基督家庭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

別墅

沙崙玫瑰 發表於 16-10-17 14:43
既然你冇好好祈禱,就應該考慮拒絕現在的新工。另找ㄧ份。工作的事,公司覺得你不合,也可隨時炒你。你想清楚 ...
謝謝你的提議.,,,但其實我個教會是沒有傳道人的....

禁止訪問

男爵府

這些事令我也不能釋懷,直至遇上一個朋友,她説,所謂的弟兄姊妹是人,他們是人,並不代表神,也不是真理,不要讓他們的行為影響自己和神的關係。聽了之後好好多,你要多禱告。

大宅

好多謝你嘅分享。我自己都好矛盾,有時覺得教會d人真係好死板,唔可以容納人的差異......我老公信基督但堅持不返教會,我試過帶佢去,佢盡左力,都融入唔到。我尊重佢嘅決定,自己繼續返,但d弟兄姊妹就間唔中「善意」提醒我帶佢返來。我都唔知點開口拒絕,但俾人不斷問自己都有壓力...我向神祈禱,求神親自帶我老公返教會,但時候似乎未到。我真係好想話,唔好再問我老公點解唔返來,好唔好?

翡翠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

沙崙玫瑰 發表於 16-10-13 18:40
唔返主日....當然係好大影響!好容易就離開主的哦.
可以的話,另外再找工吧.

返到主日固然好, 返唔到都可能係主的帶領, 不用另外再找工作, 試想想, 主都知道有許多人是要星期日工作, 例如司機, 消防, 醫生, 警察, 廚師和各種的服務員等, 如果星期日個個人都去左祟拜, 社會係會大亂, 所以教會為要得更多人, 平日都可以安排祟拜.
無可否認星期日是主日, 安排祟拜在神學上係有講究, 但在廣義來說, 其實每日都係主的日子(主日), 每一天都可以祟拜, 只是許多教會在人力和資源上難以安排天天祟拜, 並且都未必天天都有信徒參與, 所以會經常見到果D福音佈道會有許多人決志, 卻好少人留得下.
如果在平日可以有D兩三個人的祟拜(有傳道人在當中會更好), 彈性的時間和地點, 信徒的靈性會穩定好多.
而且人少D是非都少D, 當然團結的力量都會少D, 按照樓主的情況, 轉去其他教會都唔一定係壞事.
大至上我都好認同你的觀點, 只是現在樓主有新工返而且仲應承左, 就唔好叫佢拒絕喇, 寧可公司覺得樓主不合炒佢, 都唔好應承左然後反口, 誠信好重要。

禁止訪問

禁止訪問

別墅

回覆 沙崙玫瑰 的帖子

THANKS SO MUCH

別墅

回覆 cuccw 的帖子

係呀...所以我而家盡量都學識將個焦點放係神度...而唔係放係人度...

別墅

回覆 alicegoh78 的帖子

多謝你的諒解...所以我都諗住返一排呢份工睇下點, 睇下佢之後可唔可以慢慢比我放星期日先再決定...
起碼有去開始過呢份工先...
今次學識左下次再搵工一定要先祈禱..~~~

翡翠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 emm888 的帖子

十字架的路並不是順風順水, 跟從主就要背起自己的十字架, 就算你下一次先祈禱再搵工, 都唔一定心想事成, 所以不要只在搵工時才祈禱, 要養成祈禱讀經的生活, 強化屬靈生命.
如果你返左呢份工一排, 主都沒有為你開路放你星期日, 你就要更加珍惜有得返教會日子, 因為有得返教會不是必然的, 絕對是主的恩典和憐憫, 有許多人因為種種的理由係返唔到教會.
祝福你在新的工作中有更多對主的經歷, 不要在工作中迷失自己的尊貴身份, 基督徒係神的兒女, 有神的看顧和保守.
最後緊記: 多祈禱讀經就會多的經歷, 少祈禱讀經就會少的經歷, 無祈禱讀經就會無的經歷.

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

回覆樓主:

http://www.nlcitychurch.org.hk/tc/index

我返緊呢間,主日有星期日早上10點同星期六下午4點。

如真係都返唔到,都可以訂番講道cd.每星期都有。

emm888    發表於 16-11-19 12:56

大宅

回覆:o係教會既生活~~好唔開心~~~~

我勸你,早走早著!我以前也好似你咁,想做個好的基督徒,但教會班人真的好討厭,永遠塘水滾塘魚,來來去去幾個core係度搞埋d十年如一日的崇拜活動,你有少少讓他們看不順眼,他們個個神上身咁批判你,語氣直情好似樓上那位叫你辭工的人咁,痴筋!辭咗工佢養你嗎?
過咗咁多年,我仍然覺得離開教會是人生中最正確的決定,因為教會要教徒永遠活在罪疚中,簡直是destroy 你的人生!我仲覺得自己那些年,個個星期返團契返崇拜超on居,嘥晒d時間,做下義工好過

子爵府

回覆樓主:

轉教會,都系敬拜神,最緊要到

民房

沙崙玫瑰 發表於 16-10-13 18:40
唔返主日....當然係好大影響!好容易就離開主的哦.

可以的話,另外再找工吧.

返教會既主旨係侍奉神定侍奉教會中人?唔番會好大件字,我識好多基督徒都冇返自己靈修,只要你信主,主係大愛會覺得你唔返係錯?換過一間啦,比機會人亦比機會自己,迫自己去死角唔會開心!

別墅

回覆 alicegoh78 的帖子

明白...多謝你...我會繼續努力

別墅

回覆 洗E粉 的帖子

係....當嘗試下新環境...可能係好事....

別墅

回覆 Bobo113 的帖子

首頁

尾頁

跳至