用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

產前產後 今日: 16|主題: 238673

產後日日都唔開心!

大宅

國民生產總值:1604

BKXmas勳章

產後除左住院2日之外
出院係惡夢既開始,因為餵人奶搞到壓力勁大
99又一聽到bb喊就叫我泵,佢餵
人奶玩唔夠1星期完結左,好傷心!
之後因爲壓力大,坐月唔夠一星期走返娘家
但又俾我家姐同媽咪激到好唔開心,話我係咁逼bb飲人奶,明明都未餓又搞醒bb飲(當時我係因為跟時間2個鐘整醒bb一次人奶)由於佢全日無屎屙搞到我又精神緊張
之後老公謝掛住bb接返我返屋企,唔夠一日我會陰傷口全部爆開哂,第二日要叔仔車我入院,係急症等左6個鐘,洗傷口再拆綫
住一晚院再打麻醉重新縫硬綫,痛到扑街無藥食(因為我話想要人奶)
出院返左99度養傷坐月加湊bb,9日後拆綫話發炎埋唔到口。又要再重新縫軟綫(已經放棄人奶要藥止痛消炎)到宜加十幾日啦傷口仲係痛!湊唔到bb,又唔識點湊佢又無老公係身邊
我日日都好唔開心,阿b又唔鐘意我抱
成日都好想餵人奶
尋晚99話我夢遊到佢面前問佢係咪人奶唔可以咁早出院?
99話我仲停留左係未出院前,俾我嚇親!
我要點做好?

大宅

BKXmas勳章

呢2個星期完全無好好坐過月

伯爵府

國民生產總值:15379

BKXmas勳章

你應該先好好休息.
做人奶媽其實唔係太難
但有壓力就更難夠奶

最好每3小時泵出黎比人餵, 唔夠人奶就加粉. 食粉唔代表差.
我都係泵出黎餵..(間埋身), 到足月先可以做到全埋身.
餵人奶可以食止痛藥...都係接生個醫生開比我食幾日.

休息夠會冇咁多負能量..
加油....

大宅

BKXmas勳章

rachel_tim 發表於 16-10-13 16:32
你應該先好好休息.
做人奶媽其實唔係太難
但有壓力就更難夠奶

無啦!太緊張
唔知bb食得夠唔夠已放棄左人奶
唔知係咪心情差到爆,好快收哂奶
谷左幾日已經無谷,宜加個胸細返同軟返
完全無食過任何收奶既野

大宅

BKXmas勳章

我係99屋企,無房唔方便泵,自己又無用
傷口痛到唔想坐起身泵奶

伯爵府

國民生產總值:15379

BKXmas勳章

小小姐姐 發表於 16-10-13 16:49
我係99屋企,無房唔方便泵,自己又無用
傷口痛到唔想坐起身泵奶

你一定有用。 好好坐月啦
我姐嗰陣都一星期都收奶, 佢都好努力泵。
愛可以係好多方面比到bb
正能量爆出黎啦

男爵府

國民生產總值:7168

BKXmas勳章

回覆 小小姐姐 的帖子

壓力大唔好迫自己!的確人奶對bb好,但其實奶粉都唔係差到咁!
越迫自己越冇人奶!
坐月方面,其實都唔洗好緊張!
放鬆心情,保暖,唔病就已經係坐好月!
初生bb係成日喊架,可能肚餓可能片濕,可能有肚風!
都唔難估到咩原因!
唔好俾人迫你做唔想做既野,唔洗理人地講咩!
湊bb係要開心,你開心bb就會開心!
99咁鍾意餵人奶,叫佢自己餵!冇就叫佢收聲!

大宅

BKXmas勳章

宜加養傷做緊全奶粉媽
我最唔開心係會陰傷口同一個位
生完縫針一次
出院後一星期爆綫拆縫再縫第二次
之後覆診傷口唔埋口發炎再拆綫縫第三次
我個會陰位係2個星期內俾人拆綫縫綫,同一個位搞3次!黎緊一星期後又要覆診,唔知埋唔埋到口
呢件事搞到我好想樓跳自殺
果種痛,同果個位,由生痛到宜加成3個星期啦

複式洋房

國民生產總值:363

BKXmas勳章

初為人母一定有好多壓力同擔憂. 嘗試放鬆d同c6 傾多點唷. 唔好比自已太大壓力啦. 傷口甘樣到一定覺得好煩又聯又坼. 相信一定會捱過的. 雖然我明講就容易但當係發生自已身上會好忟唔開心無奈. 但唸唸有B佗到生到甘多個月到過去. 剩下呢段時間到可以. 加油呀. 支持你.

別墅

國民生產總值:526

BKXmas勳章

你係咪有D抑鬱啊?建議你返健康院同姑娘傾下,或者打去政府產後憂鬱熱線。
另外你有無自己屋企(即係唔同99或媽咪住)?可能自己同先生住反而清靜D,心情會好D。

大宅

BKXmas勳章

bridgettebaby 發表於 16-10-13 18:49
你係咪有D抑鬱啊?建議你返健康院同姑娘傾下,或者打去政府產後憂鬱熱線。
另外你有無自己屋企(即係唔同99 ...

我老公返工無人照顧到我!99度佢會買野煮野我食
不過我都係坐月會返自己屋企先!bb可唔留俾99幫手湊多幾日先

男爵府

國民生產總值:5256

BKXmas勳章

小小姐姐 發表於 16-10-13 18:58
我老公返工無人照顧到我!99度佢會買野煮野我食
不過我都係坐月會返自己屋企先!bb可唔留俾99幫手湊多幾日 ...

睇開d, 唔好的事都發生左同過去左,諗下d開心野,向前望,坐完月去大吃一餐輕鬆下

複式洋房

國民生產總值:363

BKXmas勳章

辛苦日子好快過去

侯爵府

國民生產總值:23846

BKXmas勳章

好好咁搵人溝通下吖,咪產後抑鬱喇,我果時候都差d產後抑鬱

大宅

國民生產總值:1454

2017勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

情緒上有需要記得揾醫護人員傾呀!搞叫掂心理後再調節生理。

既然暫時無人奶,就珍惜呢段唔洗埋身唔洗泵咁好好休息坐月。

之後再慢慢催谷返。放鬆加油
我係2016年9月準媽媽~ 多多指教!

大宅

BKXmas勳章

sillywing 發表於 16-10-14 11:40
情緒上有需要記得揾醫護人員傾呀!搞叫掂心理後再調節生理。

既然暫時無人奶,就珍惜呢段唔洗埋身唔洗泵咁 ...

收左奶之後仲會有咩?
Bb用慣左奶樽都未必反到轉頭埋身啦

大宅

國民生產總值:1454

2017勳章 BKXmas勳章

小小姐姐 發表於 16-10-14 12:32
收左奶之後仲會有咩?

未試過點知,到時等bb口水刺激下,不用心急。如果無都不要自責,有媽媽錫既BB都係健康寶寶。
我係2016年9月準媽媽~ 多多指教!

複式洋房

國民生產總值:262

BKXmas勳章

小小姐姐 發表於 16-10-14 12:32
收左奶之後仲會有咩?

媽媽,唔好困擾於餵人奶定奶粉啦!你最好的初乳已經比咗BB,食奶粉/人奶一樣會健康成長的。

BB交99湊,又有99煮野你食,多幸福,你要好好瞓下,休息下,精神自然好起來。我上胎都係會陰傷口發炎,勤力洗傷口消毒,很快會無事的。

如果持續有自殺諗頭,要立即求助。健康院、醫院、樓下診所轉介也好,盡快看醫生。BB和你C6也很需要你,知道嗎?

複式洋房

國民生產總值:198

BKXmas勳章

小小姐姐 發表於 16-10-13 16:20
產後除左住院2日之外
出院係惡夢既開始,因為餵人奶搞到壓力勁大
99又一聽到bb喊就叫我泵,佢餵

其實你想餵人奶,唔急住要埋身親餵,宜家食緊藥,可以泵出黎唔要但keep到奶量,等傷口好返先慢慢餵食,唔好諗埋一面,人奶路好漫長架

大宅

BKXmas勳章

loui 發表於 16-10-14 13:08
媽媽,唔好困擾於餵人奶定奶粉啦!你最好的初乳已經比咗BB,食奶粉/人奶一樣會健康成長的。

BB交99湊, ...

多謝!
陀佢果陣對餵人奶好執著
所以唔聽任何人講買定奶粉係屋企先
搞到bb唔埋身,又係咁逼佢
自己辛苦,bb又辛苦
亦無預計過自己坐月會爆傷口
宜加放棄!有機會下次再黎
我一定會做得更好

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎