自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我係煮婦
苦惱緊買座地式 定 明火爐/電爐再加蒸焗爐 比較好
座地式好似比較慳位 但怕上面嘅火力/電力唔夠煲湯
分開爐頭同蒸焗爐就會變左工作枱小位用
大家可以指教一下嗎 謝謝

因為小小機心想買座枱洗碗機幫下手
不過都要睇位夠唔夠放
因為知道c6唔會幫手洗碗 自己已經做到頸骨同膊頭要成日睇推拿

公爵府

2024年龍年勳章

我自已唔LIKE座地式,我會用陷入式雙頭爐,加陷入式蒸焗爐

象牙宮

melomelomelody 發表於 16-10-13 10:46
我係煮婦
座地式好似比較慳位 但怕上面嘅火力/電力唔夠 ...

座地式 定 明火爐/電爐再加蒸焗爐

上面的, 方便D。任何 wok 都能用。

很貴是么?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:我係煮婦 苦惱緊買座地式 定 明火爐/電爐再

原帖由 melomelomelody 於 16-10-13 發表
我係煮婦
你屋企好多人?洗碗洗到要睇推拿?
咁買洗碗機啦 ,睇醫生錢都cover
到。

你若盛開, 蝴蝶便來!

象牙宮

c6唔會幫手洗碗 自己已經做到頸骨同膊頭要成日睇推拿

缺運動.... 做家務方法不太正確..喲。

如油漬難洗, 用 soda. 成本低, 主要不占地方。又不傷手。 綠色环保。
慳得一呎, 得一呎。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

超級特務 發表於 16-10-13 11:07
你屋企好多人?洗碗洗到要睇推拿?
咁買洗碗機啦 ,睇醫生錢都cover
到。

係而家個煮食爐太高,所以我煮飯個姿勢完全錯晒 同埋拎重野呀咁加加埋埋,搞到頸肩係好差。 而家煮完其實好攰,因為唔夠高要趷腳同手要抬好高

子爵府

333s 發表於 16-10-13 11:04
座地式 定 明火爐/電爐再加蒸焗爐
上面的, 方便D。任何 wok 都能用。

我睇一座嘅價好似比分開買平d,因為我心儀個惠而浦4s蒸焗爐都唔平,喺煤氣公司睇嗰個座地爐就同個蒸焗爐差唔多價

子爵府

333s 發表於 16-10-13 11:14
c6唔會幫手洗碗 自己已經做到頸骨同膊頭要成日睇推拿

缺運動.... 做家務方法不太正確..喲。

謝謝你,我最近都開始用呢個方法

子爵府

judycyk 發表於 16-10-13 10:50

請問嵌入式蒸焗爐有咩推薦,謝謝

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

melomelomelody 發表於 16-10-13 10:46
我係煮婦
成座呢d麻麻
是蛋壞一樣要成個換?

你上面用煤氣/電爐煮送
下面都可以裝built in 洗碗機/蒸爐/焗爐/蒸焗爐 唔會浪費地方

雖然我無用洗碗機
但你個case好值得買
再度下睇下d位點放
但我建議買個大d既洗碗機
反而蒸焗爐座枱就可以

象牙宮

judycyk 發表於 16-10-13 10:50

視個人想要省空間, 还是方便度 或 美觀?

多了解, 明白, 自己選擇最理想的。

陷入式蒸焗爐 vs 蒸焗爐 陷入式雙頭爐 vs 雙頭爐。 陷入, 桌面需開孔。 炉坏了一定要購同呎寸。 就孔 size 而買炉。

座地煮食炉。
3头火炉, 比2头炉, 當然好好用。 方便煮婦, 省時間。同一時間進行。
一个炒, 一个燜, 一个煮。

本人用過:
陷入式雙頭爐, 座地煮食炉 下是焗炉的。
最愛不占地方。 方便清理, 清結的廚房。

wcpcelia    發表於 16-10-13 11:30

理性討論交流者。

象牙宮

melomelomelody 發表於 16-10-13 11:22
我睇一座嘅價好似比分開買平d,因為我心儀個惠而浦4s蒸焗爐都唔平,喺煤氣公司睇嗰個座地爐就同個蒸焗爐差 ...

如果分開買比整体買, 精明消費者選擇該分開。
分開, 坏時方便更換, 未來花錢少D。

目標是:
A. 省地方, 慳的一呎, 得一呎... 空間大, 打扫易, 不焗熱。
B. 省時, 省力, 省氣。 功能性家廚。
C. 省$。

方法:
1. 蒸炉/焗炉, 分開平就分開。
2. 煮食炉, 三头火比二头火好, 至少也要 2头火。
3. 尽量用電, 電費平D, 不用看火。

理性討論交流者。

子爵府

333s 發表於 16-10-13 11:31
如果分開買比整体買, 精明消費者選擇該分開。
分開, 坏時方便更換, 未來花錢少D。

多謝你呀

請問電爐煲湯會唔夠力嗎? 我用電子湯煲,我地覺得煲湯好似用明火好飲d。 還是用電子爐頭同電子湯煲有分別?

我要慳位同方便煮野,因為廚房空間太細

男爵府

我裝修緊,之前有諗座地爐,因為我想慳位放洗碗機,但朋友講如果日日煮,就要幾日推岀嚟抹地抹牆,怕會有油漬!我就放棄了!

子爵府

Lukeung 發表於 16-10-13 11:41
我裝修緊,之前有諗座地爐,因為我想慳位放洗碗機,但朋友講如果日日煮,就要幾日推岀嚟抹地抹牆,怕會有油 ...

如果可以成座推出黎都ok,但如果唔係就要諗諗

廚房真係要經常清潔,我懶以前一年先大清一次,嗰一次真係好辛苦,嚇話一次之後我就經常得閒就清下佢。

男爵府

melomelomelody 發表於 16-10-13 11:47
如果可以成座推出黎都ok,但如果唔係就要諗諗

廚房真係要經常清潔,我懶以前一年先大清一次, ...

我腰手都傷過,所以我會揀返易打理個種方式

我一痛起嚟,洗3-4隻碗,就要休息幾個鐘!

如果要我幾日推岀嚟清潔一次,我會散哂!

侯爵府

陪月勳章

我係煮婦
我會揀分開的﹐至怕 share 在成個爐的 watt 數但又樣樣做得唔好﹐
同埋壞其中一樣就慘了﹐
換唔係唔換又唔係。

子爵府

Lukeung 發表於 16-10-13 11:54
我腰手都傷過,所以我會揀返易打理個種方式

我一痛起嚟,洗3-4隻碗,就要休息幾個鐘!

我都係呀,所以我都掙扎緊點搞
但我又想慳位

子爵府

siumak 發表於 16-10-13 11:57
我會揀分開的﹐至怕 share 在成個爐的 watt 數但又樣樣做得唔好﹐
同埋壞其中一樣就慘了﹐
換唔係唔換又唔 ...

我都要考慮呢個問題,謝謝

象牙宮

melomelomelody 發表於 16-10-13 11:37
多謝你呀
請問電爐煲湯會唔夠力嗎? 我用電子湯煲,我地覺得煲湯好似用明火好飲d。 還是用電子爐 ...

電爐煲湯會唔夠力嗎? 沒此回事吧。

我用電子湯煲的 (省時, 省力, 省氣) 不用看火。 煲完有時會在明火滾。
心理作用吧。

理性討論交流者。

首頁

尾頁

跳至