用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 644|主題: 878816

見到數阿媽P0St,我都好驚  

男爵府

國民生產總值:9292

BKXmas勳章

哈,哈,希望沒悶親大家。佢既P0ST,我都有睇開,某的位我認同佢,某的位我就真是O咀。點解我會驚,因為某程度我同C6表面上都唔算孝順,因為兒女債,我嫁咗都是千零二仟咁俾阿媽,做咗FTM之後更是每月幾佰一仟,過年多的,阿媽過得唔富足。同埋我媽是好煩,好多事,好囉嗦,都懶既阿媽,在仔面前我成曰話阿婆。C6仲死,暗地裏有沒俾99我唔知,明我祗是見到過年俾少少。99是同我地住,有長者津貼二仟幾同大陸退休金二三仟。C6態度上真是沒阿媽前,阿媽後。我全心管教兩個仔,好慳,但補習,興趣班全沒缺。都有犧牲咗可令阿媽滿足既$俾咗小朋友讀書先。99申請緊長者屋,都是個句,相處好,同住難,我想過我既人生。以後有麼事,而我亦唔會再同99住,俾C6同姑奶搞。我俾阿仔的訊息是自己父母自己照頋,唔好旨意心抱,我亦決定唔會同心抱住。我祇是想我養阿仔二十年,亦祇想佢養我尾既十零二十年,有$就請人照顅我,沒$就排緊老人院時照顧下我個幾年。但見到無話可說既P0ST,我真是幾擔心,自己以為對子女盡心盡力,到頭是俾人嫌棄

大宅

國民生產總值:4035

BKXmas勳章

你每個月俾你媽一千幾百,但就想自己個仔第日養你?

子爵府

國民生產總值:13472

BKXmas勳章

是養女果單POST ? 你不同佢呀 ? 你的孩子是你十月懷胎生的呀....

子爵府

國民生產總值:14045

畀面勳章 BKXmas勳章

作最好準備,做最壞打算!!

Chirley    發表於 16-10-13 17:03

男爵府

BKXmas勳章

美之選468 發表於 16-10-13 15:23
是養女果單POST ? 你不同佢呀 ? 你的孩子是你十月懷胎生的呀....

佢好似唔是養女啊,唔是親生阿媽麼?

子爵府

美之選468 發表於 16-10-13 15:23
忤逆孝順與否應該與親唔親生無關

piklam1    發表於 16-10-14 13:25
Chirley    發表於 16-10-13 17:03

男爵府

BKXmas勳章

mickey2013 發表於 16-10-13 15:22
你每個月俾你媽一千幾百,但就想自己個仔第日養你?

我嫁之前三分一,是做咗FTM先是咁,

子爵府

國民生產總值:10921

2017勳章 BKXmas勳章 動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 吸收力勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

dobbybabie 發表於 16-10-13 15:14
哈,哈,希望沒悶親大家。佢既P0ST,我都有睇開,某的位我認同佢,某的位我就真是O咀。點解我會驚,因為某 ...
你可以對子女盡心盡力, 但最好唔好諗住會有回報.

piklam1    發表於 16-10-14 13:26
davywm    發表於 16-10-13 16:40

大宅

國民生產總值:4035

BKXmas勳章

dobbybabie 發表於 16-10-13 15:26
我嫁之前三分一,是做咗FTM先是咁,
咁第日你仔會話,媽咪,我要養仔俾佢讀國際學校,所以你自己搞掂啦~拿,呀媽你咁大個人,應該一早為退休為病做準備,點解仲要我養~

侯爵府

國民生產總值:23933

BKXmas勳章

回覆樓主:

我都有仔(2歲),不過真係唔奢望佢會養返我,而家努力儲錢好過

水晶宮

國民生產總值:67963

其實現實係會先顧自己頭家,仔女先到老人家,我見好多俾得多既就要父母揍埋孫,平時旅行唔叫父母,係想搵人跟下細路先請埋佢地去。 有D真係搵好多既最初咪俾多D,但最後D小朋友要入國際學校,都係CUT 父母果份。

問心有幾多仔女會俾父母多於自己,有幾多會自己唔去旅行,父母想去邊出錢俾佢地花??? 父母一洗多左就閙既見得多!!!

子爵府

littlecar 發表於 16-10-13 15:36
其實現實係會先顧自己頭家,仔女先到老人家,我見好多俾得多既就要父母揍埋孫,平時旅行唔叫父母,係想搵 ...
同感

男爵府

BKXmas勳章

mickey2013 發表於 16-10-13 15:33
咁第日你仔會話,媽咪,我要養仔俾佢讀國際學校,所以你自己搞掂啦~拿,呀媽你咁大個人,應該一早為退休為病做準 ...

哈哈,咁你又講得啱,老—輩成曰講老豆養仔,仔養仔,父母對子女恩,似湧泉咁,子女對父母恩,似簷前雨,點點滴滴

子爵府

國民生產總值:10482

BKXmas勳章

回覆樓主:

呢個年代點解要諗小朋友養返自己? 香港地搵工唔算易,人工同工時又唔成正比,但求子女搵到份工自己養掂自己唔好靠屋企仲實際。

講真要做 ftm 辛苦地養佢,係2公婆揀唔係佢迫到屋企咁,生佢係2公婆決定,唔係佢夾硬要出世。

我有養我父母,但我唔會要求個女要俾錢養我,只係長大後出黎工作自己養到自己就得,我覺得關心我比錢重要。

大宅

國民生產總值:1978

BKXmas勳章

回覆 dobbybabie 的帖子

身教!你點對你父母,你仔女埋點對你囉!

男爵府

BKXmas勳章

littlecar 發表於 16-10-13 15:36
其實現實係會先顧自己頭家,仔女先到老人家,我見好多俾得多既就要父母揍埋孫,平時旅行唔叫父母,係想搵 ...

同感,而事實自己亦是咁。所以都是祇求付出,唔望報恩好的,特別是仔

男爵府

BKXmas勳章

IvyCP 發表於 16-10-13 15:43
回覆 dobbybabie 的帖子

身教!你點對你父母,你仔女埋點對你囉!

有時我會好懷疑這種講法,咁是未我同C6唔咁孝順父母,都是父母沒孝順佢地父母呢?

子爵府

國民生產總值:12770

BKXmas勳章

回覆樓主:

唔奢望吖仔以後養我同老公 唔同我哋拎 已好好
但都希望有病痛 會問候&探下

珊瑚宮

國民生產總值:106484

環保接龍勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

你養佢廿年,要佢養返你? 生兒育女為這目的,好可怕,即係玩緊育成遊戲?係你選擇生bb,小朋友算係被動。
仔女養父母,父母養仔女都係應份的事。
我父母好好,總不要我洗錢在他們身上,佢地亦唔大洗,佢地唔洗我養,但我堅持要照顧佢地終老,因為佢地係我最愛❤的至親。我老豆成日叫我唔好洗錢係佢身上,佢話係天經地義的,佢話老豆養仔,仔養仔。
我覺得我父母好叻,唔知家庭觀念點培育,但佢令一頭家大大小小都好和睦,絕對係一個好人,叻人,我媽咪的好老公,我兩姊妹的好爸爸。

男爵府

國民生產總值:5407

我的育兒心得勳章 BKXmas勳章

Um.....

我做左ftm後都俾一樣咁多錢俾我阿媽,咁只係我希望佢手頭有少少鬆動錢。

我自問好錫自己小朋友,咁佢大個會俾家用或飲茶錢我,咁我梗係開心。不過唔俾我亦唔會有咩怨言。

人同人相處,隨緣啦。
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎