自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

伯爵府

有感而發

事件一

早幾日月屋企人食飯、有龍蝦伊麵、咁我好自然問呀仔「你食唔食伊麵呀」、同場大伯父就話「依傢小朋友真係巴閉、仲要問佢食唔食、要求佢食野咁」。

當下諗諗下又係wor, 直接夾碗比佢叫佢食咪得lor。

事件二

表哥個5歲女、食雪糕一定要食H牌、有次去便利站冇晒H 牌、叫試下牛奶公司、佢唔肯、話呢個牌子唔好食、要去第二間搵H牌。

去到第二間便利店、冇佢想要既味(草莓)、又唔開心、跟住表嫂話叫佢一係簡一隻味買一係走、最後佢唔情唔願簡左一隻、食完都係唔開心、話爸爸欠佢一杯H牌草莓味雪糕。

事件三

平時呀仔都收到唔少玩具(朋友比/送)、我問佢最鐘意邊樣、佢話鐘意去公園玩波、唔鐘意lego。

有種感覺、物質豐盛的社會、小朋友好以仲難左「開心」咁。

水晶宮

回覆 OforOsaka 的帖子

我都覺, 有時同女出去TEA, 食成$50件旦糕, 我望住佢係到諗我細個都係食幾蚊旦糕就已經好開心, 第時冇錢食咁點呢?

車仔人    發表於 16-10-14 12:16
funfun759    發表於 16-10-14 11:25
mydearson    發表於 16-10-13 11:49

複式洋房

回覆樓主:

唔好話小朋友,最近睇完斷捨離之後我都反省左,我地大人自己都太豐足,乜都想要,好多慾望,已經超越左需要。其實好多野擁有,但未必識得珍惜/感謝… 回歸平凡珍惜擁有真係好幸福

男爵府

熱血勳章

我睇放開小北鼻,剪頭髮都要問小朋友的意願,我細個頭髮一到膊頭就剪小丸子頭,每次手起刀落完都喊我朋友個女每次返學前,朋友都會問佢要紮辮定夾夾仔,以前邊有得揀

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

luvkaka 發表於 16-10-13 11:32

我都覺, 有時同女出去TEA, 食成$50件旦糕, 我望住佢係到諗我細個都係食幾蚊旦糕就 ...
以前細個要收到人地送既嫁女餅卡先有得去美x換西餅食乍

仲要唔可以攞突, 5-10蚊內先得

水晶宮

pomanlife 發表於 16-10-13 11:41

係呀係呀, 但依家就唔同矖, 有時我都問自己點先唯知對個小朋友好...

funfun759    發表於 16-10-14 11:26
wcpcelia    發表於 16-10-13 12:21
pomanlife    發表於 16-10-13 11:57

珍珠宮

OforOsaka 發表於 16-10-13 11:27
有感而發

事件一
好認同.. 我三個女都十幾廿歲了.. 有普通雪糕雪條食都好開心, 反而係佢地老豆唔貴唔買, 嚇親我.

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有感而發

事件一

事件一:我覺得你大伯的說話系啱的。

我自己都有2個小朋友,出街食飯,我唔會問佢地食唔食 或者 幫佢地夾,如果小朋友要食,佢自己自然會夾。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

係, 我同事同個仔(小學) 出外旅遊, 見到唔係住5星級酒店黑面.

funfun759    發表於 16-10-14 11:26
boccioni    發表於 16-10-13 20:30
xi_belle    發表於 16-10-13 15:43
李豆豆    發表於 16-10-13 14:09
lailaiha    發表於 16-10-13 13:40
meow_day    發表於 16-10-13 13:21
180    發表於 16-10-13 12:53
pomanlife    發表於 16-10-13 11:50

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

pomanlife 發表於 16-10-13 11:41

而家系要換cake,$4/件的西餅 都唔放眼內。

不過我經常買 聖X娜$11/3件 比我小朋友,佢地肚餓 冇得㨂 就自己會攞嚟食。

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

時代唔同,行中間路線,完全唔物質,粵語場片式打鬧,非上策,做父母要同子女扭六壬,設下低線,一過位,就要企硬

侯爵府

陪月勳章

有感而發

事件一

同意係選擇太多﹐不過...

事件一﹐
咁係E麵姐﹐係大人叫龍蝦E麵﹐咁干燒E麵都可以唔Like而Like白飯格;

事件二﹐
點解一定要養到個小朋友識揀牌子﹐肯定係D大人自己的 preference 而影響出來﹐俾我﹐我會俾佢揀今次唔食可以留番 Quota 下次買﹐食在就係食在﹐咩叫食完仲要『欠佢一杯草莓味雪糕』﹐大人的錢不是錢?? 早個幾月同好朋友晚飯完﹐佢拖我囡去買雪糕﹐打開雪糕櫃佢話牛奶公司?! 係哩隻啦 (H牌)﹐果隻點食得人﹐然後我鬧我friend﹐喂唔好咁講o野好喎﹐唔係個個咁豪食H牌架。

事件三﹐
只可以解說﹐小朋友唔一定要好貴玩具﹐例如去主題樂園﹐其實屋企樓下個公園一樣咁開心﹐係大人覺得要去主題樂園不可而已。

子爵府

畀面勳章

只是選擇困難症,所以我女好少有得選擇,無得揀就習慣接受現實!

伯爵府

luvkaka 發表於 16-10-13 11:32

我都覺, 有時同女出去TEA, 食成$50件旦糕, 我望住佢係到諗我細個都係食幾蚊旦糕就 ...
我小學時其中一段好開心嘅記憶就係媽咪買個熱蛋撻請我食, 好開心, 好好食...

Praise the Lord!  

珍珠宮

回覆樓主:

事件一: 唔覺有咩問題,大人都唔鍾意被逼食唔想食既食物,點解就要逼小朋友食佢唔想食既食物

事件二: 父母問題,我都會只食h 牌雪糕,但會教小朋友有錢先食雪糕,無錢唔好食。

事件三,唔覺有咩特別,我個仔都有好多玩具,但有時都會玩垃圾。(即係用唔要包裝盒紙整手工)

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

小朋友有喜好係正常, 但到揀牌子唔貴唔食ー定係大人影響
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

男爵府

pi0219 發表於 16-10-13 11:45
係, 我同事同個仔(小學) 出外旅遊, 見到唔係住5星級酒店黑面.

下。。。。。第時大個點搞

男爵府

ninjarabbit 發表於 16-10-13 12:00
小朋友有喜好係正常, 但到揀牌子唔貴唔食ー定係大人影響

其實我都覺得呢點係因為買慣貴嘢俾佢者

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

無錯... 而家太多選擇比小朋友係唔好...
以前我地邊有咁多選擇... 有得食或玩已經
好開心.... 從來都係得來不易既嘢我地當係
寶.....

珍珠宮

引用:+本帖最後由+OforOsaka+於+16-10-13+11:32+

原帖由 OforOsaka 於 16-10-13 發表

有感而發
好同意您所講。
好朋友想換車,竟然走去問個5歲嘅小朋友友,話要換佢鍾嘅,否則唔卻。
當時個心想講粗口

bosch    發表於 16-10-13 22:59

首頁
12345...10

尾頁

跳至