自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

教堂、墳場、火葬場,醫院,大吉利是咩,梗係吾好啦
近學校會好嘈
天橋風水不好,會破財?

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

zoekayan 發表於 16-10-13 13:00
我屋企對住幾間中小學,係早上熱鬧d,lunch時間人多。其餘又無乜野

翡翠宮

luckybaby2011 發表於 16-10-13 17:01
我又ok, 其實警局好少嘈、反而醫院附近嘈d

我覺得嘈係警車出車時果d聲......

有時如果一大班爛仔果d又嘈,不過呢個情況就會少d嘅

男爵府

pomanlife 發表於 16-10-13 14:59
消防局有咩唔好? 好多大隻老在打籃球

消防局好呀!有次去朋友屋企,露台對正消防局球場,一邊睇排球,一邊開餐,正!

大宅

回覆樓主:

我屋企附近有幾間小學,幾間中學,因為不高,我屋企景觀好開揚,平日要返工,所以學校嘈對我沒影響!

子爵府

我屋企對海又對墳場

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

MrsBlueBlue 發表於 16-10-13 21:02
我屋企對海又對墳場

係咪有財?

侯爵府

近街市多老鼠又嘈

子爵府

pomanlife 發表於 16-10-13 21:09
係咪有財?
有三餐溫飽 有自己層樓 唔洗同6299住算係咁

我望嗰個填就喺我東北方

pomanlife    發表於 16-10-14 10:37

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

nintendo 發表於 16-10-13 13:22
傳統上,教友係開開心心去教堂,但去廟宇的人多數因為不順利。
同埋天主教和基督教的安息禮較平和,唱歌祈 ...

蘇民峰 玄學GOOD蘇:窗外有煞(下集)

今次再講另外三種「窗外煞氣」,同埋點去化解,希望大家住得Happy,人人都有個安樂窩。
陰陽相聚
係乜 如見到廟宇、教堂,乃屬陰陽二氣相聚,煞氣較重。而對正廟宇正門、教堂的十字架等,影響更大!
化解 如果係本身信仰就不用化解,但係要化解則可用窗紗及植物去擋。
見路軌
係乜 如對望港鐵路軌,住得高就冇問題,但住得矮,路軌對正晒,甚至㗎港鐵好似衝入屋咁,就形成了煞氣。
化解 可在窗上貼上反光紙,長落窗紗,再放尖葉、多葉的植物去遮擋,將煞氣減至最低。
見垃圾站
係乜 有的師傅話會有煞氣,影響健康;實情同煞氣冇乜關係,只係同環境衞生問題有關。
化解 樓高者就「不用化解」,住正樓上或旁邊,常關窗門,保持家居清爽乾淨,身體就好啦。

蘇民峰
www.masterso.com

pomanlife    發表於 16-10-14 10:41

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我記得蘇CF話學校係大文昌塔, 對讀書人係好, 不過會嘈D

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

blackberry 發表於 16-10-13 21:36
我記得蘇CF話學校係大文昌塔, 對讀書人係好, 不過會嘈D

如果對大學呢?冇鐘聲冇咁嘈

翡翠宮

pomanlife 發表於 16-10-13 21:43
如果對大學呢?冇鐘聲冇咁嘈
應該無影响, 其實好多人日頭都要返工返學, 嘈都無所謂, 我睇過一間屋係對巷仔有斜角, 齋望都唔舒服

翡翠宮

cissie 發表於 16-10-13 17:15
教堂、墳場、火葬場,醫院,大吉利是咩,梗係吾好啦
近學校會好嘈
天橋風水不好,會破財?
天橋當水睇, 環抱有情, 曲水無情, 太近係煞, 如果住得高距離遠就唔怕

已刪除用户

回覆樓主:

侯爵府

大廚勳章

以我所知風水上對學校無問題。

加:電塔 (會有大病)
快樂烹飪好時光,天天都是快樂天。
互相幫助~

天氣仲係好熱啊

大宅

HoshiSora 發表於 16-10-13 15:34
好似話有D望墳場反正風水好

住過望墳場,離遠唔太近,見到一部分,果幾年儲錢儲多左

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:無論係風水還係科學角度都歡迎討論, 如果樓

原帖由 pomanlife 於 16-10-13 發表

無論係風水還係科學角度都歡迎討論, 如果樓景景觀:
我估我揀學校算

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我怕學校多d,嘈到拆天,星期六日想訓下都

原帖由 藍尾巴 於 16-10-13 發表
我怕學校多d,嘈到拆天,星期六日想訓下都唔得
我以前係,打籃球大叫,廿幾樓都聽到

pomanlife    發表於 16-10-14 10:41

男爵府

pomanlife 發表於 16-10-13 12:50
無論係風水還係科學角度都歡迎討論, 如果樓景景觀:

教堂

我舊屋正正大窗左醫院右教堂!個十字架對正房窗口!

結果一搬入去不停病!2年幾入咗4次醫院,仲要係噤覆診!(平均一個月見2-3次醫生)

人生中入醫院最多嘅日子

pomanlife    發表於 16-10-14 10:42

首頁
34567...10

尾頁

跳至