用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

產前產後 今日: 9|主題: 236434

逾期居留

大宅

國民生產總值:2768

有無 jm 今個星期入 qe 催生,因為逾期居留?我好驚呀,大家分享支持吓。快41周,唔知係咪係肚裏面好食好住,仲唔出嚟,晚晚轉身恥骨又痛,又成日假宮縮

寶石宮

國民生產總值:407919

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 吸收力勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 樂桃猴年勳章 2016夢想成真 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 2015xmas

大戶 發表於 16-10-13 02:59
有無 jm 今個星期入 qe 催生,因為逾期居留?我好驚呀,大家分享支持吓。快41周,唔知係咪係肚裏面好食好住 ...

祝生產順利

大戶    發表於 16-10-13 09:06

複式洋房

國民生產總值:486

回覆 大戶 的帖子

我今日都39w4,一的動靜都冇,個肚仲好高,下身痛到顛,又有妊娠糖尿,成日假陣痛!
大前晚痛左6個鐘,前日下午入院,點知又冇料到,
而家約左催生期下個星期三開刀。
因為我第一個開刀,醫生唔建議我催生,驚子宮會爆!
所以俾左個催生期我開刀!
原本醫生俾左41w5個期我,但我唔想等太耐,後來入院求醫生
俾我提前!
其實我已經打定輸數阿妹會過期居留,因為哥哥
嗰陣時都係好遲!
祝大家一切順利!
十月中就預產期喇,既興奮又擔優

大宅

回覆 pomanlife 的帖子

謝謝你呀

大宅

回覆 joecheung1202 的帖子

你邊間醫院呀?祝大家順利!原先醫生俾39周前催生。但我想睇下40周有無動靜,於是就拖。點知。。。過左40周都無動靜。[size=26.3603px]醫生話通常催生唔可以過41周,所以俾期我41周前催生,但我未試過,好驚催生。

寶石宮

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 吸收力勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 樂桃猴年勳章 2016夢想成真 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 2015xmas

大戶 發表於 16-10-13 09:11

你邊間醫院呀?祝大家順利!原先醫生俾39周前催生。但我想睇下40周有無動靜, ...
又唔洗咁驚既, 我仔40週5催生既

大宅

但我勁驚打針插針,每次打針,至少要2個姑娘㩒住,我又會大叫。再驚聽人講要吊鹽水插豆插尿喉

大宅

40週5計落,我都係要入院40週5催生。。

別墅

國民生產總值:571

回覆樓主:

我都要催生!17-10入院

複式洋房

國民生產總值:486

回覆 大戶 的帖子

我係瑪麗醫院,你嗰間咁早期催生嘅!如果正常催生應該係41w-42w其間㗎喎!
預期開刀就係38w-39w左右

pomanlife    發表於 16-10-13 14:27
十月中就預產期喇,既興奮又擔優

大宅

回覆 twmg 的帖子

加油呀!祝大家生產順利!

大宅

係呀,qm多人啩,我之前都諗過去qm,後來搬屋,就轉醫院。但聽qe係九龍區最大醫院,所以最後揀左 qe, 而且佢哋收急症又係全港數量第一,估佢醫生人手唔差得去邊。到而家,我都覺佢哋好緊張我,好快俾期我,每次覆診好關心我。
我之前係咁痛到行唔郁,醫生不斷勸我唔好返工,俾病假,我都覺得被關心,好好。但個陣已經30周,醫生解釋雖然可以生,但再足月仲好啲,勸我忍下,生左無事,次次覆診好似當我細路咁氹。
一有乜事,我講俾醫生知,佢哋會有唔同意見俾我揀,仲同我衡量揀左利弊。呢樣係正正我需要。
但而家我好驚要食全餐,醫生話如果催生8-12個鐘後,仲未出,咁就夜晚要開刀

大宅

joecheung1202 發表於 16-10-13 14:06
回覆 大戶 的帖子

我係瑪麗醫院,你嗰間咁早期催生嘅!如果正常催生應該係41w-42w其間㗎喎!
我都有問過,醫生話過左預產期,可能會收胎水,胎死腹中率會高左,而且100個人,有3-4%人都要催生。我又下面勁痛,行唔到,又中 b 鏈。醫生見咁,就俾快期啩。姑娘剩叫我放心,交俾佢哋負責。

寶石宮

大戶 發表於 16-10-13 14:24

係呀,qm多人啩,我之前都諗過去qm,後來搬屋,就轉醫院。但聽qe係九 ...
我在qm生, 唔覺多人, 朝早7點幾派早餐, 姑娘叫我食埋先入產房, 一碗粥一個雞, 真係好鬼蠢, 入左產房冇得再食野, 連水都冇得飲, 早知嗰餐食飽d先入啦 痛到下就生左, 姑娘有講過話如果到晚上10點都未生, 就會送入去手術室開刀

大宅

回覆 twmg 的帖子

個陣幾周呀?邊間院跟呀?你驚唔驚呀?

寶石宮

大戶 發表於 16-10-13 13:19

但我勁驚打針插針,每次打針,至少要2個姑娘㩒住,我又會大叫。再驚聽人講要吊鹽水 ...
種一個針豆黎打針, 呢樣反而唔係咁驚, 反而入產房之前抽血, 唔記得左抽幾支, 生完又抽血, 見住d血就咁冇晒

大戶    發表於 16-10-13 14:34

大宅

所以今次我有問醫生駛唔駛空肚,醫生話唔駛。我打算一早勁食野,食夠先再入院被折磨

寶石宮

大戶 發表於 16-10-13 14:33

所以今次我有問醫生駛唔駛空肚,醫生話唔駛。我打算一早勁食野,食夠先再入 ...
食飽d入院就醒喇

大宅

我驚到時驚到手陣腳軟,以前一緊張考試放榜,就係咁。我怕生生下,驚到暈左

寶石宮

大戶 發表於 16-10-13 14:41

我驚到時驚到手陣腳軟,以前一緊張考試放榜,就係咁。我怕生生下,驚到暈左:sweati ...

到時姑娘會教你點用力,乜力都要出晒黎
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎