用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

烹飪錦囊 今日: 40|主題: 106891

[其他] 怎樣去除厨房魚sink 味?

男爵府

國民生產總值:6515

認識瑞士牛牛第二回

煎完三文魚後,成個厨房一陣 sink 味,有咩好計去除呢?
之前有人話点支蠟燭,試過,5得

王國熱話
孖B幾周出世 & 幾重 ?
私院孖b開刀
2017 孖胎媽媽?
孖b真的要請2個工人嗎?

大宅

國民生產總值:1969

Kbbs 發表於 16-10-13 15:38
煎完三文魚後,成個厨房一陣 sink 味,有咩好計去除呢?
之前有人話点支蠟燭,試過,5得
...

我就冇咩特別辦法,次次煎完都會洗乾淨個爐頭,冇哂的魚油就唔會腥

男爵府

認識瑞士牛牛第二回

nnx 發表於 16-10-13 17:29
我就冇咩特別辦法,次次煎完都會洗乾淨個爐頭,冇哂的魚油就唔會腥

有抹,用皂抹添,但都有味

大宅

國民生產總值:3901

係咪彈到牆都有油?

公爵府

國民生產總值:25969

大廚勳章

最有效係 香X飄 嘅 空氣清新劑 .

香X飄 係市面唯一能夠 "中和" 臭味 嘅空氣清新劑 ,
而唔係單純一味 只靠 香薰 去 掩蓋 臭味 .

超市有得賣 , 大概 $40 一罐 .
Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle
invite all people to the moment of εὕρηκα !
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~

別墅

國民生產總值:698

煎魚時, 油煙飄浮及依附在牆身及櫃門,厨房一陣 sink 味。
可用soda 粉+水 抹牆身及櫃門, 因soda 粉可消除異味。

http://www.tesco.com/groceries/product/details/?id=279165319

蛋糕用品店有售, 十多元一大合,

別墅

國民生產總值:543

回覆:Kbbs 的帖子

抽油煙機塊扇葉都有關,清潔埋佢

男爵府

認識瑞士牛牛第二回

candy_keung 發表於 16-10-14 00:22
煎魚時, 油煙飄浮及依附在牆身及櫃門,厨房一陣 sink 味。
可用soda 粉+水 抹牆身及櫃門, 因soda 粉可消除異 ...

每次咁洗,命都冇喔。不如不煎鱼

大宅

國民生產總值:3901

Kbbs 發表於 16-10-14 13:46
每次咁洗,命都冇喔。不如不煎鱼
所以我通常焗魚唔煎, 要抹都係有限地方

男爵府

認識瑞士牛牛第二回

mickey2013 發表於 16-10-14 14:14
所以我通常焗魚唔煎, 要抹都係有限地方

大宅

國民生產總值:2301

蠟燭,厨房點一個鐘左右就冇味啦!

子爵府

國民生產總值:10122

好怕煎魚腥味所以焗
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎