用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 4277|主題: 869298

想問下做過鼻豆炎手術既朋友

男爵府

國民生產總值:6523

我睇開個醫生話我天生鼻骨咩頂住鼻豆、而家証實係鼻豆炎、已經食左三星期抗生素、醫生話D菌都重有建議我做手術、我似我情況係咪做手術先會好呢?而且醫生開我手術費要成4萬、計埋其他要8萬埋單、價錢合理嗎?

伯爵府

國民生產總值:17790

好媽媽勳章

回覆:想問下做過鼻豆炎手術既朋友

我做左鼻竇手術,但不停返發,如需必要唔好做,不如叫佢寫信比你睇政府醫生,我依加跟進得好好。

wcpcelia    發表於 16-10-14 10:18
[管教]必須建立在母子間信任,關懷, 溫柔的基礎上, 至能達到良好的效果. 親情的溫暖比嚴格的管教更為重要.

"在人生道路上面對種種不同的困境時, 最困難不是要面對那個問題, 而是堅持一個信念: 向前看. 就算問題有多複雜都好, 只要你肯正面地面對, 一定可以克服. 當事情過去後, 回望整件事都是不外如是........................"

別墅

國民生產總值:537

我建議睇多個醫生問意見
因為我都系鼻竇炎
我由小學到而家廿幾歲
小學已經系嚴重到入醫院
個陣 面腫哂 留院 再做手術
睇過幾個醫生 食左好耐抗生素 類固醇咁
有一位醫生話要我 咩打通啲鼻骨咁就無咁易復發 嘅手術啦
咁我屋企人覺得唔系咁好
之後就搵到另一位醫生!
咁個醫生話 根本唔系啲鼻骨問題
都睇左一排 都有食類固醇 抗生素咁啦
之後佢話我 太年輕 無理由食藥食到老
咁之後佢幫我檢查好多野 佢就發現
其實系有舊肉 唔識縮返埋 要用藥先得
Um...即系鼻塞嘅時間 個舊肉就系脹左
我個舊肉就系長期脹 食藥先縮
咁佢就建議我 做手術 切除咁啦
之後到而家都兩年 食普通敏感藥都ok
都無點復發

翡翠宮

國民生產總值:95576

醒目開學勳章 大廚勳章

我建議睇多個醫生問意見 x 2

好多醫生冇醫德,病人除了付大畢費用,仲要受皮肉之苦~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

國民生產總值:4051

有做過,嚴重嗰時一烏低頭右邊鼻就流啡色臭味嘅水,照咗 CT 右邊面個鼻竇生咗好大舊息肉仲發炎,醫生建議切咗佢,同埋鼻中隔骨歪咗頂住鼻竇出口所以容易發炎,建議都切少少唔好比佢再頂住。

做完手術已經超過十年,基本上一做完已經斷尾,完全冇翻發,我感覺好好,起碼唔使再鼻竇炎不停翻發

男爵府

回覆樓主:

醫生又無話我有息肉喎、況且我個鼻只係有D塞、佢講到骨咩將來好易覆發、想問有無好醫生介紹呀?

大宅

國民生產總值:3047

j.wong 發表於 16-10-13 17:49
我睇開個醫生話我天生鼻骨咩頂住鼻豆、而家証實係鼻豆炎、已經食左三星期抗生素、醫生話D菌都重有建議我做 ...

我同我情況差不多,10年前做也6萬多,我睇吾到有咩幫到!
最後我睇針灸好番。

大宅

國民生產總值:4538

回覆樓主:

我19歲係政府做手術,每年一次覆診,我已經38歲了,醫生話我有鼻敏感,係都市病,建議係政府做,可以每年去check下

男爵府

126925 發表於 16-10-13 18:59
最後我睇針灸好番。

你意思係做完手術鼻豆炎都吾好?

大宅

126925 發表於 16-10-13 18:59
最後我睇針灸好番。

我生完大女,就病到七彩,唔係大病,只係每日小小喉嚨痛,初時我以為餵人奶唔夠訓所以會咁,後來我冇再餵人奶,情況仍然冇改善,三朝埋兩日就睇醫生,隔次就食抗生素。但係每次維持不足一星期,又再開始喉嚨痛。跟住有朋友建議我睇耳鼻喉科醫生,睇咗佢幾次,食咗四、五隻抗生素,完全唔得!跟住耳鼻喉科醫生建議我做手術左啦,使六萬幾蚊,結果七日都未夠又再喉嚨痛,睇醫生睇到我好心灰,食藥又唔得雖然話少少喉嚨痛,但係每日都係咁真係好困擾!佢哋仲以為我精神病,想轉介我睇精神科。
後來,一個好偶然嘅機會我識咗個中醫師,個中醫師話我微循環差,即係抵抗能力差!我附近一有人唔舒服、我就即刻接觸到啲菌,我就第一個病先。佢話針灸可以幫到我,我即管試一試。
我試左三次,我決定試吓佢有冇效?我食咗一包家庭裝薯片,諗死第日一定會喉嚨痛?點知完全冇噃!我再睇多佢幾次之後就唔好再提佢啦。咁我嘅身體依家Touchwood都ok,唔多病痛,身體好咗好多。
不過有人話我個中醫師好得,又有人話行運醫生醫病尾。我依家一年搵佢睇兩三次維修保養,平時大吃大喝都冇問題。最重要係佢嚟咗病人嘅行列!

大宅

126925 發表於 16-10-13 22:15
我生完大女,就病到七彩,唔係大病,只係每日小小喉嚨痛,初時我以為餵人奶唔夠訓所以會咁,後來我冇再餵 ...

Sorry!係睇完3次之後,再睇多幾次就冇睇!(補回尾2個段打錯既尾段)

大宅

126925 發表於 16-10-13 22:20
Sorry!係睇完3次之後,再睇多幾次就冇睇!(補回尾2個段打錯既尾段)

最後一句係我已經離開了病人既行列!

大宅

國民生產總值:1184

我睇開個醫生話我天生鼻骨咩頂住鼻豆、而家証實係鼻豆炎、已經食左三星期抗生素、醫生話D菌都重有建議我做 ...

曾幾何時同你一樣!吃藥,洗鼻,中藥等都無效,最後打波兩年好翻

子爵府

國民生產總值:10506

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章

回覆:126925 的帖子

請問針灸,比針(吉)痛?

大宅

國民生產總值:3863

我姨生仔原本也是和你一樣,佢睇了順勢療法一年,就完全無事。之前佢每日一盒紙巾

大宅

BingoJoey 發表於 16-10-13 23:12
請問針灸,比針(吉)痛?

相對打針的話,打針痛好多

大宅

amychow 發表於 16-10-13 23:42
我姨生仔原本也是和你一樣,佢睇了順勢療法一年,就完全無事。之前佢每日一盒紙巾
...

老實講我吾太信順勢治療,有朋友個女ADHD,跟進左5年,吾多覺佢有改善囉!

男爵府

Fan0129 發表於 16-10-13 18:22
我建議睇多個醫生問意見
因為我都系鼻竇炎
我由小學到而家廿幾歲

可以介紹你個醫生比我嗎?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎