用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

今日: 37|主題: 49002

大完有血,點算好?

民房

國民生產總值:9

第一次有bb乜都唔識而家27w,十次有八次大便完都會有血,第一張&第二張紙巾上都會有血,到第三張或之後都無血,但又唔痛好順暢又日日有得去無便秘,點解會咁架?

問過政府和私家醫生姑娘,佢地都好似見怪不怪咁話孕婦便秘好正常,但我無便秘而且好順暢的,佢地就話孕婦有痣瘡好正常,但我又無痣瘡而且又唔痛表面又無損到,佢地就話孕婦係咁架生完就無事
咁樣到底正唔正常架?
有無人同樣有咁情況啊?

複式洋房

國民生產總值:455

munmunmun112 發表於 16-10-13 17:16
第一次有bb乜都唔識而家27w,十次有八次大便完都會有血,第一張&第二張紙巾上都會有血,到第三 ...

係咪之前去的時後太用力損左(我指條腸)
因為我試過去便便去到流鮮血,但知唔係Bb出事,
我朋友話可能大腸近便便位度粒痔瘡損左流血...
如果你膽心的可以去照腸看下有無內庤瘡....

大宅

國民生產總值:1090

我會有粒肉突出黎呀, 可能你未去到呢個程度 或者問多個醫生睇下

民房

ctwkitty38 發表於 16-10-13 17:40
係咪之前去的時後太用力損左(我指條腸)
因為我試過去便便去到流鮮血,但知唔係Bb出事,
我朋友話可能大 ...

之前都無用力過,一直都好順暢吖,大概由18w開始就係咁有血了如果係內痣會唔會痛架?我完全無感覺到痛的

民房

Ruby258 發表於 16-10-13 18:01
我會有粒肉突出黎呀, 可能你未去到呢個程度 或者問多個醫生睇下

你有無痛?我無野突出黎又完全唔痛架
產檢時都有講過問過,政府醫院、健康院、私家產檢都係見怪不怪咁,話孕婦係咁正常
但每次去完見到d血真係好恐怖好驚,所以睇下有無其他媽媽都有咁情況

複式洋房

國民生產總值:455

munmunmun112 發表於 16-10-13 18:15
之前都無用力過,一直都好順暢吖,大概由18w開始就係咁有血了如果係內痣會唔會痛架?我完全無感 ...

我係便便覺硬時就會容易痾到腸損出血,
因為BB會壓住大腸會容易有痔瘡。
不過如果你平時便便暢通但keep 住有血的照下腸會好D 安全D

水晶宮

國民生產總值:61614

D便便會唔會硬,飲多D水,便便軟D,唔好屙損patpat.

大宅

國民生產總值:1043

回覆樓主:

有時內痔未必痛,我上胎都成3×w,突然內痔突出嚟,行路痛,先知自己有痔瘡。我今胎13w,成日便秘,去poo poo硬都搞到流血,但見佢唔係keep住流,又冇痛,冇理。你去睇醫生,佢會比藥膏揸,都有d用

大宅

國民生產總值:2149

munmunmun112 發表於 16-10-13 17:16
第一次有bb乜都唔識而家27w,十次有八次大便完都會有血,第一張&第二張紙巾上都會有血,到第三 ...

應該係痔瘡或大便太硬,如果唔係陰道出血應該冇問題,之前我試過一次,之後就冇事。
建議你多飲水同湯水,我自己就再食下士多啤梨同原味乳酪,暫時日日都有大大!
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎