用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

想生BB 今日: 97|主題: 89101

多襄困擾

複式洋房

國民生產總值:433

中醫話我有多襄,我呢2個cycle D M 都唔準,成5,60日先一次M,M量又唔多。其他時間又成日有啡血,有時真係唔知幾時先真正黎M. 已經食緊中藥,都好似無咩改變咁,大家有冇相同問題呀?好煩惱

別墅

國民生產總值:621

動物勳章

我都係多囊,你不妨去睇婦科,佢哋會建議你做鑽孔。

複式洋房

我宜家連自己幾時真正黎M都唔知,幾時排卵又唔知,個中醫叫我咩野都唔好驗,一有時間精力就行埋,因為我無pattern 可以跟(emoji)真係好灰心

複式洋房

luismama 發表於 16-10-13 14:01
我都係多囊,你不妨去睇婦科,佢哋會建議你做鑽孔。

咩野係鑽孔?

大宅

國民生產總值:2077

我都有多嚢的, 我個時去睇婦科, 醫生叫我減肥, 減左十几磅度d M就準番了, 然後又用排EGG紙, 二個月後就有左BB了.
樓主加油吖.

別墅

國民生產總值:621

動物勳章

tt2014tt 發表於 16-10-13 14:08
咩野係鑽孔?

係醫多囊嘅一種技術,你可以上網check

子爵府

國民生產總值:10754

畀面勳章

tt2014tt 發表於 16-10-13 12:56
中醫話我有多襄,我呢2個cycle D M 都唔準,成5,60日先一次M,M量又唔多。其他時間又成日有啡血,有時真係 ...

我幾個月前同你一樣,睇中醫,經期50日,睇左三個幾月又中醫+針灸,但都係咁遲排
之後放棄睇中醫,我唔知要調到幾時,實行搵個個婦科做緊超排(食排卵藥 追蹤卵泡+打破卵針),現在第二個cycle,經期會因藥而短返晒,雖然未成功,但起碼試都唔洗又50日,我無耐性等自然

大宅

國民生產總值:4283

回覆 kathylala 的帖子

介紹過蘇晶教授?

子爵府

畀面勳章

adrio 發表於 16-10-13 15:02
回覆 kathylala 的帖子

介紹過蘇晶教授?

唔知你講個位咩教授

複式洋房

JOEJOETY 發表於 16-10-13 14:22
我都有多嚢的, 我個時去睇婦科, 醫生叫我減肥, 減左十几磅度d M就準番了, 然後又用排EGG紙, 二個月後就有左 ...

其實我都肥,好努力減肥中,希望可以改善到

複式洋房

kathylala 發表於 16-10-13 14:38

我幾個月前同你一樣,睇中醫,經期50日,睇左三個幾月又 ...

想知西醫有冇得抽血check 下係唔係黎緊月經?

子爵府

畀面勳章

tt2014tt 發表於 16-10-13 20:16
想知西醫有冇得抽血check 下係唔係黎緊月經?

抽血驗排左就知
你話驗黎月經未就真係唔知啦

大宅

國民生產總值:1089

做運動真係WORK架, 加油呀

大宅

國民生產總值:3069

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 tt2014tt 的帖子

中醫話你多襄,有無找西醫照過超聲波證實下???
我係西醫照完話我知多襄,但經期唔準就係關肥影響荷爾蒙。

西醫只建議減肥,比排卵藥我試,3個月都唔成功再返去。

我係食中藥食左兩年先調理好經期,而家生左兩個了。
詩篇32:7
你是我藏身之處,你必保佑我脫離苦難,以得救的樂歌四面環繞我。

26/10/2014 5W4D 0.6cm 胎襄
16/09/2014 Bingo

08/06/2013 出世拉
28/11/2012 11W4D 4.99cm Oscar 1.98mm
23/11/2012 10W6D 3.95cm BB跳杻腰舞
10/

複式洋房

bby0602 發表於 16-10-14 17:40

中醫話你多襄,有無找西醫照過超聲波證實下???

西醫有照過,驗過血,全部都正常,但一直都period 唔準,再睇中醫,中醫就話我係多襄(emoji)希望中醫幫到我。其實西醫有開排卵藥俾我,但因為我根本唔知幾時係day 2所以都唔知點食(emoji)

子爵府

畀面勳章

tt2014tt 發表於 16-10-14 18:51
西醫有照過,驗過血,全部都正常,但一直都period 唔準,再睇中醫,中醫就話我係多襄(emoji)希望中醫幫到 ...

如果你要中醫調,慢慢黎
但如果你要西醫食排卵藥
你經期唔準,要等
一係就醫生會開通經藥俾你
你一黎M,day2-3就食排卵藥
要不只可耐心等待day1打去卜醫生,或者醫生開定藥俾你等到時M到食

複式洋房

kathylala 發表於 16-10-14 22:26
如果你要中醫調,慢慢黎
但如果你要西醫食排卵藥
你經期唔準,要等

其實我已經係西醫拎左3個cycle 既排卵藥,不過無從入手,唔知幾時先係M(emoji)我諗再唔得真係要西醫開通經藥試試

子爵府

畀面勳章

tt2014tt 發表於 16-10-14 22:35
其實我已經係西醫拎左3個cycle 既排卵藥,不過無從入手,唔知幾時先係M(emoji)我諗再唔得真係要西醫開通經 ...

拎定3次份量?!
你自己諗下點樣先
我只係講出如果你要西醫就可能要咁既方法
中醫都有佢好處,我自己都睇過3個多月+針灸一齊,但我無耐性,都係無咩改善先轉西醫

大宅

國民生產總值:1228

好媽媽勳章 畀面勳章

我同你有同一個問題
第一個, 剛於6月走左

之後每天吃中藥, 好好調理身體

8月來了一次M

之後最近BINGO, 而家應該是6 WEEK, 早兩三日先有流啡,,,

希望你自己多多留意幾時排卵, 日日都要驗, 機會高好多, 唔好放棄 !!

大宅

國民生產總值:1228

好媽媽勳章 畀面勳章

呢個係我角度係一個無咩必要的手術
做左唔一定會BINGO

你上網睇YOUTUBE有手術詳細...都有點可怕
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎