主/ '衣来伸手,饭来张口者,喜批評, 而無建設性' 交流溝通。 你永遠是對的。。。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎