懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

last m 8月10日,因為多囊,cycle 唔準,今次day 46先排卵,due day係10月8,但計最後經期成9週,實則得5w,已約左健康院第一次產檢,10月26日,但職員叫我出去找私家照下幾多週先約到早期唐氏,請問依家搵醫生照,照唔照到幾多週嫁,因為細得濟,唔係6至8週先照到嗎?
又驚再遲照又約唔到早期唐氏,請問我可以點做?

男爵府

謝利畢菲 發表於 16-10-13 18:41
last m 8月10日,因為多囊,cycle 唔準,今次day 46先排卵,due day係10月8,但計最後經期成9週,實則得5w, ...

用last M 第一日計

子爵府

回覆樓主:

我都係經期唔準,不過唔驚架,你去私家照超聲波,醫生會幫你睇週數,政府醫院會以照超聲波為準幫你約期照唐氏架

別墅

pb728 發表於 16-10-13 18:48
用last M 第一日計

我知道,但因為遲排卵,實則差成4週啊,但唔知點確實比醫院個邊知,約唔到期,

男爵府

謝利畢菲 發表於 16-10-13 18:51
我知道,但因為遲排卵,實則差成4週啊,但唔知點確實比醫院個邊知,約唔到期,
...

咁你去私家照下

別墅

ABBC 發表於 16-10-13 18:50
我都係經期唔準,不過唔驚架,你去私家照超聲波,醫生會幫你睇週數,政府醫院會以照超聲波為準幫你約期照唐 ...

我睇啲post講,要6至8週先照到胎囊或閃閃,請問我依家實則5週照超聲波,照唔照到嫁,請問有冇醫生推介

別墅

回覆樓主:

我都係遲排卵,我果時book完健康院,就直接去埋醫院約唐氏期,之後照左超聲波,再去返醫院改期。

有心理準備要照2次,我6週照左陰超,過一星期返去照多次,醫生確定bb有長大一週,大細符合週數,先確定係遲排卵。

如果只照一次,唔確定係遲排定bb有問題細過正常週數。

大宅

last m 8月10日,因為多囊,cycle 唔準,今次day 46先排卵,due day係10月8,但計最後經期成9週,實則得5w, ...
睇胎囊SIZE可計週數(大約)

大宅

回覆樓主:

我都同你差唔多。。最後去私家照。。佢根據胎囊推斷週數。。我去醫院都係用私家比我既週數去登記。。

不過第一次見醫生佢都會問detail...我照講返第一日period 係幾時。全部都如實申報

複式洋房

去私家醫生照啦…照到架,如果真係太細,佢會建議你照陰超,但會準架,我都係卵巢多囊

別墅

sharooon 發表於 16-10-13 19:07
我都係遲排卵,我果時book完健康院,就直接去埋醫院約唐氏期,之後照左超聲波,再去返醫院改期。

有心理準 ...

明解!多謝回覆,咁我唔駛擔心依家咁早照冇用啦

別墅

jani.l 發表於 16-10-13 21:10
睇胎囊SIZE可計週數(大約)

知道!謝謝

別墅

pigpig1223 發表於 16-10-13 21:45
我都同你差唔多。。最後去私家照。。佢根據胎囊推斷週數。。我去醫院都係用私家比我既週數去登記。。

不過 ...

咁你個陣幾多週係出面照完先去醫院登記呀?你遲左幾多排卵

別墅

Carrie55 發表於 16-10-13 21:47
去私家醫生照啦…照到架,如果真係太細,佢會建議你照陰超,但會準架,我都係卵巢多囊
...

好呀,我快啲去照先,你遲左幾多排卵呀?我day 46先排,真係好驚粒卵質素唔好,有問題

大宅

回覆樓主:

如果計我第一日period ...應該8週。。但第一次去私家佢話只有胎囊。大小只有5週。。好似7週再去照多次。。有心跳。。之後就一路用私家比我既週數。。

複式洋房

謝利畢菲 發表於 16-10-13 22:03
好呀,我快啲去照先,你遲左幾多排卵呀?我day 46先排,真係好驚粒卵質素唔好,有問題
...

我冇問到呀…佢計晒預產期俾我,睇完閃閃就好開心咁走左喇記住成個孕期放輕鬆,因為有好多檢查要做,唔好咩都諗一餐呀…

別墅

pigpig1223 發表於 16-10-13 22:04
如果計我第一日period ...應該8週。。但第一次去私家佢話只有胎囊。大小只有5週。。好似7週再去照多次。。 ...

哦!可否介紹邊個醫生啊

大宅

謝利畢菲 發表於 16-10-13 22:08
哦!可否介紹邊個醫生啊

果個我覺得一般。尖咀區。收得貴。。而家就睇元朗何嘉慧。。睇過一次。。收費都合理。。

別墅

Carrie55 發表於 16-10-13 22:07
我冇問到呀…佢計晒預產期俾我,睇完閃閃就好開心咁走左喇記住成個孕期放輕鬆,因為有好多檢查要做 ...

我都知有太多關了,真是唔容易

別墅

pigpig1223 發表於 16-10-13 22:10
果個我覺得一般。尖咀區。收得貴。。而家就睇元朗何嘉慧。。睇過一次。。收費都合理。。
...

元朗何嘉慧我都聽過呀,照1次幾錢呀?你覺得佢態度點呀,同肯唔肯答野

首頁

尾頁

跳至