用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

出埠旅行 今日: 92|主題: 117147

[日本] 西瓜卡問題

別墅

國民生產總值:746

聖誕去東京諗住買西瓜卡,小朋友5歲都要小童西瓜卡嗎?官網寫小童6-11歲,其實未夠6歲係咪唔洗買?

王國熱話
三字歌星名接龍-接任何一字,可同音
A-Z 英文名 順序接
三字接龍 接其中一字 (同音都得)part 2
*** 七色彩虹 *** (同音也可)

水晶宮

國民生產總值:73541

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

係!如果一定要買就要入counter買,仲要show 小朋友passport ,佢會係張卡上打埋小朋友名
I 大蚊豬   

別墅

fionlei88 發表於 16-10-13 10:59
係!如果一定要買就要入counter買,仲要show 小朋友passport ,佢會係張卡上打埋小朋友名
...

咁搭車係咪唔洗錢?入閘時抱住就可以?

水晶宮

國民生產總值:73541

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

carol0302 發表於 16-10-13 14:04
咁搭車係咪唔洗錢?入閘時抱住就可以?

六歲以下唔使錢,入閘時抱住過,但有啲車可能要抱住坐

wcpcelia    發表於 16-10-14 16:40

I 大蚊豬   

別墅

fionlei88 發表於 16-10-13 15:39
六歲以下唔使錢,入閘時抱住過,但有啲車可能要抱住坐

唔該曬

大宅

國民生產總值:1562

carol0302 發表於 16-10-13 10:32
聖誕去東京諗住買西瓜卡,小朋友5歲都要小童西瓜卡嗎?官網寫小童6-11歲,其實未夠6歲係咪唔洗買?
...

未夠6歲可以唔買飛,大部分閘口都直通過去,我試過拍卡然後同佢一齊過,唔駛專登抱起,suica卡同普通單程票一樣。不過如果搭遠程如新幹線唔想佢坐大脾,就可以買小童飛囉

別墅

DJ924 發表於 16-10-17 09:01
未夠6歲可以唔買飛,大部分閘口都直通過去,我試過拍卡然後同佢一齊過,唔駛專登抱起,suica卡同普通單程 ...

諗住長途車先買(機場去新宿, 新宿去箱根), 其他東京都內短線先唔拍卡

大宅

國民生產總值:1562

carol0302 發表於 16-10-17 16:12
諗住長途車先買(機場去新宿, 新宿去箱根), 其他東京都內短線先唔拍卡 ...

咁你睇下就唔就到啲日子,可以買幾日pass,可能平過就咁用西瓜卡
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎