用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

夫婦情感 今日: 142|主題: 36703

講離婚後,C6的態度改變勒...

子爵府

國民生產總值:12934

由兩個唔相識既人開始,直到有個家庭、有小朋友,真係一D都唔容易,我同C6結婚10年,有個仔仔,前幾個月發現有左小B(做足安全都有),一齊商討之後決定要!

前幾日,佢同我講佢要去玩,要同一班人踩單車,雖然我答應比佢去,但我介意呀,介意既唔係佢去玩,係佢放假同我同仔仔一齊個時寧願係屋企賭馬都唔出去,到佢返黎,我唔出聲佢又話我發脾氣,之後重同我講左好多佢對我既不滿,叫佢比例子佢又講唔出,因為唔係事實嘛!傾左個幾兩個鐘後得出一個結果,佢話我太依賴,要我獨立,我到今時今日先知原來係屋企做個依賴佢既人都有錯,個一刻我同佢講簽紙離婚勒,我唔係唔愛哩個人,只係接受唔到佢為左出去玩而要求我做到佢口中所謂既獨立!

哩兩日,一放工我就入左房聽歌做自己野,對佢所有既說話都只係答「哦/你喜歡啦/無所謂呀」,但佢又好不滿咁發我脾氣,我問佢到底想我點?佢話做返平時既我(平時我好嘈,停唔到咁講野,哩幾日好安靜),個一刻我話做返平時既我你咪又唔理我囉,又話我依賴你架勒,不如你教我點做呀?個刻佢唔再出聲勒,只係靜靜咁攬住我比我喊,好似終於感覺到我既萎鬱咁!

今日,佢同我講佢要去打波,佢問我去唔去(平時唔會叫我去架),我話唔去勒,你玩得開心D啦,跟住佢就話冇你係度,邊度會開心架?個下我真心覺好可笑,當我足足喊左3日之後既今日,我諗通左件事,當你好在乎哩個人、哩個家庭既時候,佢地通通唔需要你,甚至嚴你煩、討厭你,到你想放棄咩,佢地又覺得好似少左D野咁,想你好似以前咁,但我唔會勒,雖然佢唔肯離婚,我亦唔想係哩個時候咁高調咁離婚,影響仔仔學業(就快升中勒),但由決定放手個刻開始心已碎,佢的身分只有一個,兩個小朋友既爸爸!

P.S. 唔啱你睇既就任講勒,但我唔會回應架

王國熱話
木蝨、臭蟲、床蝨2
前置式(大眼雞)洗衣機推介
想訂傢私有冇邊間公司好介紹?
屋企有壁虎,有咩方法可以趕走佢!!

男爵府

國民生產總值:7155

mybabylove 發表於 16-10-13 08:13
由兩個唔相識既人開始,直到有個家庭、有小朋友,真係一D都唔容易,我同C6結婚10年,有個仔仔,前幾個月發 ...

你而家有左細b,開心d啦!你c6仲係愛你,只係貪玩啫!遲d生左b會好忙架,加油!

珊瑚宮

國民生產總值:103011

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 2015xmas

佢都知錯咁款, 算LA!!!

水晶宮

國民生產總值:53002

回覆樓主:

我都好驚人超依賴痴身
不過你老公ok咪得

子爵府

國民生產總值:11935

動物勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

甘就要離婚,未免太兒戲~

子爵府

biloveu 發表於 16-10-13 08:20
你而家有左細b,開心d啦!你c6仲係愛你,只係貪玩啫!遲d生左b會好忙架,加油!
...

應該會忙到唔得閒理佢

大宅

國民生產總值:1491

有時個人燥底就會亂講野㗎啦,似乎佢自己都知自己講錯野,就原諒佢啦,做個開開心心嘅大肚婆啦
If you never abandon,I will in life and death

子爵府

whoami? 發表於 16-10-13 10:24
有時個人燥底就會亂講野㗎啦,似乎佢自己都知自己講錯野,就原諒佢啦,做個開開心心嘅大肚婆啦 ...

我諗我需要D時間

珍珠宮

國民生產總值:34669

畀面勳章 環保接龍勳章

有時我覺得傾係咪真係無問題

曾經有個男性朋友同我講 佢好怕同老婆講實話

當個家出問題時 講實話佢老婆有排嬲 會核爆

即係咁 當個家出問題時 大家去傾 搵方法解決
而唔係知道個原因後就淨係識發脾氣
如果覺得佢錯係應該大家搵個方法去解決個問題
如果婚姻本身不快樂 想離又話為左D小朋友唔離等等等呢 你不如落左佢 一係就直接離婚
無謂以後痛苦 又見到唔開心浪費自己青春
最怕就係個句 我為左你先唔離婚 為左你先忍你老豆
變成我99個人款怨婦 怨足幾十年都未能解決個問題
而仔女係只會講句 我無叫你為我喎《我老公真實反映

依賴唔係唔好過份依賴就變成壓力
有時我都覺得我老公過份依賴我 有點辛苦
佢蹰會唔比我出街但會比說話我聽 總之就痴身到不得了

子爵府

國民生產總值:14877

回覆樓主:

搵次佢湊仔你去玩啦。relax下
不要因為咁小事分開……除非這只是導火線

子爵府

shpfamily 發表於 16-10-13 12:16
搵次佢湊仔你去玩啦。relax下
不要因為咁小事分開……除非這只是導火線

你講得啱,今次只係導火線所引起結果!

男爵府

國民生產總值:8079

0030 發表於 16-10-13 10:09
甘就要離婚,未免太兒戲~

係囉,婚姻係咁兒戲既?

子爵府

小豬澄 發表於 16-10-13 11:43
有時我覺得傾係咪真係無問題

曾經有個男性朋友同我講 佢好怕同老婆講實話

傾係無問題架,學你講,傾唔傾到個解決方法先係問題!

你有冇問下你位男性朋友,點解佢同太太講真話既時候,太太會有排嬲?一家唔知一家事,每個家庭背後都有佢的故事!

我C6同你位男性朋友一樣,覺得同太太傾、講真話,太太只會發脾氣,其實可能唔係咁架,每次同C6傾個時,即使比幾多選擇佢、叫佢比意見都好,佢都唔會出聲、唔會有任何回應、甚至覺得你講野低能、煩,到最後我走入房唔理佢,佢就話我發脾氣,唔想同我傾,咁想問下到底傾定唔傾好?

唔離婚唔一定代表全部關小朋友事,我暫時唔離婚,除左因為小朋友之外,係因為我重愛哩個人,希望哩段關係有所改變,可能你會問點解會講離婚,決定離婚唔係因為唔愛哩個人,係接受唔到、理解唔到哩個人,你想同佢傾咩,佢偏偏唔講,咁可以點?

我唔知道係佢口中所講既依賴係乜野,問佢佢亦冇一個明確既答案比我,一時又要我獨立,到我決定獨立唔依賴佢的時候,佢又走黎叫我好似平時咁依賴佢,咁依賴哩個定義係乜呢?

係佢眼中,佢要一個獨立自主的太太,需要絕對的自由,任何既事可以自己做主(當你做主個時佢又唔鍾意你既決定喎)!我曾經同佢講過,若有一日我唔再乜都同佢講、唔再需要佢幫我既時候,佢就乜野都唔係,因為有佢同無佢都分別!

男爵府

國民生產總值:5295

回覆:講離婚後,C6的態度改變勒...

佢肯改變,咪俾次機會大家囉

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

mybabylove 發表於 16-10-13 13:04
傾係無問題架,學你講,傾唔傾到個解決方法先係問題!

你有冇問下你位男性朋友,點解佢同太太講真話既時 ...

佢地最後都離左 原因真係頂唔順 我都識個位太太
點講好呢

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

點講好呢
例如 佢比意見 選擇左後 佢太太總會又有說話聽
比你A,B揀 揀唔中佢太太心水就黎了

咁仲傾乜 傾條毛

子爵府

bebeyi 發表於 16-10-13 13:22
佢肯改變,咪俾次機會大家囉

希望可以

水晶宮

國民生產總值:53002

咁極端? 由好依賴變左完全獨立行事?
唔需要咁卦?
好依賴會令人好疲倦好煩厭
搵個中間位大家有路行就好好

子爵府

小豬澄 發表於 16-10-13 13:49
點講好呢
例如 佢比意見 選擇左後 佢太太總會又有說話聽
比你A,B揀 揀唔中佢太太心水就黎了

要維持一段關係唔單止要溝通,重要互相遷就,曾經聽人講過,婚姻唔係1+1=2,而係0.5+0.5=1,如果只靠單一方改變的話,成效不大之餘可能變成你應份改咁!

離婚唔一定係兩個人既性格不合,可能係其他原因,雖然最後都係咁既結局,對於佢地黎講,可能係個新開始,重新認識自己,搵返個真心合適自己既另一半,總好過死忍一輩子!

點都好,多謝你分享

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

mybabylove 發表於 16-10-13 13:59
要維持一段關係唔單止要溝通,重要互相遷就,曾經聽人講過,婚姻唔係1+1=2,而係0.5+0.5=1,如果只靠單一 ...

你大肚難免會諗更多

有時分開都係愛既一種

但願你能解決你地既問題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎