自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

再比菲律賓政府咁搞,遲D可以唔洗廁所、唔洗碗、唔洗拖地、唔洗車、唔揍小朋友,唔煮飯、唔駛做,剩逗薪水,來回機票,包食宿、出街瘋狂派對,搞大個肚,仲有人出錢養埋⋯⋯!咁我咪養左條蛀米大蟲係屋企?

水晶宮

回覆樓主:

可以請其他國藉嘅外傭,或本地姨姨鐘點。

公爵府

咁把炮唔好請工人啦

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

佢唔抺咁唯有自己抺囉
冇計喎, 而家啲窗咁大塊玻璃, 佢地危機意識又底, 只會貪方便

珍珠宮

回覆樓主:

我覺得唔抹外窗係可以接受到嘅,其他家務暫時諗唔到有咩危險性,我無諗咁多了,到時真係咁無理,唯有唔請姐姐啦

我尋晚都立即同姐姐講左,唔好將個身伸出窗外,你跌左落街我會累到你個女無左個阿媽架

男爵府

回覆樓主:

你再誇張都冇用,咁唔願意你可以唔請姐姐,樣樣自己做。

琥珀宮

引用:+本帖最後由+daviddate+於+16-10-13+08:35+

原帖由 daviddate 於 16-10-13 發表

條文係騎尼d,不過以前真正有工人因抹窗意外跌落街,呢樣屬危險性工作,好多僱主未有法例都唔敢比工人做。

何必上綱上缐都去講其他家務,我覺得好無謂,同d政客鬧政府一樣,陰謀論乜都鬧定先。

法例改到點都好,僱主自己衡量請唔請law!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

點解講到咁誇張?又冇法例規定每人都要請菲律賓工人,呢個係自由社會,你大可以唔請吧

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:工人姐姐唔抺窗,唔抺抽油煙機!

明買明賣,你可以唔請丫。

珍珠宮

daviddate 發表於 16-10-13 08:32

再比菲律賓政府咁搞,遲D可以唔洗廁所、唔洗碗、唔洗拖地、 ...

唔請自己做囉,如果請個人乜都唔洗做,你都仲要請,咁係你問題

Jolin_Yuen    發表於 16-10-13 12:43

用戶要求終止服務

回覆樓主:

我做ftm都驚抹窗啦,年年都有人唔止菲傭都抹窗跌死

別墅

我自己都有請工人姐姐,我都同佢講左外窗抺不到的不用抺,主要抺內窗就OK。
其實我想講重點係菲律賓政府唔應該單方面通過,而港府又完全冇反應,所以喺度呻一下,不喜勿插,我亦覺得外傭條例太寬鬆,僱主角色太被動了。

別墅

seaman1982 發表於 16-10-13 09:06
明買明賣,你可以唔請丫。

而家係請左之後,佢隨時改條例,咁就唔係明買明賣啦

禁止訪問

回覆樓主:

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

寫到明,你情我願…
唔合理仲有大把選擇,
仲有無連鎖反應我唔知。
利申:無錢請工人講風涼話。
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

公爵府

回覆樓主:

我有買抹窗工具俾姐姐,我唔準佢伸個身出去抹,我仲驚過佢

公爵府

木土土 發表於 16-10-13 09:00
條文係騎尼d,不過以前真正有工人因抹窗意外跌落街,呢樣屬危險性工作,好多僱主未有法例都唔敢比工人做。
...

香港抹窗意外只是個別事件,我覺得要加強安全意識、訓練已經ok,講到跌落街,唔只抹窗,晾衫都試過有人跌落街,又試過有人湊小孩返學比車車死,咁係咪咩都唔駛做呀?

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

daviddate 發表於 16-10-13 09:12
而家係請左之後,佢隨時改條例,咁就唔係明買明賣啦

如果普通勞工法例
單方邊改合約
就可以當炒魷
但外傭我就唔知有無分别
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

公爵府

daviddate 發表於 16-10-13 09:08
我自己都有請工人姐姐,我都同佢講左外窗抺不到的不用抺,主要抺內窗就OK。
其實我想講重點係菲律賓政府唔 ...

我都覺得抹唔抹窗,本身件事好閒,呢度大把人都講根本唔駛工人抹。問題係訂呢份合約好似佢話晒事咁,程序不合

首頁

尾頁

跳至