用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 2261|主題: 869639

喜帖封面點寫

大宅

國民生產總值:3177

請長輩
如新人父親已過身,是用媽咪名義發嗎?
如請新人父親那邊親戚,即新人的伯父叔父姑媽姑姐,應點寫?
帖除了餅卡外,要附上利是嗎?

請平輩
即新人的堂兄弟姊妹表兄弟姐妹,應該用新人的媽咪/定係新人本人名義發帖?

別墅

國民生產總值:928

回覆樓主:

重新回應

大宅

wingwingho2007 發表於 16-10-13 22:23
寫長子名

終於有人覆
多謝你

家中沒有男丁

大宅

國民生產總值:3565

引用:請長輩如新人父親已過身,是用媽咪名義發嗎

原帖由 chestnutpaste 於 16-10-13 發表
請長輩
如請新人父親那邊親戚,即新人的伯父叔父姑媽姑姐,應點寫? ...
喜帖入面下款寫新人父母親名,如父親過身便只需寫母親名

所以喜帖都會跟一封回禮利是

女方的帖要跟多一張西餅咭,另會派唐餅俾女家親戚

喜帖封面只需要寫要請的人個名,例如: xxx 先生 or xxx 先生夫人

別墅

chestnutpaste 發表於 16-10-13 20:50
請長輩
如請新人父親那邊親戚,即新人的伯父叔父姑媽姑姐,應點寫? ...

1: 可用媽咪或新人名義請

2. 3. 用邊個人的名義請就跟返點稱呼、嫁女就要比餅卡,娶新抱不用,利是作回禮用,一般都要跟埋

別墅

swsycat 發表於 16-10-13 22:41

請平輩都要有稱呼的,例如:表哥表姐夫,先生夫人只係請朋友用

別墅

chestnutpaste 發表於 16-10-13 20:50
請長輩

請問樓主係咪女家?

大宅

wingwingho2007 發表於 16-10-13 22:46
1: 可用媽咪或新人名義請

2. 3. 用邊個人的名義請就跟返點稱呼、嫁女就要比餅卡,娶新抱不用,利是作回禮 ...

如新人的伯父、叔父、姑媽、姑姐
即新人媽咪的大伯、叔仔、姑奶、姑仔
咁稱呼好似有d隨便
尊敬d稱呼可以邊度揾?
如哥哥,會尊稱胞兄

大宅

wingwingho2007 發表於 16-10-13 22:50
請問樓主係咪女家?

是女家

大宅

swsycat 發表於 16-10-13 22:41

唐餅:平輩都要嗎?

大宅

wingwingho2007 發表於 16-10-13 22:49
請平輩都要有稱呼的,例如:表哥表姐夫,先生夫人只係請朋友用

咁應該寫
表哥xxx 先生
定係
表哥 xxx ?

別墅

chestnutpaste 發表於 16-10-13 22:53
如新人的伯父、叔父、姑媽、姑姐
即新人媽咪的大伯、叔仔、姑奶、姑仔
咁稱呼好似有d隨便

大伯父:大伯爺
叔仔:細叔/二叔三叔,視乎佢排第幾?
姑奶/姑仔:係寫老公名xxx姑爺

別墅

chestnutpaste 發表於 16-10-13 22:55
唐餅:平輩都要嗎?

能力許可照派,這是你的體面,否則唐餅加西餅就比長輩,其他西餅便可

別墅

chestnutpaste 發表於 16-10-13 22:57
咁應該寫
表哥xxx 先生
定係

是用你媽媽名義請表哥嗎?
寫:xxx賢姪/賢甥,視乎係姑表定姨表

wcpcelia    發表於 16-10-14 10:45

大宅

wingwingho2007 發表於 16-10-13 23:20
是用你媽媽名義請表哥嗎?
寫:xxx賢姪/賢甥,視乎係姑表定姨表

多謝你

別墅

唔好客氣,自古至今擺酒容易請酒難,我比d經驗分享,人數係你預計的8折,千萬唔好事前問人來唔來?因為係好老土的行為,好小家小氣,你請得人就預左人家來,但自己點算時就預8折,我家請客幾十年,經驗之談

祝你一切順利,新婚快樂

大宅

國民生產總值:1537

如果請柬內文下款是媽媽名字,即用媽媽名義請,所以表哥要寫"賢姪/賢甥"

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

伯爵府

國民生產總值:15682

醒目開學勳章 BK Milk勳章

請長輩

請長輩
如果以母親名義發帖,要視乎俾母親夫家定外家親戚。其實多數主婚人名義
父親果邊親戚.....伯父、叔父....就xxx伯父/伯爺先生夫人....如 : xxx 二伯父;請姑媽姑姐或姨媽阿姨,已婚就寫姑丈或姨丈....;如母親俾就 xxx姐夫/妹夫(妹倩都有但少用) 如新人名義俾貼就:xxx姑丈/姨丈先生夫人....夫人(响左邊)如母親自己娘家兄弟就寫番 xxx二哥 記得寫好封,唔好馬虎,有排俾講呀! .....如果是但一邊父親出帖....俾你姨丈就要寫 襟兄;俾舅父就大舅....二舅

如其子女未婚就名傍寫闔府統請......女口如女家發帖就入餅咭同利是

請平輩

如母親發俾係已婚堂表;即佢姪或外甥、姨甥....如係新人家姐/妹xxx賢姪婿......哥/細路...xxx賢姪...應該外甥都咁....可以查下

如新人自己發出就都係xxx堂姐夫/堂妹夫/堂兄/堂弟或表姐夫/表兄/表弟全加(先生夫人)

有問題可再研究或網上查下
我女2001年1月8日QE出世  

伯爵府

國民生產總值:15682

醒目開學勳章 BK Milk勳章

回覆 wingwingho2007 的帖子

長輩係唐餅/唐餅咭加西餅咭(雙飛);其他一張西餅咭可以

wcpcelia    發表於 16-10-14 10:45
我女2001年1月8日QE出世  

大宅

wingwingho2007 發表於 16-10-13 23:28
唔好客氣,自古至今擺酒容易請酒難,我比d經驗分享,人數係你預計的8折,千萬唔好事前問人來唔來?因為係好 ...

8折出席率咁慘
圍數已經唔多了

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎