親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

準備去,但未買機票,想預下時間

謝謝

水晶宮

Luplupbb 發表於 16-10-13 18:58
準備去,但未買機票,想預下時間

謝謝

我1家3口, 今朝(10月18日)剛剛收到美國領事館用快遞送回簽證。。。

9月18日填左自己張申請表。
9月22日再填埋老公及仔既申請表。
9月27日到7仔繳費($3840唔捨得交住, 拖左幾日)
9月28日預約見領事。當時最早可約見日子係10月6日。 但我揀左10月14日。
10月14日(星期五)上午見領事。
10月18日(星期二)上午收領事館用快遞寄到公司既簽證。

情況差不多係咁, 你自己預時間啦
天空之城, 快樂之地

複式洋房

PCCW2319 發表於 16-10-18 20:04
我1家3口, 今朝(10月18日)剛剛收到美國領事館用快遞送回簽證。。。

好呀,好詳盡,唔該晒你呀

別墅

PCCW2319 發表於 16-10-18 20:04

我要幫家人申請(自己唔去既),其實要準備咩資料?係咪要填好耐架?係咪填下save吓再填都得?我真係無咩頭緒,唔該晒!

水晶宮

hitomi818 發表於 16-10-19 05:12
我要幫家人申請(自己唔去既),其實要準備咩資料?係咪要填好耐架?係咪填下save吓再填都得?我真係無咩 ...

係,可以save左再填。 但記得抄抵個申請編號。 即時未填哂及遞交, 當你save左退出後就有個number。

基本上個網站有寫乜文件係必須要。 另外, 我自己準備左: 公司放假信(在職人士),住址證明(我帶左差餉單, 我覺得可以作地址證明及物業證明。不過唔記得帶銀行statement), 機票copy(我已左機票, 所以順便帶埋), eta copy (我係先去加拿大), 我仔學生證及成績單。

但除左必須文件(申請表確認單, 相片, 預約信, passport.....),係入領事館前職員會查驗外。 我準備的額外文件, 領事完成無要求睇。

我1家3口一齊見領事。 佢簡單問左我仔幾歲, 係邊學校讀書, 去邊去幾多日, 問我倆夫婦做乜職業。 之後就話批左(無講批左幾多年), 大約1星期就可以收番到passport。
天空之城, 快樂之地

水晶宮

hitomi818 發表於 16-10-19 05:12
我要幫家人申請(自己唔去既),其實要準備咩資料?係咪要填好耐架?係咪填下save吓再填都得?我真係無咩 ...

填表最重量準備係美國聯絡資料。我係去美國旅行無親戚係嗰邊。 所以上網搵定間你準備去嗰邊(如New York) 既酒店地址電話得資料。唔需要真係訂酒店。
天空之城, 快樂之地

別墅

PCCW2319 發表於 16-10-19 06:23
填表最重量準備係美國聯絡資料。我係去美國旅行無親戚係嗰邊。 所以上網搵定間你準備去嗰邊(如New York) ...

你好好呀,唔該晒!

首頁

尾頁

跳至