夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

心事無處可訴, 唯有在此抒發.

家庭被破壞的後果很大, 大得令人受不住.
人生如戲, 是遊戲的戲.
怎樣去玩好這場遊戲, 真是很不容易.

每個人都戴著面具. 對至親, 對伴侶如是.
真是難分真如假.
何不以一顆赤子之心去看去聽對方的說話, 不多想其背後的真與假.
說愛, 便是愛. 對你的好,是一片真心,沒有動機.
要猜疑對方的別有用心, 只有無窮無盡, 沒有止境.

正所謂知足常樂. 簡簡單單. 做無知的女人最幸褔.
但是, 我就是知道很多. 親耳聽見他對對方的甜言蜜語. 知道他身在對方身邊.

我不斷告訴自己, 我可以處理, 可以將凌亂的思想,情緒全部收藏心底.
我可以表現得沒事一樣. 要笑便笑, 要談笑風生亦可做到.
可以控制到面部表情, 口說的話, 手手腳腳都如正常人一個.
只要獨處時, 我的心,我的身,我的眼淚便失控.
時間, 唯有時間可以治療傷痛. 眼淚流乾了便不會再流.
心的痛, 卻不斷在折磨著我.

絕對沒有可能拋下一切另展人生.
所以, 手仍緊握著這份愛與痛.
我告訴自己, 既然不能放手, 那麼就要接受這份痛.
有時意志力薄弱了, 想放手, 又不捨.
我等, 何時痛遠遠大於愛時, 便能放手了.

祝自己安好. 祝各位姊妹安好.

大宅

你要加油!

別為別人的錯來懲罰自己. 你只是沒有勇氣.

珍珠宮

開心吸收勳章

sannyg 發表於 16-10-13 14:48

妳呢啲叫「忍辱偷生」,何必?

為人而活就會失去自己!

leechansandy    發表於 16-10-13 18:33
百花叢裡過,片葉不沾身。

水晶宮

放過自己啦,明天會更好,加油

大宅

好明白你感受!有時候不是你話想放手就可以放手!要顧慮好多人或事⋯⋯如果唔放開又不能說服自己要接受⋯⋯因為已經出現裂痕好難像當初一樣了⋯⋯

翡翠宮

為乜

珍珠宮

回覆 sannyg 的帖子

明白你. 最辛苦莫過於徘徊在"愛與痛的邊緣".
我傷了. 他只會說你想得太多. 在這裡呻, 只會被人說你不懂男人心, 不懂如何做一個好太太. 找社工幫忙, 只會對你說, 要快樂就要靠自己.

荒謬, 明明是男人對我不忠而帶給我痛苦!! 幹麼我還要對他好去挽留他. 如果我以後的人生都是要自己令自己快樂, 那麼要男人來有甚麼用? 離開總是困難. 面對自己不難, 面對身邊人最慘 ~~ 真正關心你的, 坐著吃花生看戲的, 幸災樂禍的....一個人的決定根本就會影響很多人.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

大宅

worthy 發表於 16-10-13 16:31

他的不忠, 令你痛苦.
其實你可選擇 離或留.
離, 你要放低他, 他從此是陌路人. 他曾經做過的事已影響唔到你, 你也不會痛.
留, 如你信他誠心改過, 以後好好過日子, 舊事不要再提.
如他也只是應付你, 心口不一, 那你就墮入深淵, 永無好日子過.
再好的太太, 只要另一半有心不忠, 你再做的完美也沒有用.
感情事沒有對錯, 也沒有人可幫到你, 只有你自己諗通才會讓自己好過.
有承擔的人會約束自己遠離婚外情. 但呢個社會又有幾多人真的做的到?

子爵府

WHDOREME 發表於 16-10-13 17:06
他的不忠, 令你痛苦.
其實你可選擇 離或留.
離, 你要放低他, 他從此是陌路人. 他曾經做過的事已影響唔到你 ...

佢諗唔通
只執著對錯
唔明白一個人無可能控制另一個人
loop loop loop
未經本人同意,請勿轉載內容!

珍珠宮

開心吸收勳章

worthy 發表於 16-10-13 16:31

其實我都想問一問大家,當另一半離開或背叛自己嘅時候,妳係唔係真係覺得自己一丁點問題都冇?我EX離開我時我都有諗過呢個問題,答案係我自己都有不足之處先會有之後嘅事發生,所以我覺得佢有理由咁選擇。

大宅

DEL

ranchu    發表於 16-10-17 23:29

複式洋房

如果唔係為咗錢非留下不可. 若有一日佢拋棄妳, 可能仲難受, 時間也浪費了. 要替自己將來諗.

男爵府

我覺得甘樣既人生好慘,自己既心情完全不是自己控制,好似日日行刑甘,我接受唔到。

翡翠宮

wing1388 發表於 16-10-13 17:41
其實我都想問一問大家,當另一半離開或背叛自己嘅時候,妳係唔係真係覺得自己一丁點問題都冇?我EX離開我 ...

一段關係破裂雙方都有責任; 一隻手掌拍唔響.
既然挽救唔到就要放手; 大家都有路行.
攬炒絕對無謂.

珍珠宮

開心吸收勳章

Ms_peony 發表於 16-10-13 18:00
但一段關係耐左就存在問題,係咪唔同對方溝通出去搵另一個就當解決問題?被發現了,就將問題全推對方身上 ...

咁呢啲就當然係藉口啦...不過我指嘅係被傷害嘅一方點睇,唔係出軌嗰一方呢!

BTW,好耐冇見啦牡丹妹,近來好嗎?

珍珠宮

開心吸收勳章

Kristytracy 發表於 16-10-13 18:04
我覺得甘樣既人生好慘,自己既心情完全不是自己控制,好似日日行刑甘,我接受唔到。 ...

我都覺,做乜要忍辱偷生呢?

大宅

一定要靠自己行出來

珍珠宮

Ms_peony 發表於 16-10-13 18:00
但一段關係耐左就存在問題,係咪唔同對方溝通出去搵另一個就當解決問題?被發現了,就將問題全推對方身上 ...

完全同意。終於有人明白事理。
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

大宅

DEL

複式洋房

sannyg 發表於 16-10-13 14:48

Add oil

首頁

尾頁

跳至