用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

烹飪錦囊 今日: 37|主題: 106914

[食材] (我不是媽媽)買餸一問

禁止訪問

國民生產總值:437

王國熱話
何處買老人家紙尿片平?
尋找有牌上門針灸
上門私家看護
長者近來無大便

別墅

國民生產總值:543

回覆:ukscw 的帖子

價錢正常~

公爵府

國民生產總值:26908

熱血金章 畀面勳章

10元10隻(底)

大宅

國民生產總值:2192

要飲食均衡,每餐有蛋白質(豆/肉/魚),菜蔬,水果,澱粉質(粥粉麵飯/番薯粟米),食夠營養
常備兩三天食物或一星期食糧,減低外出用膳。
瓜菜,雞蛋,洋蔥,蘿蔔,番茄,凍肉、冰魚冰蝦、冰什菜,隨時可用
善用冰箱

子爵府

國民生產總值:11706

ukscw 發表於 16-10-13 18:24
姐姐你哋好呀! 我最近好鍾意煮餸、 今日就去咗街市買蜆同埋蛋 $40 2斤同10元10隻
請問係貴定平? 同埋有咩 ...
價錢OK,但的蜆同蛋点煮?

禁止訪問

國民生產總值:437

子爵府

國民生產總值:11706

ukscw 發表於 16-10-16 00:19
我就煮咗厚蛋奄列同豉椒炒規、 不過梗係有少少唔好食啦(emoji)
初時係差的,慢慢轉變好好多.

男爵府

國民生產總值:9234

maggiepyau 發表於 16-10-15 12:41
要飲食均衡,每餐有蛋白質(豆/肉/魚),菜蔬,水果,澱粉質(粥粉麵飯/番薯粟米),食夠營養
常備兩三天食 ...
我想問一般瓜菜... 如菜心.. 蔥、番茄、洋蔥、蘿蔔、節瓜個d... 可以係雪櫃存放幾多日?我見街市d菜好多時都濕左... 濕左會唔會唔襟擺?
薑蒜係咪可以放室溫?可以 keep 幾耐啊?

大宅

國民生產總值:2192

葉菜:菜芯,學斗白菜,生菜 ,我會分開每餐份量用膠袋包好放雪櫃。
留心 菜要買乾身,可放多幾天。
會每樣菜浸洗分兩份,一分現煮,一份下餐入雪櫃備用。
番茄 青瓜 洋蔥 薯仔 節瓜 薑 蒜 放室溫陰涼處。
元茜 蔥 洗淨 略切 入冰箱 。煮海鮮/粉麵 無須解凍 後下即可。
子天椒 辣椒 存冰箱。用時剪下入菜。
三色椒可切絲冰存,隨取隨用。三色椒炒蛋 / 三色椒炒冰蝦仁 拌意粉
多參考 Jamie Oliver / 楊賢英 / 蔡惠民 冰箱活用術

rosevinwong    發表於 16-10-20 10:34
khman    發表於 16-10-17 20:29
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎