用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

夫婦情感 今日: 8|主題: 36706

老公是否已不愛自己? 男人想什麼

民房

國民生產總值:28

我老公對我同屋企都好好,佢放工即刻返屋企 ,絕對冇搞三搞四 ,又會洗吓碗 ,又會湊下個仔 ,佢好少發脾氣, EQ好高 。但係半個月之前 ,佢話要同朋友去旅行, 我發佢脾氣 ,唔想佢去, 嗌咗場交, 之後佢話好大壓力, 之後就冇同我誁過嘢,佢而家自己瞓廳。
出到去喺人面前就扮冇嘢, 回家後我同佢講嘢就不瞅不睬,我想同佢傾清楚 ,佢又唔理我。
究竟佢而家想點係咩心態? 有冇爸爸可以解答

王國熱話
開心傾~~Part 80
有無(5x6x7x)年全職媽咪入黎吹吹水(101)?
新手媽咪。有冇80後全職媽媽,傾傾計
土瓜灣 ftm

子爵府

國民生產總值:10502

動物勳章

May be he already contain the pressure too much too long, just you didn't notice. Women talk to release pressure, men don't and prefer keep silence.

This is the the straw that broke the camel's back - hopefully you can figure what happened before he raised the issue to travel with friend. Many men have to illusion that women are understanding and should knew what he think or feel because she like details.

Did you notice small thing he did and praise him? Did you notice any change?

民房

我當然覺得佢都有壓力,由我大肚開始,佢都冇覺好瞓。
我只覺得小孩只係幾個月大,我全職湊B, 已經一腳kick。 佢一定要去都冇得阻止,但阿b仲細,幾個鐘就要食一次奶。 我都好大壓力,我夠想放底阿b同老公,同fd去旅行啦。。佢又有冇想下我既處境

子爵府

國民生產總值:14758

ProAbsorb勳章 動物勳章 樂桃猴年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

WingM 發表於 16-10-13 02:48
我老公對我同屋企都好好,佢放工即刻返屋企 ,絕對冇搞三搞四 ,又會洗吓碗 ,又會湊下個仔 ,佢好少發脾氣 ...
去邊,去幾耐,同邊個去?

民房

泰國,5日,全男

珊瑚宮

國民生產總值:103027

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 2015xmas

佢可能覺無面, D朋友笑佢怕老婆, 有無D男親戚/長輩可以同佢傾下!

子爵府

國民生產總值:11435

WingM 發表於 16-10-13 02:48
我老公對我同屋企都好好,佢放工即刻返屋企 ,絕對冇搞三搞四 ,又會洗吓碗 ,又會湊下個仔 ,佢好少發脾氣 ...

你有多久沒有和老公談心事?他現在的行為不似只為去旅行這樣簡單。 基本他和朋友去泰國五天已經是有很多的問題,他只是男人,受得住朋友的游說?兩夫妻有甚麼不能坐下好好談?全職媽或出去工作都不容易,你們兩個人都有壓力,他現在根本拒絕溝通,想想應怎樣可以和他好好把話說出來。有沒有可以暫時照顧孩子?你們兩個人去短線旅行,大家把積壓在心的話說出來,你自己也檢討一下,對他是否疏忽了很久?
mc <()>

子爵府

或許他認對你好都無用,可能直接覺得你只當佢係你的奴隸,永遠失去自由而悲哀,又要在朋友面前講大話,說其他原因不去,朋友又知道是妻管嚴,瘀佢!

子爵府

國民生產總值:12934

男人嘛,都想你做佢心目中理想既人?佢想佢地既女人要有以下條件:對佢足夠既信任;比足夠既自由度佢去玩;佢自願帶你出去見人你就要萬搬感恩,皇恩浩盪咁;唔準你發脾氣,只準佢發脾氣⋯⋯ (因為我C6都係咁)!大部分男人都唔會因為一個家庭而放棄自己既自由,特別係有左小朋友,更加覺得你走唔出佢既範圍,離唔開佢!想解決問題既話可以試下問佢,今次比佢去玩5日,佢返黎之後你去玩5日,佢要湊足全程,唔可以假手於人,信任係共同建立,祝你早日解決問題,開開心心,幸福美滿!

大宅

國民生產總值:4270

對!大家都有壓力,不如一人去一次,公平D!快些坐埋傾下,吾秋吾釆實在惡頂,始終都要解決問題,現正BB仲細就一人去一次當減壓,等BB大個左,就可以大家一齊去玩啦!

水晶宮

國民生產總值:53015

回覆樓主:

佢去完到你去囉,一人一次

複式洋房

國民生產總值:344

同朋友去個旅行都發脾氣?

民房

回覆 mc 的帖子

傾心事?? 之從BB出世後,忙到傾偈既時間都冇,所有嘢都係圍繞住阿b。。。 大家感情已經唔係好似結婚咁, 唔知係咪 佢未適應 ,有咁嘅變化。 前日我試過平心靜氣問佢可唔可以傾下? 佢話唔知之後既日子點過。我話大家要多d溝通,佢話冇用。。。佢係個好難先會講心底話既人

佢已經黑口黑面坐好多日。 但係又唔想再傾,每日放工回家噤下電話,冇講嘢。。就瞓。我唔想咁,我可以點?

大宅

國民生產總值:1497

其實你唔想佢去都唔需要發脾氣,而家天氣轉涼,咪試下半夜出廳睇下佢有無襟被,睇下兩個人可唔可以好好地傾下,試下軟功啦
If you never abandon,I will in life and death

子爵府

回覆 WingM 的帖子

你老公這次是大爆發,他一次過把過去忍下來的委屈不滿全然做出來,
不過或許未必是因為這次旅行,
或許是他想變了,
很多看來好好男人的都是有如此的行為,
就是要把責任全推在老婆身上。
孩子是兩個人的,
兩個人都有責任,
女人一有孩子就會開始覺得安心而把重心放在孩子身上,
忽略了丈夫的感受和需要,
現在你要做的是先回想一下,
由BB生下來開始想,
你會看清究竟他在何時開始有異樣,
或許就是因為你太把精神心思放在孩子身上,
有些訊號和預警你看不到,
男人對自己的太太發脾氣,
用冷暴力來想迫瘋自己的太太,
這是為他們想做壞事的藉口,
你現在更加要冷靜,
你丈夫如此的行為真的太令人生疑,
畢竟外邊的誘惑太多,
很多人都不介意和已婚者拍拖或扮成紅顏知己,
你真的要重新去想去看應怎樣修補你和他之間的感情,
有時候對他就直接問他為何要用這種冷暴力?
他究竟想怎樣?
為何以往他從沒有不滿,
一有事就變成今天的冷凍期?
婚姻關係是兩個人的,
不是一個人就弄成現在的模樣。
mc <()>

水晶宮

國民生產總值:72891

mini1204 發表於 16-10-13 09:38
佢去完到你去囉,一人一次
同意

複式洋房

國民生產總值:500

回覆樓主:

我係男……不要直接傾住…試下軟攻,打破僵局先,繼續僵持講咩都不會入耳。小朋友的出生,往往會相方忽略了對方而不自知。

大宅

國民生產總值:2247

係迷諗得太負面偏激左呀?去個旅行就話唔愛你?
如果佢已經應承左fd話去,而家反口,咁佢一定會被人笑怕老婆,我諗大多數男人都好憎依句說話

子爵府

國民生產總值:11546

好多人都話男人係用下半身諗野,你試下先軟攻佢下半身再同佢傾下公婆有咩問題,好多時有左小朋友後夫妻關會唔同左,多左側重係小朋友身上而忽略左對方

翡翠宮

國民生產總值:91974

佢去旅行可能都係真係想發洩壓力,唔采你證明佢仲嬲緊你囖,你有冇好好同佢傾下啊?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎