用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 458|主題: 869405

傳統禁忌問題

複式洋房

國民生產總值:216

夜晚,幾歲嘅小朋友見到人哋喺街邊燒嘢,無心地講咗啲算係不敬說話,已即時叫佢講sorry,而大人亦細細聲講小朋友唔識嘢亂講,有怪莫怪,這是否已經可以了?

真心請教有經驗又信呢啲傳統嘢的媽媽應該點做,謝謝

禁止發言

國民生產總值:55902

回覆樓主:

複式洋房

引用:由得佢,小事一椿而已,唔會搞咩嘢,唔會記

原帖由 維港 於 16-10-13 發表
由得佢,小事一椿而已,唔會搞咩嘢,唔會記上心,隨時間消逝!
啱啱請教咗長輩,佢都話無嘢嘅,百無禁忌

wcpcelia    發表於 16-10-14 10:49

禁止發言

國民生產總值:55902

禁止訪問

國民生產總值:6439

回覆樓主:

禁止訪問

國民生產總值:6439

回覆樓主:

男爵府

國民生產總值:5187

我諗正常「人」唔會同小朋友計較

伯爵府

國民生產總值:17492

回覆:傳統禁忌問題

童言無忌,別太擔心了。

大宅

國民生產總值:2442

甘太純 發表於 16-10-13 19:39
夜晚,幾歲嘅小朋友見到人哋喺街邊燒嘢,無心地講咗啲算係不敬說話,已即時叫佢講sorry,而大人亦細細聲講 ...

不要迷信,迷信只會害你一世

複式洋房

引用:童言無忌,別太擔心了。

原帖由 yamaneko 於 16-10-13 發表
童言無忌,別太擔心了。
謝謝你,因為曾經有個關於傳統禁忌嘅事發生過,都唔知係咁啱得咁橋定係點,所以先有點擔心

大宅

國民生產總值:4755

回覆樓主:

我女將玩具放上祭品上係咪都應該都要道歉或做返啲咩

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大宅

國民生產總值:3587

月餅勳章

甘太純 發表於 16-10-13 19:39
夜晚,幾歲嘅小朋友見到人哋喺街邊燒嘢,無心地講咗啲算係不敬說話,已即時叫佢講sorry,而大人亦細細聲講 ...

可以, 講有怪莫怪, 細路仔唔識世界

複式洋房

引用:我女將玩具放上祭品上係咪都應該都要道歉或

原帖由 fishfish121 於 16-10-13 發表
我反而覺得呢啲係有心喎,唔係不敬

翡翠宮

國民生產總值:88754

ProAbsorb勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 畀面勳章 2015xmas

fishfish121 發表於 16-10-13 20:36

唔會的,好乖呀,
俾佢玩具生果,地主食。

伯爵府

國民生產總值:19621

親子達人勳章

小朋友無心,唔會怪佢嘅!放心,過去了!
【我想河蟹,人士敬請繞路】

複式洋房

引用:小朋友無心,唔會怪佢嘅!放心,過去了!

原帖由 emt1314 於 16-10-13 發表
小朋友無心,唔會怪佢嘅!放心,過去了!
謝謝你

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎