母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

餵左兩年人奶算有少少經驗,仔仔已經3歲,免疫力好,少生病。凡事開頭難,志在堅持,加油母乳媽媽。歡迎JM讨论

複式洋房

(emoji)(emoji)

複式洋房

請問10個月奶量下跌有咩方法回升

複式洋房

回覆 oceanhenry 的帖子

母乳神奇的地方係會根據BB需要自我調節,隨住BB6個月后固體食物的慢慢增加,bb吸吮少左,10個月奶量下降屬正常。記得我仔10個月時已經加吃軟飯等,之後慢慢母乳變補充,2歲后固體為主。提提你,讓BB食點可以咬的食物如煮軟西蘭花苾紅夢卜…鍛練口部肌肉有肋語言發展。如果想增加奶量話,饮食均衡之余多喝湯水,我當時喝木瓜燉奶和花生豬腳湯,希望對你有幫助

大宅

Peggie:) 發表於 16-10-14 07:25

母乳神奇的地方係會根據BB需要自我調節,隨住BB6個月后固體食物的慢慢增加,bb吸 ...

你是埋身嗎?

複式洋房

回覆 Kless 的帖子

大宅

Peggie:) 發表於 16-10-14 09:33
回覆 Kless 的帖子

我不是很懂加固後埋身和泵奶的安排?

別墅

Kless 發表於 16-10-14 09:39

我都係

男爵府

想問大家母乳擺冰格, 味道係咪同新鮮或冷藏格母乳唔同? 我個囡剛滿月, 餵過一次冰格既母乳就嘔到七彩又痾水, 唔知係咪唔受得擺冰格既母乳

大宅

Kless 發表於 16-10-14 09:39
我都係呀.
如果3奶2固, 一起身只餵一邊, 咁返工 (3PM)又泵哂兩邊, 睡前又餵一邊, 咁另一邊咪會谷好耐囉?

複式洋房

Peggie:) 發表於 16-10-14 07:25

母乳神奇的地方係會根據BB需要自我調節,隨住BB6個月后固體食物的慢慢增加,bb吸 ...

好,等我試下(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

想問下一歲三固後既飲食時間表? 我要番工..平時早晚埋身..跟住泵出黎俾佢食..

宜家奶量少左...想快D轉三固....想要個時間表AS REFERENCE..THANKS

大宅

引用:想問大家母乳擺冰格, 味道係咪同新鮮或冷藏

原帖由 gm147 於 16-10-14 發表
想問大家母乳擺冰格, 味道係咪同新鮮或冷藏格母乳唔同? 我個囡剛滿月, 餵過一次冰格既母乳就嘔到七彩又痾水 ...
係呀,我個仔都受唔到冰格d奶,我試過,好難飲的,之後我只會做雪奶,唔再放冰格。

複式洋房

我全埋⋯

複式洋房

回覆 gm147 的帖子

估會否係儲存各part出問題,奶變壞。參考:怎樣儲存母乳?母乳可儲存多久?

擠出的母乳須儲存在已消毒的奶瓶或奶袋,並貼上日期標籤。避免用箱頭筆直接寫在奶袋上面,因油墨有機會滲入奶袋。

一般而言,每分儲存的分量最好是寶寶大約一餐的食量,這樣可以避免吃剩,造成浪費。因為每餐吃剩的母乳必須棄掉。

你亦可把擠出的母乳分成數小瓶或小袋。遇上寶寶需求有變化,亦可彈性處理分量,避免浪費。

母乳存放在不同溫度下的時間有所不同:

• 新鮮擠出的母乳在室溫(24℃以下),可以保存8小時
  • 放於加了冰種的冰袋 (15℃以下),可保存24小時
  • 存放在雪櫃內的冷藏格 (2-4℃),則為5天。不要將母乳存放近雪櫃門,因為那裏溫度不穩定。如預計該瓶母乳在48小時內也不會使用,最好還是在擠出後10小時內,由冷藏格轉存於冰格
  • 如放於單門雪櫃的冰格,可保存2星期,雙門雪櫃的冰格,溫度低於攝氏-18 ℃,可放3個月
  • 放於獨立冷藏櫃溫度低於攝氏-20℃的可儲存6個月

如果你要為早產或患病的寶寶儲存母乳,請先向醫護人員查詢。

新鮮擠出的母乳不可直接加入冰奶內。要先把新鮮擠出的母乳置於雪櫃內冷卻約1小時後,才可再加入冰奶內。並要留意冰奶的分量必須多於微冷的奶。

大宅

Peggie:) 發表於 16-10-13 21:57
餵左兩年人奶算有少少經驗,仔仔已經3歲,免疫力好,少生病。凡事開頭難,志在堅持,加油母乳媽媽。歡迎JM ...

仔9M,一直埋身全人奶,2個月前中左真菌(2點小白點),健康院開左藥膏我搽,之後一直塞下又通反,過2日又塞過。好多方法我都用過,甚至收奶食物(乳鴨丶豬潤水)都食埋,但無幫助。
我尋日通左,宜家又有少少塞,老公見我甘辛苦都叫我放棄,但我好想一直餵到聽到BB同我講"媽媽,我想要奶奶"我唔想甘就完。。。

複式洋房

回覆 ~~nitto~~ 的帖子

加油唔好放弃!記得我都有過白色一两点,都係塞咗又通要反複好多次,辛苦。埋身前用熱毛巾托住打圓圈轉,唔係係表皮轉而係成个转。之后bb吸吮(動作要正確)一般都會通。停下奶湯希望你都得!

大宅

~~nitto~~ 發表於 16-10-14 23:43
仔9M,一直埋身全人奶,2個月前中左真菌(2點小白點),健康院開左藥膏我搽,之後一直塞下又通反,過2日又 ...

你想繼續餵,但食收奶食物?

乳腺塞可以食卵磷脂等d奶稀d,同加按摩推下(emoji) 聽到反覆塞都明白會好沮喪,定時按摩下,就算bb毋須咁多奶都擠咁少少,可能可以少d機會塞

複式洋房

請問你染到真菌時係有咩症狀架? 我都懷疑自己染左乳頭念珠菌, 個乳房吉吉嗱嗱痛咁

大宅

16082010 發表於 16-10-17 16:21

請問你染到真菌時係有咩症狀架? 我都懷疑自己染左乳頭念珠菌, 個乳房吉吉嗱嗱痛咁 ...

就係吉吉下甘痛

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊