自由講場

跳至

首頁
56789...10

尾頁

伯爵府

熱血勳章

細個時, 同學, 哥哥, 老師, 送俾我的鉛筆, 每一枝我都唔捨得用, 因為屋企只會用中華牌, 人地送的每一枝都有公仔的, 我唔捨得用, 留到而家

伯爵府

物質豐盛的社會、好以仲難左「開心」咁。

同意,
特別係小朋友,
大咗好難接受現實。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

wrongmary 發表於 16-10-13 15:02
Jm,十分同意你的觀點,我唔鐘意成日話要窮養,又話上一代點刻苦,比來無意思,以前普遍係環境差,現在普 ...

其實我係有教我仔女,做人要識享受/要有要求,享受不是不勞而穫的,是要努力做好自己,才有權可享受。
人是應該有要求的,如果教佢次一等是就是好,我覺得這個唸法好離地。

但問題係懂享受時也要有正面價值觀:食得好開心,食得不好也不要覺苦;自己食得好,也要懂感恩;別人食不到好,也不應取笑別人。

伯爵府

回覆樓主:

小朋友細時多是父母本身的價值觀影響,最常見的是現在多主張優生/少生,父母常說要給最好的比小朋友,容易誤解富養就是最好。再加上讀書後朋輩間比較風氣的影響,物慾概念就更加根深蒂固。到出來社會靠自己時,除非運氣非常好,否則好易被現實社會挫敗。

珍珠宮

事件2入面,如果個表哥係我阿爺,個5歲女就會比人打到流曬鼻血咁行出間便利店

子爵府

OforOsaka 發表於 16-10-13 11:27
有感而發

事件一

其實有時係我地大人想多左... 我會問阿女食唔食,原因係我唔係佢,點知佢飽未? 飽又夾比佢,食唔落咪浪費囉? 大個女可以自己做決定⋯⋯ 第二仲簡單,冇h牌就唔食,咁咪唔好食囉,雪糕又唔係必需品,係大人寵jeh。第三更加話比你聽小朋友快樂可以好簡單,陪佢去公園跑幾跑仲好過買幾百蚊lego,唔係更加便宜嗎?

別墅

事件一你親戚都有道理

水晶宮

我都會問孩子"食唔食",有得揀,點解唔可以揀自己最鍾意食的才食? 個肚quota有限嘛.
但與此同時,無得揀時,亦要"能屈能伸".
至於玩具,我估大部份孩子都係鍾意父母陪伴,去公園、玩board games,遠遠多過送份禮物比佢自己一個人玩.

男爵府

我覺得好多野係父母自己造成的. 個個都想俾最好的東西自己仔女, 但往往忽略了如果吾識得控制力度, 就會無形中形成小朋友吾懂珍惜,吾會知足,吾會感恩的思想. 要改變小朋友首先父母要改變心態

大宅

回覆樓主:

多謝分享,我有兩個小朋友,真係要自己反思一下要點樣教養小朋友

珍珠宮

babyf 發表於 16-10-13 15:53
小朋友細時多是父母本身的價值觀影響,最常見的是現在多主張優生/少生,父母常說要給最好的比小朋友,容易 ...

同意! 我識人以仔女只食貴野為榮,仲成日掛喺口邊唔係 xxx 牌子/餐廳佢唔食,好似個細路好叻咁。 一來曬自己俾得起,二來覺得仔女咁係有 taste。 根本就係父母本身有暴發戶心態

男爵府

cc0402 發表於 16-10-13 15:11
真係千金難買少年窮

其實呢句野點解?

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

OforOsaka 發表於 16-10-13 11:27
有感而發

事件一

E句話,我62十幾年前已經對我99講!

99鍾意買,又唔捨得/唔識使錢……買番屋企仲未食/用得晒……又買,又有怪癖成日逼人食D擺咗好耐嘅野。。。。。。佢嘅理論係:新鮮可以擺得,舊嗰D唔食就會爛

於是將貨就價,試過一次$20買咗2袋(大超市袋size)橙,但係

全部谷晒水,一陣霉酸味就咁睇都食唔到 佢居然要嚟榨汁,叫我同老公飲~有益咁話 仲每個仔女派一樽(大汽水樽)

侯爵府

引用:有感而發事件一早幾日月屋企人食飯、有龍蝦

原帖由 OforOsaka 於 16-10-13 發表

有感而發
要自己平衡下,唔好個個星期日都去主題公園或商場買玩具,要去下唔駛嘅公園或遊樂場,食下ceap野

用戶要求終止服務

回覆樓主:

事件一:我覺得無問題,因為可能佢已飽或想食其他野唔食伊面,我通常會問,不過同佢講唔食面唔好食龍蝦

事件二:我會同個仔講,一係食一係唔好食,無得扭計食咩牌子(除非做獎勵,講明食某牌的中),更無話[欠]佢一杯雪糕

事件三:小朋友確係有個波,有草地,有人陪佢玩已好過任何野。無論咩年代都係。只係而家佢地一來少玩伴,二來父母懶,先多左玩具啫。。。

男爵府

回覆:物質豐盛到過左龍

我只係擔心,兩個仔而家住緊過千呎單位,到佢地將來大個左,發現拼命讀左咁多年書,又搏曬命工作都要好多年先買到個實用面積三百呎既單位比自己,到時會唔會話鬼我原來讀咁多書都冇用啫!
但我又唔想因為要窮養佢地而大屋搬細屋喎!

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我覺得其實某部分係大人造成,特別雪糕個case...我細個連雪糕都唔比食,汽水都係生日會先有得飲,仲咁巴閉有得簡牌子?大人追求物質,細路仔會跟埋一份。。

男爵府

引用:有感而發事件一早幾日月屋企人食飯、有龍蝦

原帖由 OforOsaka 於 16-10-13 發表

有感而發
唔單止小朋友,大人都係咁。

子爵府

回覆樓主:

同意 ~
惜福感恩係最基本品質,對自己,對別人也有好處……有好野貴野,懂欣賞係好事;就算無,對生活也可甘之如貽

男爵府

引用:一係冇問題,我覺得。人有喜好,唔關物唔物

原帖由 seaman1982 於 16-10-13 發表
一係冇問題,我覺得。
人有喜好,唔關物唔物質事,問都唔問直接要小朋友食我覺得係唔尊重。
你生佢出黎前有無問過佢意願?

hsbc005    發表於 16-10-13 21:35

首頁
56789...10

尾頁

跳至