自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

早排東張西望有做, 有個大媽係街有人話做調查, 問問下留埋你電話, 傾傾下叫你買輪x金

珍珠宮

回覆 sjnl43 的帖子

今日行葵涌廣場,有個女人追住我講: 小姐幫手做個調查, 幾條架乍..

我無停步快步走, 佢追住我叫左3次

好煩, 都唔知去邊投訴

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

成日都見到呢D人
覺得佢地好煩。

funfun759    發表於 16-10-14 15:01
wcpcelia    發表於 16-10-14 10:03

伯爵府

回覆:葵涌廣場截住你做調查, 見到要小心

日日都勇往直前,乜人都望唔到

為了二小豬三小豬做了全職奴婢;好彩大豬生生性性^^

大宅

回覆樓主:

唔止嗰度
荃灣都大把
我唔理佢走人
成日喺我趕巴士時截停我

btw呢啲有左好多年喇
正常都唔會俾電話掛
而且買乜物金唔會喺街邊幫襯……

珍珠宮

molly0922 發表於 16-10-13 22:55
唔止嗰度
荃灣都大把
我唔理佢走人
個次東張西望做過, 講佢手法係先取得個大媽信任

又講自己儲錢買樓, 又講比幾錢家用,啊大媽認定佢上進青年

簽完文件好快醒覺, 想斬孖展戶口時就揾唔到個男仔, 只揾到佢上司耍太極

有無jm揾到條片, 我見真係有人同佢地傾

大宅

回覆樓主:

我琴日去葵芳時有遇到被人做問卷調查,佢係都要我留電話,我已經覺得好煩......
最後我改了電話號碼寫俾佢.....

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

pearlywan 發表於 16-10-13 23:03
我琴日去葵芳時有遇到被人做問卷調查,佢係都要我留電話,我已經覺得好煩......
最後我改了電話號碼寫俾佢. ...
我遇過好多呢d , 有次係銅鑼灣, 有個外地人截住我, 你件TEE好靚我做廠...(我件TEE $20街邊貨)

我想走, 同黨走埋黎前後夾住我, 我地唔係壞人......我無出聲閉氣走!

自問唔係特別醒,特別得閒, 呢d 欵似呃人都係唔好野!

我唔想上驚訊

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

街頭訪問一定唔好做,開頭係好似唔重要的普通問題,但去到尾都要留個人資料:貴姓/電話.....你比左佢地就手尾長,電話滋擾會不斷,做次好人幫下手下場係煩到自己,見佢地如見「縕神」就岩。

男爵府

如果行過都可以行快啲走開,
最討厭係有時企喺度等人,
話唔做仲要死冤住晒,好煩,
有次佢話幾題乍,真係好快,
我話答幾題唔係問題,
不過我係唔會俾電話你,
佢話唔緊要啦,求其俾個號碼佢,
我話咁樣你自己填完作個電話咪得囉

翡翠宮

香港地問卷調查哩家野, 有幾可真係research purpose 呀

保險、銀行想攞料都係正常, 連基督教教會想攞料都有

珍珠宮

850212 發表於 16-10-13 23:07
任何地方見到都要避開係常識
我見d 啊叔大媽,反正等緊車, 真係幫佢地做問卷, 以為佢地堅係做調查

等佢地交差, 所以咪開貼問有無人揾得返條片

提下各位好心jm

禁止訪問

珍珠宮

cinda72. 發表於 16-10-13 23:17
我試過
直頭叫個後生仔正正經經搵份工,唔好做呢D呃完人又發唔到達既工作啦
女俠即女俠!

咁啊仔有咩反應?

人地初時話調查,問下車費貴唔貴架乍, 上次等巴士, 後面啊叔堅認真做調查架

d 啊叔唔係囡, 小d 介心架

子爵府

sjnl43 發表於 16-10-13 23:11
我遇過好多呢d , 有次係銅鑼灣, 有個外地人截住我, 你件TEE好靚我做廠...(我件TEE $20街邊貨)

我想走, 同 ...

十幾年前係銅鑼灣有個女人問我著咩size衫,,我求其答中碼 ,佢話我地請model...問我有無興趣,我問你留電話比我,佢竟然撕塊爛紙黎寫Number 比我,,

真係當我傻,呃人都有誠意d la...我有睇警訊。。。。

珍珠宮

早幾日先比個問卷調查截住,個妹妹仔話晤使留電話,咩都晤使就諗住幫下佢,點知一分鐘後填完又晤比我走,硬sale我做facial,我話需要返屋企諗諗,點知佢格硬屈我比住$150留位,我話我晤一定會幫襯,都係要我比留位費,我話無現金就話叫我碌卡都得,我話無卡,拉鋸左成十幾分鐘先比我走間公司嘅手法真係超差。街邊嘅問卷調查,真係晤好做好人幫佢地完成

wcpcelia    發表於 16-10-14 10:04

禁止訪問

禁止訪問

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我 n 年前做過訪問, 比左個真電話佢, 公司總機, 不過假名。

ps: 公司有幾千個員工
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

首頁

尾頁

跳至