自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

超級特務 發表於 16-10-13 16:09
我家望到學校, 我覺得好好, 我女朝早會一邊食早餐一邊望學校, 見到人多會加快速度, 唔使我催佢 ...

我都想搬到咁近返學,可惜錢不與我

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

pomanlife 發表於 16-10-13 12:50
無論係風水還係科學角度都歡迎討論, 如果樓景景觀:

教堂

你嗰d全部唔想喎

珊瑚宮

環保接龍勳章

pomanlife 發表於 16-10-13 16:04
如教堂和學校一齊呢?又點睇?

轉載
學校

許多人以為住在學校這類文化之地附近必是好風水,但事實上學校附近的風水並非想像的那麼好。學校有一個很明顯的特點就是,人流量在一天之內隨著時間的變化而發生著巨大的變化。上學和放學時,接送學生的車流、人流浩浩蕩盪;白天上課時,學生唧唧喳喳,人氣極盛。但一到放學之後,學校人氣頓失,空蕩寂靜。尤其每年寒暑假,更是幾個月門可羅雀,水靜河飛。這種氣場聚散反差過大,時而陽氣極盛,時而陰盛陽衰的場所,會對附近的居住者造成不良風水影響,易使人的心理和生理造成極大的落差,易使人心緒不穩,喜怒愛樂變化無常,易使人的運氣大起大落,健康、事業、財運暴起暴跌

pomanlife    發表於 16-10-13 16:15
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

男爵府

熱血勳章 睛靈勳章

我住係中學隔離十幾年,又吾覺特別嘈

http://7W2D - 7cm, 16W5D - 性別係 .......仔

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

alphabetagamma 發表於 16-10-13 16:14
轉載
學校
明白, thanks!

翡翠宮

第一) 99%唔要以下呢D,因為會好嘈,特別係學校/消防局,個鐘聲真係好嘈....

學校
警署

消防局
醫院
天橋

第二) 90%....都會嘈,街市有臭味同衛生問題!仲會有老鼠!

教堂
街市
庇護工場

第三) 70%啦.....主要係有味嘅問題

墳場
大酒店
火葬場
廟宇
港鐵出風口位置

ttjl7    發表於 16-10-13 17:43
zoekayan    發表於 16-10-13 16:37
pomanlife    發表於 16-10-13 16:24

男爵府

pomanlife 發表於 16-10-13 15:52
水流係指海景

朋友住果到望山,有個瀑布仔咁

水晶宮

fatchu@home 發表於 16-10-13 16:18
第一) 99%唔要以下呢D,因為會好嘈,特別係學校/消防局,個鐘聲真係好嘈....

其實香港地、好多時都冇得好㨂、屋内環境一樣好多不合風水、你地講果d好多都住過

不過本人細胆、真係冇住過對墳、識親戚住到發達當風水屋、點知之後佢仔就唔啱住、一落千丈了、都夾人既

pomanlife    發表於 16-10-13 16:27

水晶宮

fatchu@home 發表於 16-10-13 16:18

Btw, 傳統覺得地鐵上蓋風水好差架、下面車站果d又係、但香港大部份人都覺good

彩鑽殿

luckybaby2011 發表於 16-10-13 16:23
Btw, 傳統覺得地鐵上蓋風水好差架、下面車站果d又係、但香港大部份人都覺good
...
例如康怡嗰種?

彩鑽殿

luckybaby2011 發表於 16-10-13 16:22

其實香港地、好多時都冇得好㨂、屋内環境一 ...
又會咁大落差既

水晶宮

引用:Quote:HoshiSora+發表於+16-10-13+14:49+仲

原帖由 pomanlife 於 16-10-13 發表
消防局有咩唔好? 好多大隻老在打籃球
好嘈

翡翠宮

luckybaby2011 發表於 16-10-13 16:23
...

香港人覺得GOOD主要因為方便,加上對樓價多數係好嘅影響嘛

不過咁講,如果地鐵站直通上屋苑門口係幾好架,我朋友話8號風球都唔洗帶遮~!

翡翠宮

luckybaby2011 發表於 16-10-13 16:22

其實香港地、好多時都冇得好㨂、屋内環境一 ...

我試過住近警局/學校,好嘈....

侯爵府

風水唔識, 不過我住近街市, 買嘢好方便, 打風落雨都唔怕

環境都會嘈, 一般早上5, 6 點已經上落貨, 貨車尾板呯呯嘭嘭的, 可能住高層會好D, 但我住低層未見有昆蟲或米奇

男爵府

試過對學校,仲要幾間,正常番學時候真係勁嘈!不過假期又超靜。如果作息時間配合,人番學你番工都無咩問題

水晶宮

fatchu@home 發表於 16-10-13 16:36
我試過住近警局/學校,好嘈....

我又ok, 其實警局好少嘈、反而醫院附近嘈d

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

只接受到對學校..

水晶宮

pomanlife 發表於 16-10-13 16:28
例如康怡嗰種?

康怡我冇留意、果陣係睇德福聽人講、有個名架我唔記得、大約係話會唔穩定有煞囉、不過果陣已經好貴買唔起唔係風水先唔買

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

我見到學校,街市.有咩唔好?我幾鐘意見到學校.見到小朋友上體育課都幾開心.不過唔太近. 

首頁
23456...10

尾頁

跳至