自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

問題1:
因場地有限,所以只可請長輩,已結婚平輩只能派餅咭,請問長輩寫xxx先生父人可以嗎?還是要照寫闔府統請?

問題2:
大姑丈已離世,佢有1仔3女都已婚,寫帖只寫大姑媽個名嗎?還是要寫表哥名?

多謝大家!

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

1) 睇下邊個出帖. 如是你父母出帖. 應按父母輩份寫客名.
2) 寫表哥名.
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

男爵府

karenlyk 發表於 16-10-13 19:26
問題1:
因場地有限,所以只可請長輩,已結婚平輩只能派餅咭,請問長輩寫xxx先生父人可以嗎?還是要照寫闔 ...

簡單D講,闔府統請係請男女主人加未婚子女,答問題1,如果係親友應該用番親友間既稱呼,而昵個稱呼係你父母對對方既稱呼,因中國人子女結婚係寫父母請客,不是新郎新娘請客。

男爵府

問題1:
因場地有限,所以只可請長輩,已結婚平輩只能派餅咭,請問長輩寫xxx先生父人可以嗎?還是要照寫闔 ...

答問題2,大姑媽一張貼,如果你想請埋表哥,要再寫一張比表哥表嫂。

大宅

回覆樓主:

應該係父母角度去寫

例如 伯父即係爸爸既兄長,就寫賢兄

問題2: 寫表哥名,賢侄,但要寫闔府統請

子爵府

回覆:請教:寫囍帖問題

1. 想問清楚先,即係已婚平輩係長輩的子媳?如是,應該用你父母的名義出帖寫先生夫人,唔好寫闔府統請,不然人地多數會成家嚟飲,因佢地可能都會覺得太少人去飲怕主人家以為唔俾面。派帖時最好補返句因為唔係大擺,所以請唔晒,唔好意思呀⋯⋯

2. 寫表哥名

禁止發言

回覆樓主:

大宅

問題1:

1,用返主婚人的稱謂,一樣寫闔府統請,包括請埋未結婚的仔女,結左婚的平輩已經係一家一主,你唔派帖請佢,佢唔會來的

2,寫表哥名,闔府統請,派帖時記得叫姑媽當日早d到,不用另發帖比姑媽,長兄為父,姑媽跟大仔便可以,姑媽其他仔女視乎你請唔請?因我家族係會成輩請,唔會請一個唔請一個的,一係成輩都唔請,咁樣就唔會比人話睇小邊個而唔請佢
補充:姑媽3個外嫁女,如果坐位有限,唔請都理解,視乎各主人家點安排

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:問題1:+因場地有限,所以只可請長輩,已結

原帖由 karenlyk 於 16-10-13 發表
問題1:
如果係親戚,一定係以你父母名義出帖。稱謂一定唔可以寫先生夫人,一定要按親戚輩份寫稱謂

帖俾大姑媽,其實應該你你父母出帖俾你父親的姐姐。你表哥要獨立收一張帖

首頁

尾頁

跳至