基督家庭

跳至

首頁

尾頁

大宅

轉教会如轉工,揾过間适合自己先会開心

複式洋房

回覆樓主:

樓主返唔到主日試吓返星期六崇拜嘅教會啦!不要停止聚會,停咗就會俾魔鬼留地步。

教會弟兄姊妹點睇你係一回事,最緊要係神點睇你,因為祂才是你的boss

洋房

回覆樓主:

我都深明白你嘅感受
我自己認為任何人都唔應該judge 任何人
更唔應該係代禱時教化人 (呢個係我嘅經歷)
如果有認為我可以做得更好嘅 應該用合適嘅言語用愛心說誠實話 以造就人
樓主 may Lord confort you n may Lord bless ur relationship wif ur churchmates =)

禁止訪問

大宅

我確信神已經安排好人生事,神係無所不在,永遠在你身邊。你呢份工需未得應允,但能夠得到,都係神所安排。唔返教會,唔代表你拒絕神,疏遠神,堅持你自己每日靈修,將問題交回神的手上,衪自會有安排。
歡迎加入電子書緣館!一齊分享你喜歡嘅文章

大宅

回覆樓主:

唔好太勉強,你祈禱求神帶領你,或去或留都好

複式洋房

可以面對面搵教會入面既牧師或傳道人傾,試下解決問題。佢地都有責任教導會眾既態度,如果真係有人用言語攻擊。有時自己都會諗得多,眼神不能作準,始終人多的地方,誤會也多。問,唔好估。如果真係唔得就去另一間睇下啦,可以先參觀幾次先決定轉唔轉。
祝福你呀,返教會應該開心,有人關心支持。

首頁

尾頁

跳至