婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

2024年龍年勳章

阿女1歲8個月,已經學講野好耐,係佢出世到依家,6299成日都同佢講歪音好似“教教(訓教)”講成“倒倒”,“去街街”講成“去die die”,“唱歌歌”講成“唱多多” ,仲有好多好多……佢地吾係吾識正确讀音,係同我個女先甘講。
我已經特意在佢地同我女講歪音時,我同個女講翻正確讀音,想佢地知道吾好再講歪音。有次佢地同我女講食肉又係講歪音,我已經講左話要教佢講肉,吾好講歪,但都係無用……
同老公講過,叫佢同6299講吾好講歪音,但老公就話個女我凑,又吾係99凑,吾會學到。但其實6299差吾多日日都上黎……
其實仲有咩方法可以宛轉啲叫6299吾再同我女講歪音

男爵府

我經驗係婉轉同唔講一樣,我會直接了當叫佢地唔好再咁教,亦會同個女講咁係錯,要講返正確!

littlesun    發表於 16-10-20 19:53

複式洋房

我都會直接講唔可以咁

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

直接講囉, 同仔女有關既一定要企硬!

男爵府

再係咁就叫6299大時大節至好見個孫
平日唔好走上嚟
反枱都係咁話啦

水晶宮

每次見佢講嘅話就要更正佢,唔可以俾佢繼續學壞

大宅

回覆樓主:

可能佢地覺得同bb咁講野好可愛. 做衰人我都會直接講,阿女學左第時返學會比同學仔笑,更嚴重甚至會要做言語治療. 如果佢地再係咁,唯有請佢地唔好成日上來.

大宅

回覆樓主:

試下講,就黎要面試喇,如果到時咁講野,無學校收佢就慘,如6299唔想你用好多錢讀牟利幼稚園就話,無學卷學校收就要比幾千蚊讀書架喇…

水晶宮

一聽到6299講錯,就立即指正.
佢有佢講,你有你指正.
你指正得多,佢地都無無引,但可能會有反效果,就係佢地再講多D,
但唔好理,繼續指正.仲要特別同孩子講"爺爺麻麻講得唔啱,你唔好學".
如果6299鬧你,就反目收場,一天光晒!

大宅

其實冇乜所謂,讀書後就冇問題, 我阿爺以前都唔正呀, 但我老豆冇呢個問題喎, 我老豆以前話讀咗書之後基本上就會正嘅, 所以唔使擔心。

伯爵府

回覆:6299成日同阿女講歪音。。。點算好

同佢地講第2時去學校interview 咁講就死得啦丶系未個孫冇書讀你地責任?!

男爵府

回覆 913189396 的帖子

我C6 講番茄成日讀番Hur, 佢小學之後就去咗英國我以為佢口音問題, 每一次只係指正佢, 但有一次聽99 又係讀番Hur, 即刻知咩事, 我唔會俾99 嘅錯誤延續落去.

男爵府

四叔, 加成哥講野我都要睇字幕, 但又唔見佢d仔女,新抱和孫仔孫女話有問題.

男爵府

回覆 littleyan 的帖子

佢地應該無乜時間同仔女子孫傾計

男爵府

回覆樓主:

我6299福建人 講野啲音都吾準。 我個時都有經歷過我仔跟佢地講野講吾正。但我叔仔同我c6又冇呢個問題。我6299 講魚魚 會講左做"he he" 的士會講左做"德士" 顏色個色字會講左做"塞" 仲未計佢地啲鄉下話 我地一齊住 所以成日一系出街 一系番我媽到 避免我仔長期聽到呢啲吾正既音 依家28m 我仔講野都正。加油呀jm

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

littleyan 發表於 16-10-14 12:05
四叔, 加成哥講野我都要睇字幕, 但又唔見佢d仔女,新抱和孫仔孫女話有問題.

主 賜 平 安

子爵府

直接講
講唔正返學會俾人笑

子爵府

waiiwaii0611 發表於 16-10-14 18:04
我6299福建人 講野啲音都吾準。 我個時都有經歷過我仔跟佢地講野講吾正。但我叔仔同我c6又冇呢個問題。我62 ...

你6299同我6299 d鄉音好似丫,佢地係東莞人,我地同住,好彩係我自己湊,好多時,佢地一句鄉下話,我就即刻口水尾講返廣東話,不過久而久之,其實覺得好討厭,我都一星期返媽咪到2-3日,避到就避,我囡就3歲。
我囡細d果時,真係跟左佢地d音,要我慢慢教返正,小朋友學野好快,不過自己湊的話,就唔洗太擔心。到依家我6299都係全鄉下話,我日日就好似返左大6咁,搵唔到存在感

男爵府

913189396 發表於 16-10-13 13:34
阿女1歲8個月,已經學講野好耐,係佢出世到依家,6299成日都同佢講歪音好似“教教(訓教)”講成“倒倒 ...
我覺得如果係鄉下話/鄉下口音就冇所謂, 但故意講成咁就唔係幾好, 如果係我, 我會係個女面前笑嫲嫲「嫲嫲唔識講"去街街", 阿女你教嫲嫲講"去街街, 去街街"」

首頁

尾頁

跳至