用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 900|主題: 869986

家教嚴的jm長大後和父母感情如何?有影響自己教仔嗎?  

珍珠宮

國民生產總值:32353

見到另一個post 諗起、其實自己同父母關係都有點問題、因為佢地好傳統好專制、所以我地大個係怕多過愛、以前年代、打到開花趕出街、困係屋企唔俾出街都有憎過父母架、我果陣仲要已經算係band 1 、cut哂我興趣班唔俾我出去玩、追暈call, 搞到我俾人笑無同學陪我出街
當然大個大家無野亦有盡子女責任、平時感情好但始終係心中有刺....
自己做人媽媽、會警惕自己、但不自覺都會似嚴母、都好怕影響感情

子爵府

國民生產總值:11939

動物勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

我覺得管教嚴相對松會好D,我個人就覺得細個如果父母對我嚴D,可能相對好D,所以我對小朋友都係有時會嚴格點~

子爵府

國民生產總值:10498

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 吸收力勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 樂桃猴年勳章 2015xmas 畀面勳章

luckybaby2011 發表於 16-10-13 14:53
見到另一個post 諗起、其實自己同父母關係都有點問題、因為佢地好傳統好專制、所以我地大個係怕多過愛、以 ...

我細個阿媽對我嚴格細佬寬鬆, 由細打到大, 有時會屈我同攞我黎出氣..
我宜家對2老都好考順, 但心底裹諗起阿媽對我既種種不是, 都會有點恨意, 但係唔會表露出黎, 同時會明顯地比較關心對我好好既阿爸.

公爵府

國民生產總值:28179

luckybaby2011 發表於 16-10-13 14:53
見到另一個post 諗起、其實自己同父母關係都有點問題、因為佢地好傳統好專制、所以我地大個係怕多過愛、以 ...
同你差唔多嚴, 但長大左冇刺喎, 都好愛佢地. 因為了解到那個年代父母已經盡量做到佢地認為最好, 當然係咪最好可以係有討論空間.

我都覺得自己潛意式會跟父母一套, 家教令自己行為受影響了, 明知自己咁係唔好. 後來自己用了好大努力, 才走出了那個框框, 冇跟父母一套, 而建立己的教仔方程式.

男爵府

國民生產總值:5882

回覆樓主:

嚴厲有冇影響我唔知,但就見唔嚴嘅朋友經常響fb比個女用粗口嚟溝通

禁止訪問

國民生產總值:4672

大宅

國民生產總值:1521

可能我好另類
我反而好感謝媽咪有催谷我
而且我屋企規矩好多
所以都影響到我睇事物既道德觀念
我唔敢講全部都岩
但至少我而家冇行差踏錯

細個都有長輩睇唔過眼
同我媽咪講,佢管得太嚴
不過我媽咪企硬
十幾年過去
我叫做平平順順,冇乜差錯
而我親戚所有同我同輩既女仔都未婚懷孕,有啲結婚又離婚,有啲自己養
我有時都有諗,如果冇我媽咪管教咁嚴
我可能都會做錯事
要自己負返責任

大宅

國民生產總值:4697

可以係反面教材,唔同年代某些方法唔work 只會攪到同仔女越來越疏,好似以前我阿媽會郁d就鬧同打到飛起,係過左火果種,我做左媽媽後一定唔會咁同自己既骨肉

男爵府

國民生產總值:6186

醒目開學勳章

我父母好嚴,但我好愛佢地!

尤其依家大左,更加明白佢地嚴,打,係因為愛,而唔係恨。
如果無佢地對我咁嚴,我依家唔知壞左去邊。

子爵府

國民生產總值:13103

畀面勳章

嚴格得黎只要覺得你是真心為佢地好,佢地長大懂事的就會明白,感情也會好!!

當然也有怨父母的,如果父母不是虐待他,我覺得這些人只是為自己的失敗找藉口,什麽人也有,睇造化!

禁止訪問

國民生產總值:21456

男爵府

國民生產總值:7502

環保接龍勳章

有長輩在仔女小時好嚴好惡,對住仔女成日黑起塊面無乜笑容,屋企氣氛長期好嚴肅,雖然仔女長大後都有照顧佢,但一家人感情真係好疏離,幾個月都唔會聚一聚,佢仔女曾經講過同佢無話題,我感覺仔女其實幾抗拒跟這位長輩相聚,而兄弟姊妹間感情亦很薄
Happy Everyday      

伯爵府

國民生產總值:18700

回覆樓主:

中學生少不免會嫌父母囉嗦! 我都在學習中,有時見仔女唔温習,爭吵,只玩電話,難免好激氣,會鬧佢哋。中學生唔肯温習又迫唔倒佢哋,唯有多講學歷唔好,好難找好工,收入少,第日好難捱之類。

我唔覺自己係好嚴,嘜都唔俾做果種媽咪。可能好彩,仔女玩開嘅同學仔都唔係鍾意出街,大家都係打吓機,whatapp吓。

有時放假帶吓佢哋出去食佢哋鍾意食嘅嘢,傾吓打機,俾時間佢哋呻吓學校人和事。有時講吓笑話,我會借啲噫撒吓嬌,攬頭攬頸,總之要佢哋知,亞媽只係比朋友中意講吓道理咁!

侯爵府

國民生產總值:23037

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

唔識教只識打一定唔得
花花真美好!

珍珠宮

國民生產總值:31161

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:家教嚴的jm長大後和父母感情如何?有影響自己教仔嗎?

現在正常。但當年反叛期長同好反叛。

伯爵府

國民生產總值:18700

nicnicchu 發表於 16-10-13 15:18
有長輩在仔女小時好嚴好惡,對住仔女成日黑起塊面無乜笑容,屋企氣氛長期好嚴肅,雖然仔女長大後都有照顧佢 ...

Me too 仲要有個偏幫嘅心又唔認,攪到幾個仔女面咗咗多年。

伯爵府

國民生產總值:17683

nicnicchu 發表於 16-10-13 15:18
有長輩在仔女小時好嚴好惡,對住仔女成日黑起塊面無乜笑容,屋企氣氛長期好嚴肅,雖然仔女長大後都有照顧佢 ...

我覺得嚴還嚴但小朋友要感受到你愛佢,唔係係咪都嚴,6299對c6同姑9寬鬆,而家咪又係一樣甘疏離。

珊瑚宮

國民生產總值:106110

環保接龍勳章

回覆樓主:

我睇法係,唔理嚴唔嚴,其實都好睇仔女是否感受到父母的愛。感受到就無刺囉。感受唔到,嚴或寵或俾成箱金佢,佢都唔會有感受有親情的。

florapooh    發表於 16-10-13 22:54
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

男爵府

國民生產總值:7502

環保接龍勳章

andyan324 發表於 16-10-13 15:27
我覺得嚴還嚴但小朋友要感受到你愛佢,唔係係咪都嚴,6299對c6同姑9寬鬆,而家咪又係一樣甘疏離。
...
說得對,沒有愛的感受,無論嚴或寬鬆都維繫唔到感情!

siu05    發表於 16-10-13 16:40
Happy Everyday      

子爵府

國民生產總值:12550

我朋友家教好嚴,仔女,一個27,一個16,佢話大仔以前就算18,19歲都唔比去夜街,宿營更唔駛諗,個女更嚴,唔聽話試過一巴車埋去,但到宜家,佢同仔女d關係都好好,兩個都好孝順,成日一家人去街,(呀仔帶埋女朋友),去旅行。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎