用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

今日: 25|主題: 12400

請問六個幾月b初加固米糊可以有咩配料?

別墅

國民生產總值:999

ProAbsorb勳章 活躍勳章 吸收力勳章

暫時試左蘋果蓉,啤梨蓉加米糊,遲啲諗住試奶蕉,南瓜,紅蘿蔔,西蘭花,請問仲有咩材料可以加呢?

侯爵府

國民生產總值:22453

我一開始就俾米糊,冇添加其他既,如果佢米糊食得好都可以俾粥仔喇

大宅

國民生產總值:1504

Ada2288 發表於 16-10-13 20:21
暫時試左蘋果蓉,啤梨蓉加米糊,遲啲諗住試奶蕉,南瓜,紅蘿蔔,西蘭花,請問仲有咩材料可以加呢?

...

木瓜,番薯,節瓜,翠肉瓜,合掌瓜,菜心,菠菜,莧菜,番茄都可以試下,但西蘭花之前睇書話唔好咁早試,因好似話易有寄生蟲。同埋南瓜,紅蘿蔔唔好食咁密,話會皮膚黃!

水晶宮

國民生產總值:61790

我囝囝食糊仔,都以齋食糊仔咋。

複式洋房

國民生產總值:413

用糊仔代替到一餐後先慢慢試其他食物

大宅

國民生產總值:1356

趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 動物勳章

Y_LING_22 發表於 16-10-14 13:27
用糊仔代替到一餐後先慢慢試其他食物
同意,食到一餐再慢慢加其他食物都未遲

我會比bb試烚蛋黃,不過就咁食唔得,要溝糊仔/粥仔或加少少水先冇咁乾易入口

蕃薯都係要咁做先比bb食

複式洋房

國民生產總值:413

親親小孩子 發表於 16-10-14 14:03
同意,食到一餐再慢慢加其他食物都未遲

我會比bb試烚蛋黃,不過就咁食唔得,要溝糊仔/粥仔或加少少水先冇 ...
蛋黃唔加水真係好難推開,我用熱水開完先加落糊仔度比佢試

男爵府

國民生產總值:8120

我一開始淨係比米糊咋!後來先慢慢加果蓉蔬菜蓉蛋黃。7個月就開始煲粥比BB食~

水晶宮

國民生產總值:54816

紅蘿蔔或者南瓜,又可以落D魚肉落去

大宅

國民生產總值:1217

可以試埋菜心,由瓜菜蓉開始先肉蓉就再遲啲先比BB食喇

侯爵府

國民生產總值:24127

一開始都系凈米糊
慢慢先加菜蓉,果蓉
不過好快都試粥仔
過程都進展得頗好~

複式洋房

國民生產總值:491

回覆樓主:

想問如果比魚,大家會比咩魚????

大宅

國民生產總值:1133

2012929 發表於 16-10-15 14:52
想問如果比魚,大家會比咩魚????

馬友,蒸熟起肉再放落粥仔
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎