在職全職

跳至
[在職媽媽] Reason for leaving

首頁

尾頁

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

大家會有咩提議點答呢?

珍珠宮

vickymok717 發表於 16-10-13 07:34
大家會有咩提議點答呢?
工作原因, 老細可能會話配合. 家庭原因, 你要湊仔, 佢無你符

大宅

私人理由、要照顧家人、健康問題.....要離職大把原因啦!

翡翠宮

如果有小朋友就話小朋友讀書需要照顧

男爵府

vickymok717 發表於 16-10-13 07:34
大家會有咩提議點答呢?

若係本身將離職公司-直接答你想走原因,搵到新工,其他公司比更高薪金.

見工公司-想有試下有無更大工作發展

珍珠宮

QQ6543 發表於 16-10-13 10:58
私人理由、要照顧家人、健康問題.....要離職大把原因啦!

我理解係見新工時被問喎

vickymok717    發表於 16-10-13 13:58
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

唔好意思呀,各位,我講得唔清楚,我係想問見工時點答好呀
每日望住佢哋就充滿力量啦!

男爵府

陪月勳章

wahiuma 發表於 16-10-13 13:03
如果有小朋友就話小朋友讀書需要照顧

我最近見工都有咁答。但另一問題係俾顧主感覺麻麻, 因為僱主可能會憂慮你唔能夠以工作為先。 但事實真係好似你講的原因, 所以唯有希望可遇到體諒的顧主。

wcpcelia    發表於 16-10-13 14:41

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

較得體嘅講法, 通常都係話, "尋求新發展機會, 因而家間公司無", "尋求突破"呀之類.

王國會長

vpo0615 發表於 16-10-13 14:42
較得體嘅講法, 通常都係話, "尋求新發展機會, 因而家間公司無", "尋求突破"呀之類. ...
我試過咁樣答,但對方即時變臉,好似比佢感覺如果公司無發展我就會走,唔肯捱咁

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

我次次咁答都OK喎, 如何對方對住呢D叫做正面嘅答覆都唔滿意嘅話, 咁就算佢俾OFFER你, 你都要好好考慮.

王國會長

vpo0615 發表於 16-10-13 14:52
我次次咁答都OK喎, 如何對方對住呢D叫做正面嘅答覆都唔滿意嘅話, 咁就算佢俾OFFER你, 你都要好好考慮. ...
ok, thanks a lot

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

vickymok717 發表於 16-10-13 14:47
我試過咁樣答,但對方即時變臉,好似比佢感覺如果公司無發展我就會走,唔肯捱咁
...
我都係答d想有多d發展機會之類...不過一般對方都會叫你elaborate多D.講真如果新公司聽到之後會黑面, 即係連HR都覺得佢地公司冇發展, ...咁...我都唔恨入去啦..
事實係如果公司一直冇發展, 憑咩要同事捱先?

王國會長

gloriatutor 發表於 16-10-13 15:31
我都係答d想有多d發展機會之類...不過一般對方都會叫你elaborate多D.講真如果新公司聽到之後會黑面, 即係連 ...
咁如果要elaborate, 你又會點講呢?

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

vickymok717 發表於 16-10-13 16:29
咁如果要elaborate, 你又會點講呢?
因為我一般真係覺得而家公司冇發展機會, 我先想走.所以我係base on個事實做藍本去美化黎講....

e.g我而家係做sales related的工, 咁其實公司就有個好好的commission scheme, 基本上你exceed target就$$$方面唔駛擔心....但去到呢個stage我自己係想有多d career development (講白D即係想升職), 但我公司基本上係唔會升你.....只會係$$$$度reward你....咁我見工時如果佢叫我elaborate我就會美化黎講一講個大概, 話公司比較著重monetary reward, 但自己而家開始look for career advancement, 所以覺得開始唔太夾, 希望想搵其他發展機會。

王國會長

gloriatutor 發表於 16-10-13 16:36
因為我一般真係覺得而家公司冇發展機會, 我先想走.所以我係base on個事實做藍本去美化黎講....

e.g我而家 ...
我講少少background先,我做Marketing, 但marketing skills唔多,因為之前都係做Sales related嘅工,點解要轉工係因為工作6得唔開心,同上司唔太夾

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

vickymok717 發表於 16-10-13 17:03
我講少少background先,我做Marketing, 但marketing skills唔多,因為之前都係做Sales related嘅工,點解要 ...

同上司邊方面唔夾先?
我其中一個原因都係同上司有d唔夾, 主要係佢的management style同我想要既唔太夾...
咁如果有機會HR問到, 我都會略略講下.

你同上司唔夾係真係佢唔妥你, 你又唔妥佢果D??? (因為我同上司冇恩怨, 純粹我唔鐘意對佢d管理模式..)

咁你而家搵marketing定咩類型的工??? interview一定要講到你marketing skills/experience既野呀...睇下可唔可以將以前sales的工種轉化d skills, interview時吹下? 因為sales 同marketing一般都work得好close, 唔多唔少都吹到D..

我係由sales轉左去做account relationship/servicing...(still sales related haha).

我覺得離職原因最好係用fact做藍本再美化...好過人講咩你又講咩...唔係比人追問多幾句就好難答..

王國會長

gloriatutor 發表於 16-10-13 17:08
同上司邊方面唔夾先?
我其中一個原因都係同上司有d唔夾, 主要係佢的management style同我想要既唔太夾...
...

我同你做法一樣,鐘意用fact去modify, 所以今次先難諗!

我同我上司面和心不和,不過主要係佢處事作風同我唔啱,好難夾

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

vickymok717 發表於 16-10-13 20:06
我同你做法一樣,鐘意用fact去modify, 所以今次先難諗!

我同我上司面和心不和,不過主要係佢處事作風同 ...

咁將上司的處事作風講成係公司管理文化,話同公司文化開始唔夾,得唔得?起碼唔係直接指責上司先。

王國會長

gloriatutor 發表於 16-10-13 20:47
咁將上司的處事作風講成係公司管理文化,話同公司文化開始唔夾,得唔得?起碼唔係直接指責上司先。
...

Agree, 但如果係佢做嘢比較慢,我就急,都算係management skill唔同嗎?

首頁

尾頁

跳至