用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

基督家庭 今日: 1|主題: 9548

o係教會既生活~~好唔開心~~~~

複式洋房

國民生產總值:270

曾經係教會做左D唔係咁岩佢地標準既事 ~ 做錯事~~ 但件事未去到關於婚前性行為之類咁嚴重~~
呢半年都好努力嘗試去改變, 但一樣比人用有色眼鏡去睇....D面口好似睇死你咁....

之前都有出過個POST係想轉教會, 但最後都冇轉到, 最大原因係怕轉換新環境, 又要重頭適應...

所以一直留係度, 但每個禮拜日都係最遲到, 一完左就最早走~~~~

最近因為就黎轉新工作,.....

咁我就同佢地講..遲D因為新工作既關係...去唔到主日喇, 果d夭心夭肺又有骨既說話又黎喇~~~....佢地講到一唔返就會咁咁咁咁咁....但係我都唔想架嘛....新工作係唔比放星期日都冇計.....

但其實我個心都好驚....唔返主日....係咪真係好大影響....唔想同神既關係咁疏離呀...

積左係個心好耐...但現實既世界唔可以同人傾....唯有係網上世界傾下....請大家比d意見

王國熱話
慢性蕁麻疹
濕疹覆發 眼腫了 幾耐吸一次枕頭床單塵蟎
敏感兒家長揮手區
求救!!!bb濕疹好嚴重

子爵府

國民生產總值:12842

emm888 發表於 16-10-13 18:13
曾經係教會做左D唔係咁岩佢地標準既事 ~ 做錯事~~ 但件事未去到關於婚前性行為之類咁嚴重~~
呢半年都好努 ...

唔返主日....當然係好大影響!好容易就離開主的哦.

可以的話,另外再找工吧.

還有,你靈性仍不穩定,小心魔鬼的引誘.
做錯事,你若已肯改過.主的血洗淨了你.教會應該鼓勵你前行.
不過你自己常常遲到, 一完左就最早走.又會令教會的人誤會你想走回世界.
所以你不如找傳道人詳談吧.

不要因為誤會而離開.
傳道人一味責備你,不開解你鼓勵你.這正說明此教會不太合適你.你不如另再找正統基督教會了.
但若傳道人雖有提醒責備你,更有開解你鼓勵你.你便要聽取他合乎聖經的意見.叫他為你找工和靈性祈禱.你要努力呀!

子爵府

送給你的經文:

彼得前書: 第五章
6所以,你們要自卑(自己謙卑),服在 神大能的手下,到了時候,他必叫你們升高。
7你們要將一切的憂慮卸給 神,因為他顧念你們。
8務要謹守,警醒。因為你們的仇敵魔鬼,如同吼叫的獅子,遍地遊行,尋找可吞吃的人。
9你們要用堅固的信心抵擋他,因為知道你們在世上的眾弟兄也是經歷這樣的苦難。
10那賜諸般恩典的 神曾在基督裡召你們,得享他永遠的榮耀,等你們暫受苦難之後,必要親自成全你們,堅固你們,賜力量給你們。

複式洋房

沙崙玫瑰 發表於 16-10-13 18:40
唔返主日....當然係好大影響!好容易就離開主的哦.

可以的話,另外再找工吧.
明白,...但真係冇辦法, 因為係實習, 一定要返的........我所講既遲到....唔係遲左到...係岩岩好開始就到.,...就算早左去....都會係附近兜下先....
我寧願佢地同我傾....表面話冇野冇野.....但係佢地會私底下講...

複式洋房

回覆 沙崙玫瑰 的帖子

多謝你.......

子爵府

emm888 發表於 16-10-13 19:00
明白,...但真係冇辦法, 因為係實習, 一定要返的........我所講既遲到....唔係遲左到...係岩岩好 ...

如果只是暫時實習,還是可以。但若長期,你連和傳道人詳談的機會也没有,問題和誤會只會愈來愈嚴重。你要主動找傳道人談,不要等。若要等傳道人找你,我相信很難,因為你常常不在教會。
現在你連轉教會的可能也没有,所以請小心因此離開主。祈禱吧!求主給你勇氣,肯放下自己,和傳道人談談。
不過,也許傳道人不是立即有空,你找了他,他可能要再約你時間的,你再和他约吧。

不要灰心。現在問題不是你想像那麼嚴重,但你若不去解決,就只會愈來愈難處理。

伯爵府

國民生產總值:19216

有很多堂區星期六晚有提前彌撒,上堂區的網頁應有資料。

子爵府

emm888 發表於 16-10-13 19:00
回覆 沙崙玫瑰 的帖子

多謝你.......
人地提醒你,都是緊張你,怕你離開神。我覺得不是背后講你是非,想你走。而是背后為你掛心怕你離開神。
好似阿媽見到個女夜返屋企,就話兩句,提醒下。絕對不是想鬧走你。
你要懂得分辨,什麼是出於關心,什麼是出於憎恨。若他們憎恨你睇死你,他們連理都不會花時間理你。相反地,她們覺得你很重要,很掛念你,才提醒你。

子爵府

忠言往往逆耳。
但囗甜舌滑的所謂基督徒,我們更是要小心哦。

子爵府

箴言 27:5 當面的責備強如背地的愛情。

箴言 27:6 朋友加的傷痕出於忠誠;仇敵連連親嘴卻是多餘。

(我不是說凡責備ㄧ定好,有些指責是出於惡意不實的中傷,這些當然不好。但出於忠誠的提醒和責備,我們要静下來細細的聽進去思想哦。事情其實大家都有誤會,所以咪要講清楚明白,免得魔鬼從中離間你和弟兄姊妹。你這樣下去,我相信不只你不開心,教會很多人也不開心。只有魔鬼開心。)

大宅

國民生產總值:1622

如果返不到星期日,而你現在的教會沒有星期六崇拜,咁轉返其它教會上星期六崇拜也可以啊。正如有些人也會因工作關系返星期六崇拜一樣。最緊要有返教會做敬拜,有做靈修,有禱告。

不仿多抽時間靜心禱告,我發覺很有用,彷佛同神更親近,更愛衪!

子爵府

1.你有没有認真祈禱,清楚神譲你找這份星期日的工作?
若没有,你又知不知你會因此返不到教會,影響靈性?
你若因此說要轉教會,就更説不通,因為你没有好好祈禱就找這份星期日的工作。神都未回應,你已作出決定。不要以為神容許你找到工,就等於神答應你。每天神也容許你我做ㄧ些不合他心意的事,想ㄧ些不好的事,甚至犯罪,這不等於神答應你我如此做決定,神只是尊重我們的自由,看看我們是否真心信靠祂。
但若你曾好好祈禱,神也賜你心中有平安,這個當然可以。我知ㄧ些做警察做護士的基督徒,他們事前都好好祈禱,問過不同基督徒和牧者意見,知道若返不到星期日聚會,平時可在什麼純正信仰的基督教會補返,ㄧ有時間就會星期日回來,他們的志願就是想在職場上見證神幫助人,我見他們真的有很好的見證。
2.教會若不能幫助你,或教義出問題,不單單信聖經,這些事你就要考慮轉教會。若不是,只因你和姊妹有誤會,有不了解,令大家不開心,你就有責任和教會詳談,盡力解決大家的不足。而不是轉到ㄧ個新教會,那裡的人又不認識你,你又不了解他們。如此,同樣的問題也是會在之后幾個月又發生。到時你的信仰已大受虧損,對人對神的信心就很容易失落。魔鬼就有機可乘了!你要小心哦!
但是若真是此教會歧視你,不開解你,或教義偏離聖經,我會建議你另找纯正的、堅信聖經的基督教會。
只是我不清楚你返什麼教會,我不能評論。

大宅

國民生產總值:2140

我都覺得返一些有星期六崇拜的教會也可以,如果一定要返星期日,咁服務性行業或輪班工作的人咪唔駛信耶穌?

子爵府

國民生產總值:12771

emm888 發表於 16-10-13 18:13
去唔到主日喇, 果d夭心夭肺又有骨既說話又黎喇~~~
轉另一間教會咪得LO ? 此地不留人.自有留人處! 何苦要忍受別人的冷言冷語 ? 俾著我...走左9世啦 ?

複式洋房

pigtwo 發表於 16-10-13 19:40
有很多堂區星期六晚有提前彌撒,上堂區的網頁應有資料。
THANKS SO MUCH..

複式洋房

美之選468 發表於 16-10-16 15:00
轉另一間教會咪得LO ? 此地不留人.自有留人處! 何苦要忍受別人的冷言冷語 ? 俾著我...走左9世啦 ?
...
係...我都有諗過...因為唔係單一我返唔到星期日而講D難聽既說話... 有時返去...都投入唔到...

複式洋房

小冬 發表於 16-10-15 23:52
我都覺得返一些有星期六崇拜的教會也可以,如果一定要返星期日,咁服務性行業或輪班工作的人咪唔駛信耶穌?
...
但可能星期六都唔得...

複式洋房

沙崙玫瑰 發表於 16-10-15 01:17
1.你有没有認真祈禱,清楚神譲你找這份星期日的工作?
若没有,你又知不知你會因此返不到教會,影響靈性?
你若 ...
是的...我真係冇認真祈禱問過神...用左自己既方法....所以到後尾都有D後悔....
但而家已經應承左返工喇...><''
呢個經驗教訓我應該下次要祈左禱., 再決定..
至於教會果度...一言難盡....
唔係單一我返唔到星期日聚會而有D難聽既說話...
可能我知我唔應該咁樣講野...
但呢間教會既人係......比較驕傲....唔識點形容...但又唔方便開名....
好想搵個教會重新開始...因為呢度好鍾意評頭品足....

子爵府

國民生產總值:12771

為什麼教會內也會有那麼多是非精8婆 ? 喜歡挖苦人.講野有骨 ? 基督徒不是應該層次水準高D嗎 ? 高在哪裡 ? ? 就算弟兄姐妹做錯左什麼也應該包容呀 ? 不是說要原諒你的敵人70個7次嗎?....原來系呃人GA ? 基督徒不是以身作則的嗎 ? 咁如何有說服力叫別人信主 ?

複式洋房

美之選468 發表於 16-10-17 12:06
為什麼教會內也會有那麼多是非精8婆 ? 喜歡挖苦人.講野有骨 ? 基督徒不是應該層次水準高D嗎 ? 高在哪裡 ? ? ...
我諗係呢一間咋掛....有接觸第二D教會既人比較 NICE D...
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎