自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

從來都唔抹外窗。但入面玻璃會抹。

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

木土土 發表於 16-10-13 09:00
條文係騎尼d,不過以前真正有工人因抹窗意外跌落街,呢樣屬危險性工作,好多僱主未有法例都唔敢比工人做。
...

水晶宮

daviddate 發表於 16-10-13 09:08
我自己都有請工人姐姐,我都同佢講左外窗抺不到的不用抺,主要抺內窗就OK。
其實我想講重點係菲律賓政府唔 ...

Agree

大宅

其實如果屋企冇窗花, 我都唔會叫工人抺窗, 咁大幅窗. 太危險, 如果不幸工人掉左出街, 累死人, 點過意得去.
層樓仲變成凶宅...

公爵府

20020116 發表於 16-10-13 09:21
香港抹窗意外只是個別事件,我覺得要加強安全意識、訓練已經ok,講到跌落街,唔只抹窗,晾衫都試過有人跌 ...

同意,個問題根本因爲佢地無安全意識去做一項家務,應該要就住呢樣野去解決,同香港政府相討點樣保障外傭既安全,而唔係單方面一刀切話唔俾菲傭抹窗,怕呢個先例一開,下次有其他事發生,菲政府又係咁,咁對僱主好無保障
同埋唔好話咩你可以唔請,因每個家庭既需要唔同,同埋宜家傭工市場唔係你話請就請,根本僱主都好慘!
利申:無請工人

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

daviddate 發表於 16-10-13 09:12
而家係請左之後,佢隨時改條例,咁就唔係明買明賣啦
尋晚新聞講, 係之後簽新約或續約時先會加落去

唔抹外窗我個人可接受

利申: 無請外傭, 但鐘點姐姐上黎, 我都係叫佢唔駛抹外面
我都驚佢飛落街

天朗氣清

子爵府

畀面勳章

我屋企d窗花密到老鼠都飛唔出街,所以抹窗危險係完全唔apply。我工人好鍾意省到個窗立立令,抹窗係佢個人愛好。

雖然有新例,但講咗如果雇傭雙方同意可以轄免呢條條文,你請果陣如果工人同意抹埋窗你咪加埋需要抹窗落去合約,就無問題啦!!佢唔肯做咪唔請佢囉!!

子爵府

風涼話真係容易講!唔鍾意唔好請!
鬼唔知啊媽係女人咩!
問題係佢地鍾意就加一條,聽日又加一條!
香港僱主就俾人禁住搶!
無辦法啦!香港人咁團結!政府又咁鍾意幫外人!
僱主只好硬食囉!
事實上好多僱主仲驚工人死多過佢自己!
因為條例僱主係要包生養死葬!
就算佢岀街死q左都係要僱主俾錢運返條屍返去!
而且冇人想佢死係自己屋院!

anita_yps    發表於 16-10-13 15:50

珍珠宮

開心吸收勳章

我自己都有請工人姐姐,我都同佢講左外窗抺不到的不用抺,主要抺內窗就OK。
香港僱主太被動,法例對僱主沒有保障。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

雖然我唔洗姐姐抹窗(我係TAOBAO買吸住個D自己抹)
但開左呢個先例, 又唔係太好

子爵府

我之前都唔比工人抺窗,寧願請清潔公司抺,因為驚佢跌左落街,因為香港年中都跌幾件...
後來買左抺窗機械人,先至叫佢抺

珍珠宮

引用:我之前都唔比工人抺窗,寧願請清潔公司抺,

原帖由 evacatcat 於 16-10-13 發表
我之前都唔比工人抺窗,寧願請清潔公司抺,因為驚佢跌左落街,因為香港年中都跌幾件...
後來買左抺窗機械 ...
請問抹窗機械人抹得乾淨嗎?我也打算買,謝謝意見

琥珀宮

引用:Quote:seaman1982+發表於+16-10-13+09:06+

原帖由 daviddate 於 16-10-13 發表
而家係請左之後,佢隨時改條例,咁就唔係明買明賣啦
條例只係新合約生效,舊合約無影響

水晶宮

回覆樓主:

我自己都覺得危險,都同鐘點講唔需要抹窗外,只抹內圍。

打工唔應該攞命博。

子爵府

2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

香港政府淨係對自己人強硬,對外就順過隻狗....

禁止訪問

子爵府

畀面勳章

咁都唔係職責既話, 第二請工人係份合約寫到明"洗衫" 煮飯" "掃地"....唔得煮飯要寫明係買米, 洗米, 煮飯, 連菜、肉、蛋
***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

子爵府

jarjane 發表於 16-10-13 12:41
請問抹窗機械人抹得乾淨嗎?我也打算買,謝謝意見

都乾淨的,但唔好買最大果部,我覺得太大唔夠靈活

珍珠宮

畀面勳章

我有請工人姐姐, 但ㄧ定吾比佢地抺外窗同伸個身出去晾衫。

冇人講吾可以抹抽氣扇,除非你要人爬出大廈外幫你抹抽氣扇

珍珠宮

引用:Quote:daviddate 發表於 16-10-13 08:32 本

原帖由 kkc886 於 16-10-13 發表
呢個政府都痴線 邊個係傭主? 你可以要求有安全措施先做 但點可以自己話唔做?仲有 唔係個個都要爬出去抹 ...
咪係! 話唔抹就唔抹,菲政府可以相討安全設施,唔係一刀切話加係新合約

首頁

尾頁

跳至