自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

請問可否分享這科難唔難讀? 難唔難畢業? 同埋這份工辛苦嗎?

用戶要求終止服務

畀面勳章

我好想讀

我諗入得到, 都係成績有返咁上下, 唔會好難畢業掛

公爵府

親戚的孩子DSE成績系17分.宜家正在澳洲西岸讀緊職業治療由diproma直升Y2.不知道易不易讀 ? 因宜家未畢業.

大宅

醫療相關科目,點都叫半個專業,話唔辛苦就呃人

如果JM你係講緊循JUPAS入大學讀學位的話,坦白講呢幾年理大收生median拉到上去神科級數,有咁嘅分數而去讀OT是否值得就見仁見智了,至少我就覺得有更好的選擇

至於份工前途,我只可以講:唔會令你發達,但亦都餓你唔死,長做長有,壓力會細過nurse

但據聞最近HKU、CU出來嘅Nurse註冊後起薪去到30k,而且搵工又俾OT比易好多,升職機會也因為人員流失多而相應增加,所以OT嘅可比性就......

用戶要求終止服務

畀面勳章

美之選468 發表於 16-10-13 15:12
親戚的孩子DSE成績系17分.宜家正在澳洲西岸讀緊職業治療由diproma直升Y2.不知道易不易讀 ? 因宜家未畢業. ...
依d要註冊架wor...返到黎香港可以直接註冊? 定唔打算返香港?

公爵府

龜精靈 發表於 16-10-13 15:22
依d要註冊架wor...返到黎香港可以直接註冊? 定唔打算返香港?
如果順利畢業+800小時實習=返香港可注冊.

wcpcelia    發表於 16-10-14 11:49

子爵府

美之選468 發表於 16-10-13 15:25
如果順利畢業+800小時實習=返香港可注冊.

有$真是就可以解決好多問題,17分都可讀0T 在香港讀,起碼28分以上

funfun759    發表於 16-10-14 15:09
i_jdg    發表於 16-10-13 18:23

公爵府

全香港的NGO都欠職業治療師。

公爵府

dobbybabie 發表於 16-10-13 15:30
有$真是就可以解決好多問題,17分都可讀0T 在香港讀,起碼28分以上
...
但我估計以此成績入讀....也是讀的辛苦果隻 .

子爵府

回覆 1997112 的帖子

JM 是否做這行? 阿囡今年中六, 諗緊選什麼科? 上星期去了poly info day, 知道職業治療分開好幾area, 有兒童復康, 精神病復康, 中風復康....... 有冇話做邊個範疇特別辛苦? 仲有, 阿囡性格內向和被動, 適合嗎?

侯爵府

y1開咗學一個半月,我見呀女都好忙,晚晚溫書溫好長時間㗎,可能佢自己要求高呱,因為佢學期初同我講過,佢自己成績唔差,但有些同學仔來自名校,如女x,所以一定有些差異。

另外,呀女話佢畢業就有牌,佢個牌只要過到英文能力試,就可以喺英國執業。

大宅

aa06 發表於 16-10-13 15:38
回覆 1997112 的帖子

JM 是否做這行? 阿囡今年中六, 諗緊選什麼科? 上星期去了poly info day, 知道職業治 ...

我唔係做呢行,只係有朋友係做呢行,所以有小小認識 (未必完全準確,建議JM可以從其他渠道了解多D info),不如我point form方便回答:

(1) 我自己覺得啦,poly最近幾年OT收生median拉到上去28~29分 (Best 5),差唔多拍得住神科,如果有咁高分,其實可考慮嘅科目range都幾闊,喺呢個階段不需要將自己嘅option太過局限,了解多些再下定論未遲

(2) OT係分開好幾個field,workload總體會比PT(物理治療)低,但佢相對PT嘅不同之處係,PT係比較注重單純身體機能層面嘅康復,而OT係比較注重幫助patient重投和融入社會,focus係唔同

(3) 其實OT嘅workload又唔會話特別heavy,同埋都長做長有、非常穩定,唔會令你大富大貴、但就肯定餓你唔死,分field其實意義不大,真係到in practice時先有需要分field

(4) 如果政府做就要預左被舊人食住,始終一間醫院裡OT嘅位唔多,而D舊人一坐個位就坐到退休,唔似得政府裡面某D profession會成日有人才外流,所以在講求論資排輩嘅政府裡工作,可能升級會有困難

(5) 至於NGO,我相信係有普遍需求,但人工和待遇是否能跟上政府的是一個問題

(6) 人工方面,詳情請看政府NGO嘅salary scale,從OT2到SOT,人工嘅range大概係由Pt.14 ($26,700) 到Pt.39 ($80,905),醫管局同政府架構NGO一定跟足scale出糧,其他NGO就好難講

(7) 性格方面,其實內向被動係完全冇問題,反而乖巧、肯聽話、肯學嘢仲更加有幫助添,好多OT其實都係好悶嘅人

Sorry一口氣打左好多,JM妳同個女可以慢慢研究下

funfun759    發表於 16-10-14 15:12
i_jdg    發表於 16-10-13 18:26

大宅

如果女女十分被動內向,就可能不太適合了,OT始終係醫療相關的專業,著重與病人及家屬的溝通,另外亦要與其他專業團隊(如醫生、護士)合作,所以需要有良好的溝通技巧。另外你指的專業範疇,全部都要讀架,無得揀的。其實我覺得無話邊科特別辛苦,最重要自己有興趣,讀完出完實習就會知道自己中意邊個field 多d,畢業後就可按自己興趣找相關工作

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

aa06 發表於 16-10-13 15:00
請問可否分享這科難唔難讀? 難唔難畢業? 同埋這份工辛苦嗎?

我細佬是職業冶療,以前佢考會考好似有24定25 分,佢不嬲讀書叻,而家係政府醫院做,一入職已有2萬幾

子爵府

fionakong2008 發表於 16-10-13 16:26
y1開咗學一個半月,我見呀女都好忙,晚晚溫書溫好長時間㗎,可能佢自己要求高呱,因為佢學期初同我講過,佢 ...

你囡囡真是好乖,對自己好有要求,我仔就成日玩玩玩,玩到十二點,話要識人同上莊,我話佢,你玩埋開學這個月好啦,佢都沒讀過書咁,真是好擔心

侯爵府

dobbybabie 發表於 16-10-13 16:39
你囡囡真是好乖,對自己好有要求,我仔就成日玩玩玩,玩到十二點,話要識人同上莊,我話佢,你玩埋開學這 ...

其實呀女都好玩得㗎,都有心思思想上莊嗰啲㗎,不過佢知道仲要兼職幫個初中生補習,一星期四日,所以無得玩咋,唯有讀夜啲囉,還掂而家可以瞓晏啲。

大宅

fionakong2008 發表於 16-10-13 17:18
其實呀女都好玩得㗎,都有心思思想上莊嗰啲㗎,不過佢知道仲要兼職幫個初中生補習,一星期四日,所以無得 ...
其實上莊真係唔太好,尤其第一年初來報到,唔識balance時間同情緒,好易過左火就變了遺憾
反而住hall就可以接受嘅,一年無所謂啦

子爵府

回覆 fionakong2008 的帖子

請問你囡囡DSE 修那幾科? 幾多分入OT? 阿囡理科選修科只有chem, 是否冇機入OT?
Thanks

男爵府

留毛

大宅

好媽媽勳章

回覆:有冇姐妹讀職業治療 或做緊職業治療師?

參考吓

首頁

尾頁

跳至