親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

想1月尾過年前去台中玩6日5夜, 但會一拖二 (10yrs & 8yrs), 因為老公請唔到假, 細仔想去彰化扇形車庫, 如果一晚清境,2晚日月潭,2晚台中, 有咩地方值得去同埋係咪一定要咁多日都要包車?

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

ykbb 發表於 16-10-13 14:05
想1月尾過年前去台中玩6日5夜, 但會一拖二 (10yrs & 8yrs), 因為老公請唔到假, 細仔想去彰化扇形車庫, 如果 ...
先定左去乜景點,然後先定有幾多日住邊,
咁會比較好

要唔要包車,都視乎你去乜景點

珊瑚宮

ykbb 發表於 16-10-13 14:05
想1月尾過年前去台中玩6日5夜, 但會一拖二 (10yrs & 8yrs), 因為老公請唔到假, 細仔想去彰化扇形車庫, 如果 ...

今年農曆新年,台中都玩了5天。
住了1晚清境黃慶-樹屋。

其餘三日台中市內,外玩
(去了很多似台中,基本上hea玩)
順腳去8下年貨大街。

大宅

終於暫定左行程,大概如下:

1/22中午1:35台中機場>台中美術館>一中商圈>宿台中>逢甲夜市

1/23台中>921地震館>日月潭遊湖>九族文化村>宿日月潭

1/24日月潭>合歡山>青青草原>小瑞士花園>18度巧克力>紙箱王>宿台中

1/25台中>今夜星辰>扇形車庫>宿台中 (中間應該仲有時間,有咩地方提議?)

1/26台中>中社花市>勝興車站>宿台中(中間應該仲有時間,有咩地方提議?)

1/27台中>台中機場

其實仲想去廣興紙寮,飛牛牧場,浸溫泉,應該可以加插入邊一日會順路?

已經大概搵包車司機問價,如果全程6日包車要台幣24000無限時,值唔值得?因為一個女人帶住兩個又怕搞唔掂交通,其實自己搭車係咪都方便,怕好難搵。

別墅

回覆樓主:

我覺得
day 1 可以唔駛包車 自己搭巴士/小黃都得
Day 2 好似有啲趕 可以包車由台中到日月潭 我搵到nt1800 7人車
Day 3 上合歡山睇日出?係嘅話 建議呢晚住清境
Day 4 民宿日出團 睇完返民宿補眠再出發

Day 4

別墅

回覆樓主:

補完眠 可以包車落埔里 18度朱古力 廣興紙寮 集集火車站 高美濕地

Day 5 去扇形車庫 我唔知去呢度要幾耐呀
如果有時間 可以去后里鐵馬道踩下單車

Day 6 小黃去宮原眼科 小黃去機場 唔駛包車

別墅

補完眠 可以包車落埔里 18度朱古力 廣興紙寮 集集火車站 高美濕地

Day 6 去扇形車庫 我唔知去呢度要幾耐呀
如果有時間 可以去后里鐵馬道踩下單車

Day 7 小黃去宮原眼科 小黃去機場 唔駛包車

大宅

再跟包車司機商量後,最後減到NT$23000,包足6日5夜,無限時,小黃wish車款。
因為怕最後係台中成日搭的士價錢都同包車一樣。

首頁

尾頁

跳至